Ελλάδα
Όπως δείχνουν τα πράγματα, το ΔΝΤ θα μείνει έξω από το ελληνικό πρόγραμμα χρηματοδοτικά – ώστε να έχει δεσμευτικό ρόλο στις αποφάσεις του – παραμένοντας συμβουλευτικό όργανο. Ο λόγος είναι η άρνηση της γερμανικής κυβέρνησης να δώσει στο ταμείο αυτό που ζητά εδώ και μήνες: μια σταθερή λύση στο πρόβλημα του ελληνικού χρέους – μέσω κάποιων συγκεκριμένων και περιοδικών ανευ προϋποθέσεων μέτρων επιμήκυνσης των ωριμάνσεων, ενώ αντίθετα η Γερμανία επιθυμεί να διατηρεί ετήσιες προϋποθέσεις για αυτά τα μέτρα ελάφρυνσης, χρησιμοποιώντας το χρέος για την επιβολή διαρκούς λιτότητας. Απορρυθμίσεις – σε εργασιακά, ασφαλιστικό, ανελαστικά αγαθά, ιδιωτικοποιήσεις, κλπ – με αντάλλαγμα ελαφρύνσεις στις ετήσιες αποπληρωμές του χρέους. Στο ίδιο έργο θεατές…
Ιταλία
Η κρίση στην Ιταλία βαθαίνει. Η τεχνοκρατική/διορισμένη κυβέρνηση – και θα επανέλθουμε σε αυτό – δείχνει προθέσεις για μια χαλαρή δημοσιονομική πολιτική – κυρίως μέσω περικοπών στους φόρους των ανώτερων και ανώτατων στρωμάτων – άρνησής της να αυξήσει το ΦΠΑ κατά μία μονάδα και ανάκληση μερίδας των απορρυθμίσεων στο ασφαλιστικό, ασκεί επεκτατική νομισματική πολιτική κατά 100δισ.€.
Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, πίσω από τον σχηματισμό της τεχνοκρατικής κυβέρνησης στην Ιταλία, βρίσκεται ο Μάριο Ντράγκι. Ο Διοικητής της ΕΚΤ, πανικοβαλλόμενος καταρχάς από την άνοδο των spreads των ιταλικών ομολόγων και από την άλλη, από την απώλεια του ελέγχου του εργαλείου της Ποσοτικής Χαλάρωσης – του οχήματος που σκαρφίστηκε η ΕΚΤ για να διατηρήσει “αξιόχρεες” πολλές οικονομίες της ΕΕ αλλά κυρίως της Ιταλίας – μιας και η σύμμαχός του σε αυτό, η Άνγκελα Μέρκελ, έχει επίσης απωλέσει τη δύναμή της, σε αντίθεση με το 2012 που ήταν πανίσχυρη.
Ο προαναγγελθείς θάνατος της πρότασης Μακρόν
Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επιτέλους αναφέρθηκε σε αυτές, ξεδοντιάζοντάς τες εντελώς. Η ίδια μίλησε για τις δικές της προτάσεις μεταρρυθμίσεων:
- Καμία αλλαγή στη δομή του ESM – θα παραμείνει ένας διακρατικός και ουχί ομοσπονδιοποιημένος θεσμός, με τις υπηρεσίες του να παρέχονται μέσω του γνωστού διαύλου της ΤΡΟΙΚΑΣ – προϋποθέσεις, μέτρα, έλεγχοι, αξιολογήσεις
- Οι ιδέες Μακρόν για Ευρωπαϊκή Εγγύηση Καταθέσεων, Κοινό Προϋπολογισμό και Κοινό Υποιυργό Οικονομικών θάφτηκαν όλες από την κ.Μέρκελ.
- Η παροχή μιας 5-ετούς πιστωτικής γραμμής στις χώρες που έχουν πρόβλημα, η οποία βέβαια θα συνοδεύεται από πρόγραμμα, μνημόνιο με άλλα λόγια.
- Μίλησε για δημιουργία Ευρωπαϊκού Ταμείου Καινοτομίας, το οποίο όμως θα είναι υποχρηματοδοτούμενο (μίλησε μόλις για 15δισ.€ κονδύλι)
Ουσιαστικά η μοναδική αλλαγή έχει να κάνει με τον ESM. Θα μετονομαστεί σε EMF (European Monetary Fund) και θα έχει την εποπτεία της οικονομικής πολιτικής στην ΟΝΕ. Αυτό αποτελεί ανοιχτή κήρυξη πολέμου του Βερολίνου στις Βρυξέλλες, καθώς αυτό είναι έργο της Κομισιόν που το Βερολίνο θέλει να του το αφαιρέσει.
Υστερόγραφο
Ο γερμανικό τύπος είναι στα κάγκελα με τις δηλώσεις του αμερικανού πρέσβη των ΗΠΑ στη Γερμανία πως “είναι υπέρ των συντηρητικών πολιτικών δυνάμεων”. “Πώς τολμά να εκφέρει άποψη, παρεμβαίνοντας στη γερμανική πολιτική σκηνή” βοούν τα ΜΜΕ.
Δίκιο έχουν, απλώς μια υπενθύμιση: Το πρώτο πράγμα που είπε ο γερμανός πρέσβης στην Ελλάδα αμέσως μέτα τις εκλογές του Ιαν 2015 ήταν: “μη διορίσετε τον Βαρουφάκη Υπουργό Οικονομικών”…
Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.