Κοινή δήλωση ΜέΡΑ25 Γερμανίας & Ε.Σ. DiEM25 Γερμανίας: Κατά του επανεξοπλισμού του γερμανικού στρατού. Υπέρ ενός νέου κινήματος ειρήνης

Συνεντεύξεις - videos
28 Φεβ, 2022

Ενώ εκατοντάδες χιλιάδες διαδήλωσαν χθες στους δρόμους του Βερολίνου και σε όλο τον κόσμο, ενάντια στον πόλεμο στην Ουκρανία και για την ειρήνη, ο κυβερνητικός συνασπισμός υπό την ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων – που προέκυψε από το κίνημα ειρήνης (!) – αποφασίζει να αναβαθμίσει σημαντικά τον εξοπλισμό του γερμανικού στρατού. Αυτό είναι ένα ρήγμα στη γερμανική μεταπολεμική ιστορία και ιδιαίτερα ντροπιαστικό για το Κόμμα των Πρασίνων!

Κοινή δήλωση του προεδρείου του MERA25 στη Γερμανία και του Εθνικού Συμβούλιου DiEM25 στη Γερμανία σχετικά με τη ριζική αλλαγή της γερμανικής αμυντικής πολιτικής στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία

Ο κυβερνητικός συνασπισμός των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), των Πρασίνων (Bündnis90/Die Grünen) και των Φιλελεύθερων (FDP) αποφασίζει να προχωρήσει στην αναβάθμιση του εξοπλισμού του γερμανικού στρατού – με την υποστήριξη των Συντηρητικών. Λες και η αμυντική βιομηχανία περίμενε αυτή την ευκαιρία και έγραψε την ομιλία του Καγκελάριου. Αυτή η “συμμαχία φανάρι” (Ampel-Koalition: ROT-GELB-GRÜN = Κόκκινοι-Κίτρινοι-Πράσινοι) επιλέγει την αναβάθμιση του εξοπλισμού αντί για την καταπολέμηση της πανδημίας και της κλιματικής κρίσης και την έναρξη ενός νέου (ψυχρού) πολέμου αντί για μια Πράσινη Νέα Συμφωνία (Green New Deal).

Ο γερμανικός στρατός έχει παρόμοιο ετήσιο προϋπολογισμό (~52 δισ. ευρώ) με τη Ρωσία (~60 δισ. ευρώ), τη Γαλλία (~52 δισ. ευρώ) και τη Μεγάλη Βρετανία (~60 δισ. ευρώ). Η γερμανική κυβέρνηση προφανώς χρησιμοποιεί τον πόλεμο στην Ουκρανία ως κάλυμμα για να αναλάβει τον στρατιωτικό ηγετικό ρόλο στην Ευρώπη εκτός από τον οικονομικό ηγετικό ρόλο. Αυτό συνιστά ένα νέο σενάριο στη γερμανική πολιτική.

Υποστηρίζουμε τις οικονομικές κυρώσεις κατά των Ρώσων ολιγαρχών, καθώς και την ολοκληρωμένη υποδοχή των προσφύγων. Το γεγονός ότι οι πρόσφυγες από άλλες περιοχές και οι τράπεζες από άλλες χώρες που εμπλέκονται σε πολέμους αντιμετωπίζονται εντελώς διαφορετικά πρέπει να διορθωθεί άμεσα. Απαιτούμε να γίνουν τα δέοντα για να τερματιστεί ο πόλεμος και να μπορέσουν οι κάτοικοι της περιοχής να ζήσουν ειρηνικά.

Ο Olaf Scholz  μιλάει για τη “δύναμη του ΝΑΤΟ”, για “νέες ισχυρές” δυνατότητες για το στρατό, θέλει να “κατασκευάσει την επόμενη γενιά μαχητικών αεροσκαφών και αρμάτων μάχης στην Ευρώπη” και επίσης πρόκειται να αναπτυχθούν και να αποκτηθούν νέα drones. Αυτό θα χρηματοδοτηθεί και θα διασφαλιστεί συνταγματικά στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό του 2022 μέσω ενός ειδικού ταμείου της Bundeswehr ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ. Επιπλέον, οι ετήσιες δαπάνες πρόκειται να αυξηθούν σε ποσοστό άνω του 2% του ΑΕΠ.

Αυτή η πολιτική είναι εντελώς λανθασμένη για τρεις λόγους:

  • Πρώτον, ο επανεξοπλισμός και οι απειλητικές πολιτικές δεν αποτελούν προσέγγιση επίλυσης συγκρούσεων.

  • Δεύτερον, η αναβάθμιση του εξοπλισμού του γερμανικού στρατού είναι εξαιρετικά ανησυχητικός και περιττός στο ιστορικό πλαίσιο.

  • Τρίτον, αντιμετωπίζουμε την ιστορικά μοναδική πρόκληση της κλιματικής αλλαγής, την οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε με όλα τα διαθέσιμα μέσα.

Οι δηλώσεις του Olaf Scholz για ταχεία επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την ουδετερότητα του CO2 μέχρι το 2045 (πολύ καθυστερημένη!) είναι υποκριτικές, όταν την ίδια στιγμή ανακοινώνεται μια τεράστια αύξηση του προϋπολογισμού για τους εξοπλισμούς, ενώ η επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας “εξαπατάται” με 60 δισεκατομμύρια ευρώ (από το ταμείο για την καταπολέμηση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας!). Επιπλέον, ανακοινώνονται περαιτέρω υποδομές για ορυκτά καύσιμα: η ανάπτυξη αποθεμάτων άνθρακα και φυσικού αερίου και η δημιουργία λιμανιών υγραερίου.

Μπροστά σε αυτή τη συνολική πολιτική αποτυχία και την εντελώς λανθασμένη πορεία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, απαιτούμε την απομάκρυνση από τη βία ως μέσο πολιτικής και τη στροφή προς μια πολιτική κοινής ευημερίας και ειρήνης.

Απαιτούμε:

  • Παραίτηση από νέες υποδομές για ορυκτές μορφές ενέργειας και περαιτέρω ολοκλήρωση και διασύνδεση της ηπείρου και των γειτονικών της περιοχών στο πλαίσιο μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης Πράσινης Ενέργειας.

  • Η ανάπτυξη μιας διπλωματίας που ενώνει τους λαούς και μιας πανευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας που θα περιλαμβάνει όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Οι βασικοί στόχοι είναι ο κοινός αφοπλισμός, η ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων και η διαρκής ειρήνη σε ολόκληρη την ήπειρο.

  • Έναρξη ενός νέου ειρηνευτικού κινήματος με το MERA25, το DiEM25 και την Προοδευτική Διεθνή.

Παράθεση Julijana Zita, από το διοικητικό συμβούλιο του MERA25: «100 δισεκατομμύρια ευρώ βγαίνουν ως δια μαγείας από το μανίκι για να επενδυθούν στην πιο βρώμικη από κάθε άποψη βιομηχανία στον κόσμο. Μια βιομηχανία που το προϊόν της δεν είναι παρά η καταστροφή, ο θάνατος, η μαζική ρύπανση και η «υποκριτική» ασφάλεια. Ομοίως, πολλοί φαίνεται να ξεχνούν το ιστορικό γεγονός ότι για πρώτη φορά μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Γερμανία λαμβάνει διθυραμβικές κριτικές από ειδικούς και κυρίως εταίρους του ΝΑΤΟ για στρατιωτική συγκρότηση σε παράλογη κλίμακα. Αντί να παλέψουν για το πώς μπορούμε να βοηθήσουμε στη δημιουργία διαρκούς ειρήνης, οπλίζονται».

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο