Κώστας Ράπτης: Οι κλυδωνισμοί στο βρετανικό πολιτικό σύστημα οφείλονται κυρίως στην έλλειψη συνεκτικού στρατηγικού σχεδίου μετά το Brexit

Ράδιο ΜέΡΑ
08 Ιούλ, 2022

Καταιγιστικές εξελίξεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο του Ηνωμένου Βασιλείου και λίγη ώρα πριν από την επίσημη ανακοίνωση της παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον,  ο δημοσιογράφος και επιστημονικός συνεργάτης του Κέντρου Μετακαπιταλιστικού Πολιτισμού (mέta), Κώστας Ράπτης, εξηγεί στο Στίγμα της ΜέΡΑς και στη Μπούλικα Μιχαλοπούλου πώς το ένστικτο αυτοσυντήρησης των Συντηρητικών οδήγησε σε μια τόσο βρετανική κοινοβουλευτική ανταρσία κατά του ενοίκου της Ντάουνινγκ Στριτ και παρατηρεί πως τα ποικίλα αδιέξοδα μιας Βρετανίας δίχως σαφή στρατηγική για τη μετα-Brexit εποχή έρχονται σε κραυγαλέα αντίθεση προς τον πρωταγωνιστικό ρόλο που διεκδικεί η αλλοτινή αυτοκρατορία στις νεοψυχροπολεμικές εντάσεις.

«Τις επόμενες ώρες αναμένεται το διάγγελμα της παραίτησής του, ενώ παράλληλα διεξάγεται μια δύσκολη διαπραγμάτευση για το τι μέλλει γενέσθαι τις επόμενες εβδομάδες. Η δική του απαίτηση είναι να παραμείνει ως πρωθυπουργός μέχρι να αναδείξει νέο ηγέτη το φθινοπωρινό συνέδριο των Συντηρητικών. Αν κρίνουμε όμως από την κατάσταση που επικρατεί στην κοινοβουλευτική ομάδα των Τόρηδων αυτό θα πρέπει να αποκλειστεί. Για την ακρίβεια, είναι πολύ αμφίβολο αν ο Μπόρις Τζόνσον μπορεί να γίνει αποδεκτός ως οιονεί υπηρεσιακός πρωθυπουργός ακόμη και για τις έξι εβδομάδες περίπου που χρειάζονται για την ανάδειξη του επόμενου πρωθυπουργού, αρχικά από την κοινοβουλευτική ομάδα, που καταλήγει σε δύο υποψήφιους, και κατόπιν από την κομματική βάση που επιλέγει τον έναν. Είναι πολλοί αυτοί που λένε ότι ο Μπόρις Τζόνσον πρέπει να εγκαταλείψει αμέσως τη Ντάουνινγκ Στρητ, χωρίς καν να περιμένει να αναδειχθεί ο διάδοχός του. Είναι πολλοί αυτοί που λένε ότι πρέπει να αναλάβει αμέσως ο υπουργός Δικαιοσύνης, που είναι ο πρώτος τη τάξει αναπληρωτής του πρωθυπουργού.»

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Ράπτης επισημαίνει ότι η κυβερνητική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι κεραυνός εν αιθρία αφού θεωρεί ότι «στην καρδιά των κλυδωνισμών του πολιτικού συστήματος της Μ. Βρετανίας είναι ότι δεν υπάρχει ένα συνεκτικό στρατηγικό σχέδιο για τη χώρα μετά το Brexit και για το αναπτυξιακό της μοντέλο. Και ενώ η χώρα βγαίνει, αν έχει βγει οριστικά, από την περιπέτεια της πανδημίας και της αναποτελεσματικής διαχείρισής της, έχει ήδη μπει, και όχι μόνο αυτή, στην ακόμη μεγαλύτερη περιπέτεια της κρίσης που πυροδοτεί ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι σχετικές κυρώσεις.»

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο