Η Κυβέρνηση να παράσχει άμεση πρόσβαση στην εκπαίδευση στον Β. Δημάκη αν θέλει να λέγεται δημοκρατική

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
26 Μάι, 2020

Το δικαίωμα στην εκπαίδευση όλων των ανθρώπων, άρα και των προσώπων υπό κράτηση ή των καταδίκων για αδικήματα είναι κατοχυρωμένο στο  άρθρο 14 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης («Κάθε πρόσωπο έχει δικαίωμα στην εκπαίδευση και στην πρόσβαση στην επαγγελματική και συνεχή κατάρτιση») και στο άρθρο 16 του ελληνικού Συντάγματος («Όλοι οι Έλληνες έχουν δικαίωμα δωρεάν παιδείας, σε όλες τις βαθμίδες της, σε κρατικά εκπαιδευτήρια»).

Η εξακολουθητική άρνηση της κυβέρνησης να επιτρέψει στον φυλακισμένο Βασίλη Δημάκη πρόσβαση στην εκπαίδευση ενώ είναι κρατούμενος,  συνιστά βάναυση παραβίαση αυτών των βασικών αρχών του νομικού και πολιτικού μας πολιτισμού. Ο Δημάκης στερείται το αυτονόητο δικαίωμά του στην εκπαίδευση μέσα από τη φυλακή κι έτσι τίθεται σ’ ένα απαράδεκτο καθεστώς εξαίρεσης με διάφορα γελοία προσχήματα και γι’ αυτό αναγκάζεται να προβεί σε τρίτη (!) απεργία πείνας, η οποία θέτει πλέον σε κίνδυνο σοβαρής βλάβης την υγεία του.

Υπερασπιζόμαστε σθεναρά το αναφαίρετο δικαίωμα του Βασίλη Δημάκη στην μόρφωση και απαιτούμε την άμεση παροχή πρόσβασης του Δημάκη στην εκπαιδευτική διαδικασία μέσα από τις προβλεπόμενες μορφές παροχής της στη φυλακή. Η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να παράσχει αυτή την πρόσβαση, αν θέλει να λέγεται δημοκρατική και φιλοευρωπαϊκή και να μην στέργει σε ακροδεξιού τύπου εκδικητικές και τιμωρητικές λογικές, όπως όλο και πιο συχνά το κάνει με διάφορες πολιτικές της στο χώρο του σωφρονισμού και της καταστολής.

Τομέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Μεταναστευτικής Πολιτικής ΜέΡΑ25

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο