Κολωνός: Η Εισαγγελία συνεχίζει την επιχείρηση συγκάλυψης

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
08 Απρ, 2024

Δέκα μέρες μετά την πρωτόδικη ετυμηγορία για την υπόθεση της σεξουαλικής κακοποίησης της 12χρονης στον Κολωνό, η Εισαγγελία Εφετών της Αθήνας άσκησε έφεση, κατά του σκέλους της αθώωσης της μητέρας της 12χρονης για το αδίκημα της διακεκριμένης μαστροπείας. Οι εισαγγελικές αρχές ζητούν την επανεξέταση της απόφασης για απαλλαγή της μητέρας καθώς, όπως υποστηρίζουν, δεν έχουν αξιολογηθεί επαρκώς τα αποδεικτικά στοιχεία της δικογραφίας. Υπενθυμίζεται ότι η αθώωση της μητέρας κρίθηκε από τους ενόρκους 4 προς 3 έναντι των τακτικών δικαστών, που είχαν την άποψη πως έπρεπε να καταδικαστεί.

Σε μια χώρα όπου η αστυνομία δέχεται μια καταγγελία ενδοοικογενειακής βίας κάθε 45 λεπτά, η Εισαγγελία, που δείχνει να μην ενοχλείται όταν βιαστές, μαστροποί, παιδοβιαστές, αποφυλακίζονται ή την γλιτώνουν με ποινές – χάδι, επιχειρεί τώρα να αναιρέσει την απόφαση που πάρθηκε. Η δικαιοσύνη που θέλει να θεωρείται τυφλή και αμερόληπτη μόνο αυτό δεν είναι. Αντιθέτως την βλέπουμε διαρκώς να λειτουργεί με ταξικά κριτήρια και να στέκεται πλάι πλάι με την πατριαρχία, ενώ έχει άψογη συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ όταν πρόκειται να συγκαλύψουν, κυκλώματα τράφικινγκ, παιδοβιαστές, βιαστές και μαστροπούς.

Η υπόθεση της 12χρονης από τον Κολωνό αναδείχθηκε, από τον αλληλέγγυο κόσμο και τις συλλογικότητες την ίδια ώρα που οι Αρχές και τα ΜΜΕ, επιχειρούσαν με κάθε τρόπο την συγκάλυψη της. 

Ως Τομέας Ισότητας Φύλου & ΛΟΑΤΚΙ+ του ΜέΡΑ25, δηλώνουμε την αγανάκτηση μας για τον απαράδεκτο τρόπο με τον οποίο λειτουργεί συνεχώς η δικαιοσύνη. Στεκόμαστε στο πλευρό της 12χρονης, της μητέρας της και σε κάθε θύμα που προσπαθεί να βρει δικαίωση.

Απαιτούμε:

• Μία αυστηρή δικαστική δεοντολογία ώστε να δικαιώνονται οι γυναίκες και τα ΛΟΑΤΚΙ+ θύματα της έμφυλης βίας και διάκρισης.

• Να μην αποτελούν τα έμφυλα στερεότυπα ή η κουλτούρα βιασμού μία πρακτική υπεράσπισης των κατηγορουμένων.

• Δημιουργία εξειδικευμένων δικαστηρίων που θα ασχολούνται με τις υποθέσεις έμφυλης βίας.

• Ένα αυστηρό πρωτόκολλο στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για το πώς αυτά θα αναφέρονται στα περιστατικά της έμφυλης βίας και διάκρισης έτσι ώστε να μην αναπαράγονται κοινωνικά στερεότυπα που να τα δικαιολογούν και στοχοποιούν ή στιγματίζουν τα θύματα, το λεγόμενο victim blaming.

• Καθιέρωση ενός αυστηρού πρωτοκόλλου και επιτακτικής εκπαίδευσης στα σώματα ασφαλείας για το πώς θα αντιμετωπίζουν τις καταγγελίες, ώστε καμία καταγγελία να μην μένει χωρίς διερεύνηση.

• Οι γυναίκες και ΛΟΑΤΚΙ+ θύματα να αντιμετωπίζονται με απόλυτο σεβασμό και εχεμύθεια και να μην αποτρέπονται από το να καταγγείλουν.

• Λειτουργία ανεξάρτητου οργάνου που θα ερευνά αμερόληπτα τις καταγγελίες για βία εκ μέρους της αστυνομίας εναντίον ομοφυλόφιλων, λεσβιών, αμφισεξουαλικών και διεμφυλικών ατόμων.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο