Κλέων Γρηγοριάδης στην «Kontranews»: Κυβέρνηση ΝΔ – Εν μέσω χάους, επικοινωνία αντί για πολιτική

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
03 Νοέ, 2020

Η χώρα μας η Ελλάδα κατά τον τελευ­ταίο χρόνο φαίνεται να έχει εισέλθει σε μια από τις πιο δύσκολες περιό­δους της ιστορίας της. Το αφήγημα της κυβέρ­νησης που πλασάρεται από όλα τα κανάλια ενημέρωσης που διαθέτουν οι παρασιτικοί ολιγάρχες εντολείς της, εξαντλείται στην άπο­ψη ότι με τόσες εξωτερικές και εσωτερικές ατυχείς συγκυρίες, και πάλι καλά τα κατα­φέρνει μέχρι τώρα. Είναι, όμως, ένα αφή­γημα που δε βασίζεται σε κανένα πραγμα­τικό δεδομένο. Αντιθέτως, χρειάζεται μόνι­μα την ωμή διαστρέβλωση της πραγματικό­τητας για να λειτουργήσει.

Θεώρημα πρώτο: Η οικονομία θα είχε ανακάμψει και θα είχαμε περάσει σε φάση γενναίας ανάκαμψης αν δεν είχε εν­σκήψει ο κορωνοϊός.

Πραγματικότητα: Τόσο το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο του 2019, όσο και το πρώτο δίμηνο του 2020, η οικονομία μας είχε περά­σει με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ σε φάση ύφεσης, είχε εκτροχιαστεί και ήταν φανερό ότι ανεξαρτήτως της έλευσης του κορωνοϊού ήταν αδύνατον να πιάσει το στόχο πρωτο­γενούς πλεονάσματος (το χαράτσι αυτό της τρόικας) με αποτέλεσμα απολύτως βέβαιο τη λήψη νέων μέτρων λιτότητας (τα οποία αποφεύχθηκαν τελικά λόγω του κορωνοϊ­ού, η ύπαρξη του οποίου άρα περισσότερο βοήθησε στη δημιουργία ενός άλλοθι, παρά επιβάρυνε αυτή την κυβέρνηση).

Θεώρημα δεύτερο: Μπορεί η κυβέρ­νηση να μην έφερε την ανάπτυξη που υπο­σχέθηκε προεκλογικά (τουλάχιστον 4%, όπως έλεγε ο κύριος Μητσοτάκης) αλλά τουλάχιστον τα πήγε πολύ καλά στην αντι­μετώπιση της πανδημίας με αποτέλεσμα να είμαστε μια απ’ τις χώρες με τους λιγότερους νεκρούς στην Ευρώπη.

Πραγματικότητα: Η κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη ήταν πολύ τυχερή που στη γειτονική μας Ιταλία, ήδη το Φεβρου­άριο, πέθαιναν εκατοντάδες άνθρωποι τη μέρα με αποτέλεσμα να παραδειγματιστεί και να κλείσει πραγματικά εγκαίρως τη χώρα. Ωστόσο, επέβαλε συνολικό, εντελώς άκριτο lockdown και μάλιστα αδιαλείπτως για τερά­στιο χρονικό διάστημα, σχεδόν τεσσάρων μηνών. Χωρίς να αφήσει κανενός είδους επαγγελματική δραστηριότητα να συνεχίζε­ται, πράγμα που η παρούσα αντιμετώπιση του κορωνοϊού, από την ίδια κυβέρνηση, και με πολύ περισσότερα κρούσματα και θανά­τους σήμερα, αποδεικνύει ότι ήταν απολύτως εφικτό. Παράλληλα, ο κύριος Μητσοτάκης αρνείται πεισματικά να προσλάβει οποιον­δήποτε μόνιμο γιατρό και νοσηλευτή (409 γιατροί έχουν προσληφθεί μέχρι σήμερα, κανείς εκ των οποίων με μόνιμη σύμβα­ση). Οι εντατικές μας συνεχίζουν σήμερα να είναι κάτω από 1.000 και πολλές απ’ αυτές δεν έχουν γιατρούς για να στελεχωθούν. Τέλος, το απελπισμένο άνοιγμα του Τουρι­σμού στα μέσα Ιουλίου αν και έφερε ελάχι­στα έσοδα στο κράτος και τους επιχειρημα­τίες, κατάφερε να δημιουργήσει ένα δεύτερο –ενδιάμεσο– πριν το τρίτο, κύμα κορωνοϊ­ού, τα εφιαλτικά αποτελέσματα του οποίου αρχίζουμε να βλέπουμε σήμερα. Θυμίζω ότι στα μέσα Ιουλίου τα κρούσματα ήταν σχε­δόν μηδενικά σε όλη την επικράτεια κι ότι ο ιός δεν «αυτοδημιουργήθηκε» στα μπαρ των νησιών που οι «άφρονες» νέοι μας διασκέ­δαζαν, αλλά εισήχθη από τα σύνορα, καθώς αυτά άνοιξαν χωρίς το παραμικρό σχέδιο και με δειγματοληπτικά μόνο τεστ σε έναν για κάθε εβδομήντα τουρίστες που έφταναν στη χώρα. Σαν αποτέλεσμα όλων αυτών η Ελλά­δα σήμερα, ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, παραμένει απολύτως ανοχύρω­τη, με το ΕΣΥ ήδη να ξεπερνάει τα όριά του.

Θεώρημα τρίτο: Η γειτονική μας χώρα έχει έναν τρελό πρωθυπουργό που έχει εμπλακεί ήδη σε τρεις πολέμους και επο­φθαλμιά κομμάτια της επικράτειάς μας, αλλά η συνετή και αποφασιστική στάση της κυβέρ­νησης τον έχει απομονώσει απ’ τη διεθνή κοινότητα.

Πραγματικότητα: Η τρομακτική αργο­πορία ανάληψης οποιασδήποτε δράσης και διπλωματικής πρωτοβουλίας απ’ την πλευρά της κυβέρνησης Μητσοτάκη, μαζί με την πρω­τοφανή συστηματική άρνησή της να ενημε­ρώνει τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς, δημιουργώντας μια αρραγή εθνική συμμα­χία, έχει φέρει τον τουρκικό στόλο εδώ και ένα μήνα να πλέει ανενόχλητος πάνω στην υφαλοκρηπίδα μας και στη ζώνη αποκλει­στικής εκμετάλλευσής μας. Η αιθεροβάμων, υπεραισιόδοξη υπόθεση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα σταθεί στο ύψος των περιστάσε­ων δικαιολογώντας τον τίτλο της, αποδεί­χθηκε απολύτως φρούδα ελπίδα, με κυρώ­σεις κατά της Τουρκίας που όχι απλώς δεν εφαρμόζονται αλλά ούτε καν ξεστομίζονται. Η κυβέρνησή μας στο κρίσιμο αυτό εθνικό θέμα δεν έχει πετύχει ούτε καν να προσ­διοριστούν αυτές οι περίφημες κυρώσεις.

Το αφήγημα του κυρίου Μητσοτάκη δεν έχει λοιπόν καμία σχέση με την πραγματι­κότητα κι όταν τελικά αυτός και η κυβέρνη­σή του πάρουν μια μελανή θέση στην ιστο­ρία μας, πολύ φοβάμαι ότι μπορεί να είναι πολύ αργά για οποιαδήποτε «ανάσταση» των συνανθρώπων και της χώρας μας. Μακάρι να πέσει νωρίς.

Κλέων Γρηγοριάδης, Βουλευτής βόρειου τομέα Β´ Αθηνών με το ΜέΡΑ25, Κυριακάτικη Kontranews

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο