ΓΥΝΑΙΚΑ, ΖΩΗ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ: Το σύνθημα της ιρανικής φεμινιστικής-νεολαιίστικης-εργατικής εξέγερσης πρέπει να εμπνεύσει την Αριστερά διεθνώς

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
17 Οκτ, 2022

Συνεχίζουν να αγωνίζονται καθημερινά οι γυναίκες που έχουν ξεχυθεί στους δρόμους του Ιράν, εμπνέοντας μας την ελπίδα με την αυταπάρνηση και τον τρόπο με τον οποίο αντιμάχονται το καθεστώς Ραϊσί, με σύνθημα: «Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία» και την νεολαία και τους εργαζόμενους στο πλευρό τους, οι ηρωίδες αυτές δεν διστάζουν να θυσιάσουν μέχρι και την ίδια τους τη ζωή απέναντι στο βάρβαρο καθεστώς που σκότωσε την 22χρόνη αδερφή τους, την Αμινί.

Ως ΜέΡΑ25, DiEM25 και Προοδευτική Διεθνής, στηρίζουμε αυτό το φεμινιστικό κίνημα νεολαίας, που θα πρωτοστατήσει στον αγώνα εναντίον του φονταμενταλισμού, εναντίον εκείνων που θέλουν να εισάγουν τον αμερικανικό παράγοντα εντός του Ιράν, αλλά και εναντίον μιας πιθανής νεοφιλελεύθερης επέλασης στη χώρα, με την εργατική τάξη του Ιράν να βρίσκεται ενεργά στο πλευρό των γυναικών και της νεολαίας σε αυτό το ταξικό κίνημα.

Το κίνημα αυτό με ένα από τα πιο προοδευτικά συνθήματα και προτάγματα των τελευταίων σαράντα ετών, μπορεί όχι μόνο να απελευθερώσει τις λαϊκές μάζες από τους φασίστες και τους επίδοξους νεοφιλελεύθερους, αλλά και να αναβιώσει την πολύπαθη Αριστερά, τους προοδευτικούς, τους δημοκράτες και τους ριζοσπάστες στη χώρα μας, την Ευρώπη και τον κόσμο, αγκαλιάζοντας και στηρίζοντας ενεργά αυτό το κίνημα.

Αυτή τη στιγμή στο Ιράν, δεν υπάρχει ίχνος χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου. Το δημόσιο χρέος είναι σχεδόν μηδενικό, ενώ το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα είναι ιδρύματα χωρίς καμία παρουσία εκεί. Το Ιράν συνεπώς, είναι μια εξαίρεση στο γεωπολιτικό χάρτη, με έναν νεανικό πληθυσμό που κοιτάζει προς το μέλλον και θα αποτελέσει την εργατική τάξη του αύριο, αλλά χωρίς μια προοδευτική Αριστερά και την πρόταση της για ένα διαφορετικό μοντέλο, το πεδίο θα αφεθεί στην επίθεση του νεοφιλελεύθερου μοντέλου, μετά την αναπόφευκτη εξέγερση.

Η Αριστερά διεθνώς λοιπόν, ελλείψει ενσωμάτωσης του Ιράν στον χρηματοπιστωτικό καπιταλισμό, μπορεί και πρέπει να αδράξει την ευκαιρία για ένα νέο διεθνές μοντέλο. Στηρίζοντας τις γυναίκες, τη νεολαία και τους εργαζόμενους στο Ιράν σε ένα κίνημα με αντιφονταμενταλιστικό, αντιαμερικανικό, αντινεοφιλελευθέρο και αντικαπιταλιστικό προσανατολισμό, για να μην αφήσουμε το δολοφονικό καθεστώς του Ραϊσί να οδηγήσει τους ανθρώπους αυτούς στην “αγκαλιά” του Μπάιντεν και της ανελευθερίας ουσιαστικά της διεθνούς των χρηματαγορών.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο