Κυβέρνηση και Ολιγαρχία παίζουν με τις ζωές των φοιτητών

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
04 Απρ, 2024

Πρώτα απ’ όλα ευχόμαστε γρήγορη ανάρρωση στην φοιτήτρια η οποία μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα μετά τη φωτιά στις Φοιτητικές Εστίες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Για ακόμη μια φορά βλέπουμε τις επιπτώσεις δεκαετιών υποχρηματοδότησης των ελληνικών πανεπιστημίων. Από καθαρή τύχη δεν υπήρξαν περισσότεροι τραυματίες, διότι όπως είχαν καταγγείλει και τα ίδια τα φοιτητά που διαμένουν στις εστίες, δεν υπάρχουν επαρκή μέτρα πυρασφάλειας.

Πέρα όμως από τα Ιωάννινα, αυτό που βλέπουμε σε όλα τα πανεπιστήμια της χώρας είναι μια σειρά από διαλυμένες, μικρές και ακατάλληλες για διαβίωση ανθρώπων εστίες, όπου φυσικά υπάρχουν καθώς δεν είναι λίγες οι σχολές που δεν έχουν φοιτητικές εστίες, όπως στο Πάντειο. Αυτό δεν είναι αποτέλεσμα μόνο των μνημονιακών περιορισμών στα δημοσιονομικά, ούτε της υποτιθέμενης ανομίας που επικαλούνται τα ΜΜΕ σε σχεδόν καθημερινή βάση. Στον πυρήνα αυτού του προβλήματος δεν βρίσκεται κάτι άλλο παρά οι πολιτικές εξαθλίωσης που με κυνικό τρόπο εξυπηρετούν το κεφάλαιο και την “ιδιωτική πρωτοβουλία” αφήνοντας ως δευτερεύουσας σημασίας θέμα τον άνθρωπο, τις ανάγκες του και την διασφάλιση αξιοπρεπή βίου. Πολιτικές που επί δεκαετίες βιώνουμε στην χώρα μας.

Σε μια συγκυρία διαρκών πολλαπλών κρίσεων, της μονιμοποιημένης λιτότητας των μνημονίων και των διαχρονικών ταξικών φραγμών στην παιδεία, δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε το γεγονός ότι τα άτομα που τέθηκαν σε κίνδυνο λόγω αυτής της φωτιάς, είναι τα πιο σοβαρά ταξικά πληττόμενα απ’όλα, καθώς είναι τέτοια η έλλειψη Φοιτητικών Εστιών σε σχέση με την ανάγκη για στέγαση, που κάθε χρόνο προκαλεί έναν διαγωνισμό εξαθλίωσης για να δουν αν θα έχουν κάπου να μείνουν.

Η απάντηση σε αυτό το πρόβλημα δεν μπορεί να δοθεί από τον ιδιωτικό τομέα. Οι ΣΔΙΤ έχουν αποδείξει επανειλημμένα την φύση τους ως ένα ακόμη μέσω εξαγωγής υπεραξίας ντόπιων επιχειρηματικών συμφερόντων από τον κόπο τον εργαζόμενων φοιτητών, όπως βλέπουμε με την σίτιση σε πολλά τμήματα, αλλά και των οικογενειών τους που θα καλούνται να πληρώνουν για στέγαση σε ιδιωτικές εστίες που έχουν δρομολογηθεί σε διάφορα πανεπιστήμια της επαρχίας.

Μόνος δρόμος για την παροχή ποιοτικής στέγασης για το σύνολο της φοιτητικής κοινότητας είναι η ανακαίνιση και συντήρηση των υπαρχουσών δομών και η ανέγερση νέων ενταγμένων στα σχέδια δημιουργίας ενός νέου Οργανισμού Κοινωνικής Κατοικίας.

Διεκδικούμε Ανέγερση νέων φοιτητικών εστιών στο ύψος των αναγκών της φοιτητικής κοινότητας!
Διεκδικούμε ανακαίνιση και επαρκή συντήρηση των υπαρχουσών εστιών!
Αγωνιζόμαστε για πρόσβαση στις φοιτητικές εστίες για όλα τα φοιτητά, για να σταματήσουμε να πληρώνουμε τις ανεπάρκειες του κράτους!

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο