[vc_single_image image=”6098″ img_size=”full” alignment=”center” ]Ο Κρίτων Αρσένης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1977. Είναι γιος της Μαρίας και του Δημοκράτη (δεν υπαρχεί κάποια συγγένεια με την οικογένεια της Λούκας Κατσέλη και του Γεράσιμου Αρσένη). Στην πολιτική μπήκε πρώτη φορά το 2009, όταν εκλέχθηκε Ευρωβουλευτής μετά από πανευρωπαϊκή διάκριση για την περιβαλλοντική του δράση στην Ελλάδα. Τον Μάιο του 2013, μπήκε και επίσημα τέλος στην σχέση του με το ΠΑΣΟΚ που είχε φτάσει στα επίπεδα της διαρκούς δημόσιας αντιπαράθεσης λόγω των πώλησης της δημόσια περιουσίας, των εξορύξεων πετρελαίου και χρυσού και των παράνομων επαναπροωθήσεων μεταναστών.
Τον Μάιο του 2014 ήταν υποψήφιος για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως ανεξάρτητος/συνεργαζόμενος με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ και τιμήθηκε με την προτίμηση πάνω από 112.000 συμπολιτών μας. Τον Φεβρουάριο του 2015 δεν αποδέχθηκε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να είναι υποψήφιος στις Εθνικές Εκλογές καθώς προτίμησε να δώσει την μάχη της κοινωνικής αλλαγής μέσα από την κοινωνία και τα κινήματα. Συνέχισε να συμμετέχει ενεργά στα κοινωνικά κινήματα ενάντια στις Σκουριές, στις Εμπορικές Συμφωνίες ΕΕ με ΗΠΑ και Καναδά, τις ιδιωτικοποιήσεις και για την ελεύθερη πρόσβαση όλων στα δημόσια αγαθά. Τον Ιούλιο του 2015 συνδιοργάνωσε το μεγάλο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα ενάντια στην Εξόρυξη στις Σκουριές, το νομοσχέδιο για τον Αιγιαλό και την καταστροφή των Χημικών όπλων της Συρίας ανοικτά της Κρήτης. Υποστήριξε θερμά το δημοψήφισμα και εναντιώθηκε στην υπογραφή του νέου μνημονίου. Στην συνέχεια, όταν κυριάρχησε η μνημονιακή πολιτική στη δημόσια ζωή, αποχώρησε από τη πολιτική. Αποφάσισε να κάνει την οικολογία πράξη, μετακόμισε στην ύπαιθρο, παράγει μέρος της τροφής της οικογένειας του με παραδοσιακούς σπόρους και ηλεκτροδοτείται αποκλειστικά από φωτοβολταϊκά. Είναι βιοκαλλιεργητής και το λάδι που παράγει βραβεύθηκε με ένα χρυσό βραβείο και δύο αργυρά στο διάστημα 2018-2019. Είναι σύντροφος της Μαρίζας Κουρτικάκη και πατέρας της Ροής και του Ωρίωνα.
Κοινοβουλευτική δράση
Ασχολήθηκε έντονα με τις Σκουριές. Λίγο μετά την εκλογή του στο Ευρωκοινοβούλιο καταθέτει στις 6 Οκτωβρίου του 2009, κοινοβουλευτική ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το θέμα των Σκουριών ενώ τον Ιανουάριο του 2010 είναι ο πρώτος ευρωβουλευτής που επισκέπτεται τις Σκουριές. Στις 6 Μαΐου του ίδιου χρόνου είναι ο βασικός εισηγητής διακομματικού ψηφίσματος για την απαγόρευση χρήσης κυανίου στην εξόρυξη χρυσού εντός της Ε.Ε.
Τον Σεπτέμβριο του 2010, με πρωτοβουλία Κρίτωνα Αρσένη, υπερψηφίζεται ψήφισμα για τις νησιωτικές περιοχές με στόχο την αποκατάσταση της αδικίας σε βάρος των κατοίκων των νησιών, τόσο αναφορικά με τη σύνδεσή τους με την ηπειρωτική Ελλάδα όσο και σχετικά με το κόστος των προϊόντων αλλά και την πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες και αγαθά.
Το 2011 καταγγέλλει τις προνομιακές σχέσεις της τρόικας με επιχειρηματίες και λομπίστες. Τον Νοέμβριο του 2012 έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με τη συγκυβέρνηση καταγγέλλοντας το «εμπόριο ελπίδας» στο θέμα της εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου με τις ανυπόστατες προσδοκίες που δημιουργούσαν. Τον Ιούνιο του 2011 τοποθετήθηκε αρνητικά στο χωροταξικό του Τουρισμού. Δύο μήνες πριν, τον Μάρτιο του 2011, είναι συνιδρυτής της Διακομματικής Ομάδας της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (Left Caucus). Την ίδια περίοδο δίνει μάχη εναντίον των διεθνών εμπορικών συμφωνιών με Καναδά και Αμερική που παρακάμπτουν τη δημοκρατία υπέρ των πολυεθνικών.
Η πολιτική «ατζέντα» του Κρίτωνα Αρσένη περιλαμβάνει πλήθος θεμάτων με πλούσια δράση σε επίπεδο κατάθεσης ερωτήσεων και τροπολογιών και παρεμβάσεις και εισηγήσεις ψηφισμάτων για ζητήματα γύρω από το Περιβάλλον (ψήφισμα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού, προστασία δασών, ευρωπαϊκό φρένο στις fast track εγκρίσεις επενδύσεων χωρίς περιβαλλοντική μελέτη, εκτροπή Αώου και Αχελώου κ.ά.), τη Γεωργία-Αλιεία-Κτηνοτροφία-Μελισσοκομία (απόρριψη νομοθεσίας για το μονοπώλιο των πολυεθνικών των Σπόρων, Μεταλλαγμένα), την Αρπαγή της δημόσιας γης (ΤΑΙΠΕΔ, ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, Σκουριές, Ελληνικό, αεροδρόμια), τα Δικαιώματα (μεταναστευτική κρίση, κλείσιμο ΕΡΤ, ακραία καταστολή και παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις Σκουριές). Παράλληλα δεν σταματά να εργάζεται προκειμένου συνδέσει την τύχη του Τουρισμού με τη βιώσιμη οικονομία, την τοπική παραγωγή, την προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτισμικής Κληρονομιάς.
Σημαντική στιγμή της δράσης του, τον Ιούλιο του 2013, η πρωτοβουλία του Κρίτωνα Αρσένη να συσπειρώσει 50 ευρωβουλευτές από 17 χώρες από όλες τις πολιτικές ομάδες που ζήτησαν από τις πολυεθνικές να αποσυρθούν από τον διαγωνισμό πώλησης της ΕΥΑΘ.
Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Κρίτων Αρσένης, ήταν μέλος των επιτροπών Περιβάλλοντος και Υγείας, Αλιείας και Διεθνούς Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Βραβεύθηκε για την δράση του σε κάθε μία από τις επιτροπές αυτές ξεχωριστά.
Το 2010 βραβεύτηκε ως καλύτερος ευρωβουλευτής της Επιτροπής Αλιείας, μετά από ψηφοφορία μεταξύ των 754 ευρωβουλευτών.
Τον Ιούνιο του 2011 απέσπασε τον τίτλο του «Πρέσβη Δίκαιης Πολιτικής», από την οργάνωση «Evert Vermeer Foundation», για τους αγώνες του για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των αδύναμων οικονομικά πολιτών και τη δίκαιη αναδιανομή των παγκόσμιων πόρων.
Toν Νοέμβριο του 2011, βραβεύτηκε ως ο «καλύτερος ευρωβουλευτής στον τομέα της προστασίας των δασών».
Μεταξύ 2009 και 2014 ήταν αντιπρόεδρος της διακομματικής επιτροπής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την προστασία των ζώων.
Ο Κρίτων Αρσένης, έχει σπουδάσει Μηχανικός Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης στο Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (1996-2001) και έχει ολοκληρώσει μεταπτυχιακές σπουδές στη Σχολή Kennedy του Πανεπιστημίου Harvard (2001-2003), σε οικονομικά Διεθνούς Ανάπτυξης. Μιλάει αγγλικά, ιταλικά, ισπανικά και γαλλικά. Από τα 15 του χρόνια είναι ενεργό μέλος του περιβαλλοντικού κινήματος στην Ελλάδα και το Εξωτερικό, με ιδιαίτερη δράση για την προστασία και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Βραβεύτηκε το 1998 από τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης για τη δράση του για τη διάσωση της Άνω Πόλης Θεσσαλονίκης. Την περίοδο 2005-2009, σχεδίασε και συντόνισε την εκστρατεία ευαισθητοποίησης για την αειφόρο ανάπτυξη στα νησιά του Αιγαίου: «Αειφόρο Αιγαίο» της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, για την οποία και παρέλαβε το 2009 το πρώτο πανευρωπαϊκό βραβείο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την EUROPA NOSTRA. Από τον Ιανουάριο του 2008 έως το Μάιο 2009 ήταν μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξίας ως εκπρόσωπος 10 περιβαλλοντικών οργανώσεων.
Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.