Γιάνης Βαρουφάκης στον Real FM: «Κάθε κύμα πανδημίας που έρχεται θα αυξάνει τη λιτότητα όσο δεν αναδιαρθρώνουν το χρέος»

Συνεντεύξεις - videos
02 Ιούλ, 2021

Συνέντευξη του Γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη στον Real Fm και στον Νίκο Χατζηνικολάου για την πανδημία και τους εμβολιασμούς, την οικονομία και ένα πιθανό 4ο κύμα αλλά και την κλιματική αλλαγή.

Για την πανδημία, τον εμβολιασμό και τις μεταλλάξεις

Ο φόβος μας στο ΜέΡΑ25 είναι ότι επαναλαμβάνεται αυτό που έγινε πέρυσι το καλοκαίρι. Υπάρχει μία φυσιολογική ύφεση και λόγω καιρού και λόγω καλοκαιριού. Ελπίζουμε κι εμείς ότι από τον Σεπτέμβρη, Οκτώβρη θα μιλάμε για το τέλος της πανδημίας αλλά δεν μπορούμε ως Πολιτεία να υιοθετήσουμε την πεποίθηση ότι αυτό θα γίνει. Ιδίως όταν έχουμε ένα σκληρό πυρήνα συμπατριωτών μας που αρνούνται τον εμβολιασμό. Βλέπω και κάποιες στατιστικές ότι ένα 40% αυτών που δεν έχουν εμβολιαστεί δεν θα εμβολιαστούν ή δεν θέλουν να εμβολιαστούν ή το φοβούνται ή είναι σκεπτικιστές απέναντί του. Εδώ θα έπρεπε η κυβέρνηση, η Πολιτεία, όλοι μας να προσεγγίσουμε αυτούς τους ανθρώπους με πειθώ, με στοιχεία. Βλέπω μία αβάσταχτη ελαφρότητα, ιδίως από τον κ. Πρωθυπουργό με την παρουσίασή του τις προάλλες. Ο ίδιος πρωθυπουργός που εγκαλούσε την νεολαία με τα κορωνοπάρτι και έφερνε μέσω του κ. Χρυσοχοΐδη  τα ΜΑΤ στις πλατείες, τώρα τους μιλούσε ειρωνικά με εκείνο το υφάκι «τσιμπηθείτε και τσιμπήστε και 150 ευρώ».

Με ανησυχεί πάρα πολύ η στοχοποίηση των μη εμβολιασμένων. Είμαι υπέρ των εμβολίων. Έχουμε κάνει και πολλή δουλειά στο ΜέΡΑ25 να πείσουμε τον κόσμο. Η απόφαση της κυβέρνησης για τον διαχωρισμό εμβολιασμένων και μη στην εστίαση, σύμφωνα με την ίδια δίνει κίνητρα στους μη εμβολιασμένους να εμβολιαστούν, σύμφωνα με εμένα ισχυροποιεί την αντίσταση όσων είναι κριτικά σκεπτόμενοι απέναντι στα εμβόλια και στην εξουσία.  Η κυβέρνηση τους στρέφει τους μη εμβολιασμένους περισσότερο εναντίον των εμβολίων.

Το στέλεχος «Δ» δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθεί. Αυτό το δίκτυο μαζικών τεστ που είχαμε προτείνει από το Μάρτιο του 2020 θα έμενε στο Εθνικό Σύστημα Υγεία ως προίκα για το δίκτυο Κέντρων Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης που δεν έχουμε. Πρέπει να μην ξαναπιαστούμε απροετοίμαστοι όπως ήμασταν το ’19.

Οικονομία – Ισχύει ότι δεν αντέχουμε οικονομικά ένα τέταρτο κύμα;

Εδώ δεν αντέξαμε το πρώτο. Εγώ έλεγα από το Μάρτιο του 2020 ότι το γεγονός ότι δεν υπάρχει ενοποίηση του υπερβάλλοντος χρέους που προστίθεται στους ισχνούς ώμους κρατών όπως η Ελλάδα, που αν υπήρχε ένα πραγματικό ευρωομόλογο έτσι ώστε η αύξηση του χρέους της πανδημίας να είναι ευρωπαϊκό χρέος, αυτό σημαίνει ένα πράγμα, νέο μνημόνιο. Κάποια στιγμή θα σου επιβάλλουν σημαντική νέα λιτότητα και την ώρα που ο ιδιωτικός τομέας ανεβαίνει θα έρθει ο πέλεκυς της νέας λιτότητας και αναχρηματοδότηση του μη βιώσιμου χρέους υπό σκληρούς όρους. Αυτό ήρθε χθες κ. Χατζηνικολάου στη Βουλή. Χθες περάσαμε από τη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο. Το Μεσοπρόθεσμο είναι σημαντικό κομμάτι ενός μνημονίου. Με το Μεσοπρόθεσμο του Ιουνίου του 2011είχε καεί η Αθήνα. Και εκείνο το Μεσοπρόθεσμο του 2011 άλλαξε τα πράγματα. Το χθεσινό Μεσοπρόθεσμο είναι η επιβεβαίωση αυτό που λέγαμε στο ΜέΡΑ25 από τον Μάρτιο, Απρίλιο του 2020. Ο κ. Μητσοτάκης –πολύ σωστά- έκανε κριτική στον κ. Τσίπρα προεκλογικά τον Ιούνιο του ’19 λέγοντας ότι «έδεσε» την Ελλάδα στο άρμα ενός μόνιμου πρωτογενούς πλεονάσματος 2,2  μέχρι το 2060. Και είχε πει ο κ. Μητσοτάκης –πολύ σωστά- ότι θα πάει να το διαπραγματευτεί για να το κατεβάσει. Χθες η κυβέρνηση μας το πήγε στο 3,7. Ξέρετε τι σημαίνει 3,7 από το 2024 και μετά; Σημαίνει ότι το ελληνικό κράτος θα πάρει το μακρύ του χέρι και θα το βάλει στην τσέπη σας, είστε επιχειρηματίας, μικρομεσαίος και θα σας «τραβήξει» 3,7 του ΑΕΠ. Για να έχει πλεόνασμα 3,7 θα έχει ο ιδιωτικός τομέας έλλειμμα 3,7. Το πλεόνασμα του Δημοσίου είναι το έλλειμμα του ιδιωτικού τομέα. Ουσιαστικά διπλασιάζουν τη λιτότητα. Αποδυναμώνεται η δυναμική της ελληνικής οικονομίας την ώρα που ελπίζουμε ότι θα φεύγει η πανδημία. Αυτό δεν μπορεί να το «σηκώσει» η ελληνική κοινωνία. Κάθε κύμα που έρχεται θα αυξάνει τη λιτότητα όσο δεν αναδιαμορφώνουν και δεν αναδιαρθρώνουν το χρέος.

Κλιματική αλλαγή

Δείχνει ότι ο κλίμα τα έχει «παίξει», βρίσκεται σε κατάσταση δυναμικής αποσταθεροποίησης. Βλέπουμε στον Καναδά να έχουμε θερμοκρασίες που δεν παρατηρούνται ούτε στη Σαχάρα, αυτή τη στιγμή που μιλάμε.

Πέρυσι στο Σικάγο είχε φτάσει η θερμοκρασία -55 βαθμούς Κελσίου το χειμώνα ενώ την ίδια στιγμή στο Βόρειο Πόλο είχε +8.

Στο Βανκούβερ, όπου κατακάηκε, μέχρι πέρυσι είχε μόνιμο παγετώνα. Το να έχεις τέτοιες πυρκαγιές δίπλα στον παγετώνα κάτι σημαίνει αυτό.

Η μεγαλύτερη αγωνία μου είναι η πράσινη μετάβαση. Έτσι όπως την εννοούν, το πράσινο deal, η πράσινη συμφωνία της κας Φον ντερ Λάιεν. Βγαίνει ακόμη και η ΝΔ και μιλάει για πράσινη μετάβαση την ώρα που υπογράφει και κυρώνει τις συμβάσεις εξόρυξης πετρελαίων και φυσικών αερίων σε Ανατολική Μεσόγειο του κ. Τσίπρα.

Και όλα αυτά τα περνάμε μέσα από ένα πράσινο πλυντήριο της δήθεν πράσινης μετάβασης. Χρησιμοποιούν κάλπικα έναν όρο για να τον αναιρέσουν στην πράξη.

Ξέρετε ότι η ΕΕ χρηματοδοτεί την καύση δέντρων υπό την αιγίδα της πράσινης μετάβασης; Όταν το κάνουμε αυτό ρίχνουμε στάχτη στα μάτια του κόσμου, από αυτή που δημιουργούμε καίγοντας τα δέντρα.

Υπό την κάλυψη ενός τέτοιου πράσινου πλυντηρίου συμμετέχουμε κι εμείς στην καταστροφή του πλανήτη.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο