Η Μαρία Σφυρή στο ΡάδιοΜέρα: Οι κάτοικοι της Βοιωτίας αντιδρούν στη μετατροπή του νομού σε απέραντο ενεργειακό πάρκο

Συνεντεύξεις - videos
19 Μαρ, 2021

Έχουν ξεσηκωθεί οι κάτοικοι στο νομό Βοιωτίας λόγω των προθέσεων της κυβέρνησης να μετατρέψει την περιοχή σε ένα απέραντο ενεργειακό πάρκο. Νέες κινητοποιήσεις σημειώθηκαν σήμερα στην περιοχή του Ελικώνα, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η επέκταση του υφιστάμενου αιολικού πάρκου. Για την κατάσταση που επικρατεί και για τις αντιδράσεις των κατοίκων μίλησε σήμερα στο “Στίγμα της ΜέΡΑς” η δημοσιογράφος του τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού Sirios FM, Μαρία Σφυρή:

“Έντονες ήταν σήμερα οι αντιδράσεις των κατοίκων στο Κυριάκι του Ελικώνα για την επέκταση του υφιστάμενου αιολικού πάρκου, γιατί, εκτός των άλλων, ο επενδυτής προχώρησε σε αθέτηση του μορατόριουμ 48 ωρών που είχε συμφωνηθεί με το δήμο Λειβαδιάς για να εξεταστούν ενδεχόμενες νομικές κινήσεις και μέσα στη νύχτα ανέβασε βαρέα οχήματα στη θέση Σταυρός όπου βρίσκεται το αιολικό πάρκο. Παρά το τσουχτερό κρύο, κάτοικοι όλων των ηλικιών βρίσκονται στο σημείο από πολύ νωρίς το πρωί, μαζί με αιρετούς. Ισχυρή είναι και η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων.”

Η κ. Σφυρή ανέφερε ότι “ο επενδυτής σχεδιάζει την εγκατάσταση δύο επιπλέον ανεμογεννητριών στο ήδη υπάρχον αιολικό πάρκο, όμως οι αντιδράσεις των κατοίκων δεν αφορούν αποκλειστικά τη συγκεκριμένη ενέργεια, αλλά το γενικότερο σχεδιασμό που προωθείται για την περιοχή. Να σημειώσουμε ότι ήδη σε εθνικό επίπεδο, το 12% της αιολικής ενέργειας που παράγεται στη χώρα προέρχεται από τη Βοιωτία. Και αυτή τη στιγμή έχουν κατατεθεί σχέδια για τη δημιουργία 152 επιπλέον ενεργειακών πάρκων στο ορεινά του νομού, είτε αιολικά, είτε φωτοβολταϊκά.”

Η δημοσιογράφος κατέληξε λέγοντας ότι οι αντιδράσεις των κατοίκων προέρχονται από το γεγονός ότι όχι μόνο έχουν αντιληφθεί την οικολογική επιβάρυνση που συνεπάγεται μια τέτοια προοπτική για τον τόπο τους, αλλά επιπλέον δεν υπάρχει και κάποιο άλλο τοπικό οικονομικό όφελος από τέτοιου είδους επενδύσεις: αντίθετα, οι εικόνες με τα απέραντα ενεργειακά πάρκα θα αποθαρρύνει και τους επισκέπτες που συχνά βρίσκονται στα πανέμορφα βουνά μας, στον Ελικώνα και τον Κιθαιρώνα.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη της κ. Σφυρή εδώ:

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο