Η απαίτηση του Πούτιν να πληρώνεται το φυσικό αέριο σε ρούβλια και η απάντηση της Ε.Ε. συνιστούν μια κακοστημένη παράσταση

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
01 Απρ, 2022

Η πόρτα του φρενοκομείου που άνοιξε η εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, ανοίγει κάθε μέρα που περνάει και λίγο περισσότερο, αποκαλύπτοντας όλο και μεγαλύτερο μέρος του παράλογου τοπίου που είναι κάθε πόλεμος. Αποκαλύπτοντας κυρίως τη χαώδη απόσταση ανάμεσα στην υποκριτική ρητορική και τις ποταπές πρακτικές, τοσο του αδίστακτου Βλαντιμίρ Πούτιν, όσο και των ολίγιστων ηγετών της Ε.Ε.

Αυτές τις μέρες οι δύο πλευρές προσπάθησαν να αλώσουν ένα νομισματικό οχυρό: o μεν Πούτιν να απαιτήσει οι πληρωμές προς τη Ρωσία για το φυσικό αέριο που εξάγει προς την Ε.Ε. να γίνεται σε ρούβλια, σε μια προσπάθεια να επιβάλλει στην Ευρώπη είτε να καταργήσει στην πράξη τις τραπεζικές κυρώσεις της προς τη Ρωσία, είτε να ξεμείνει από φυσικό αέριο. Η δε Ε.Ε. να απαντήσει στη μπλόφα του Πούτιν με ένα φλογερό ρητορικό «νάϊν».

Κόντρα στις λεονταριστικές πόζες και των δύο πλευρών, η λύση δεν άργησε να βρεθεί:

Η Ε.Ε. θα πληρώνει με ευρώ την Gazprombank, η οποία βρίσκεται εκτός των αποκλεισμένων απ΄το σύστημα SWIFT Ρωσικών Τραπεζών. Η Gazprombank με τη σειρά της θα πληρώνει σε ρούβλια τη Ρωσία, συνεχίζοντας την απρόσκοπτη χρηματοδότηση από την Ε.Ε. της άφρονος πολεμικής περιπέτειας του Πούτιν.

Έτσι και οι δύο πλευρές εμφανίζονται να έχουν και την ανυποχώρητη πίτα ολόκληρη, και το συμβιβασμένο σκύλο χορτάτο.

Μια κακοστημένη παράσταση που παίζεται πάνω στα ερείπια ζωών, χωρών και αξιών.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο