Γ. Βαρουφάκης: Η Ευρώπη λέει “ναι σε όλα” στις ΗΠΑ – Κατεβαίνουμε απέναντι σε αυτή την πολιτική

Προς τις 9 Ιουνίου..., Συνεντεύξεις - videos
04 Απρ, 2024

Με τον σχολιασμό της τραγικής δολοφονίας της 28χρονης γυναίκας μπροστά στο αστυνομικό τμήμα Αγίων Αναργύρων ξεκινά η συνέντευξη του Γιάνη Βαρουφάκη στο Militaire και στον δημοσιογράφο Πάρη Καρβουνόπουλο. Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 τόνισε πως αποδεικνύεται πως η γραφειοκρατία και η ευθυνοφοβία σκοτώνουν. «Είναι αδιανόητο να βλέπεις έναν άνθρωπο τρομαγμένο και εσύ να προσπαθείς να ακολουθήσεις το πρωτόκολλο» ανέφερε ο ίδιος τονίζοντας πως υπάρχει και τεράστια έλλειψη δομών και χώρων και πλαισίου προστασίας για κακοποιημένες γυναίκες.

Σε σχέση με την αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τον Β. Μαρινάκη και την εμπλοκή της συζύγου του πρωθυπουργού, ο Γιάνης Βαρουφάκης τονίζει πως η χώρα βρίσκεται στα χέρια μιας μικρής ολιγαρχίας που έχει το πολιτικό σύστημα στην τσέπη της. Το γεγονός ότι υπάρχουν εντάσεις μεταξύ ολιγαρχών και κάποιος από αυτούς περιστασιακά νιώθει ριγμένος και επιτίθεται στην κυβέρνηση δεν σημαίνει ότι έχει αλλάξει κάτι επί της ουσίας.Απαντώντας για την εμπλοκή της οικογένειας Μητσοτάκη ο ίδιος τόνισε πως όντως τα μέλη μιας οικογένειας πολιτικού πρέπει να μένουν εκτός της πολιτικής αντιπαράθεσης ωστόσο τόνισε πως ειδικά η οικογένεια Μητσοτάκη «από το 1965 δεν έχει αφήσει ήσυχη τη χώρα».

«Η ανεξαρτησία της χώρας έχει καταλυθεί» αναφέρει ο Γ. Βαρουφάκης τονίζοντας ιδιαίτερα την περίοδο του 2010-12 από τη στιγμή που οι τραπεζίτες άρχισαν να δίνουν εντολές στις κυβερνήσεις.

«Λέμε για την Τουρκία αλλά ο… ερντογανισμός είναι εδώ. Ο πρωθυπουργός έχει στα χέρια του τις μυστικές υπηρεσίες, πιάνεται με τη γίδα στην πλάτη, στις υποκλοπές ή με τη μονταζιέρα για τα Τέμπη και τόσα άλλα. Μοιάζει το καθεστώς με μια δικτατορία με κοινοβουλευτικό μανδύα. […] Τα τελευταία 15 χρόνια έχει πάψει να λειτουργεί η αστική δημοκρατία στην Ελλάδα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο γραμματέας του ΜέΡΑ25.

Για τα θέματα της Ευρώπης ο Γιάνης Βαρουφάκης ανέφερε πως η ηγεσία της ΕΕ είναι απολύτως εξαρτημένη από την Ουάσιγκτον την ώρα που τα τελευταία 18 χρόνια στην Ευρώπη δεν υπάρχουν ουσιαστικές επενδύσεις και υπάρχει πλήρης αποβιομηχάνιση. «Η Ευρώπη λέει ναι σε όλα στις ΗΠΑ, είναι συνένοχη για τη γενοκτονία στη Γάζα αλλά και για τη συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία» ανέφερε ο ίδιος προσθέτοντας: «Στις Ευρωεκλογές θα καταθέσουμε μια ευρωπαϊκή και… “αντιστασιακή” πρόταση απέναντι στην πορεία που έχει πάρει η Ευρώπη. Θα είμαστε με συνδυασμούς στη Γερμανία, στην Ιταλία, στην Ιρλανδία και στην Ελλάδα».

Ερωτώμενος για το νεφοκεφάλαιο ο Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρεται στη νέα μορφή φεουδαρχίας. «Πάντα το κεφάλαιο ήταν ένα παραχθέν μέσο παραγωγής. Η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη είναι μέσα για να τροποποιούν τη συμπεριφορά σου και στην ουσία να έχει πρόσοδο από κάθε αγορά που κάνεις. Μοιάζει πάρα πολύ με την πρόσοδο του φεουδάρχη. Η μόνη λύση είναι αυτή η τεχνολογία να κοινωνικοποιηθεί και να μην ανήκει σε έναν ολιγάρχη» τόνισε ο ίδιος.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο