Γιάνης Βαρουφάκης στον Alpha 989: Ο Έλληνας πολίτης βάζει το χέρι στην τσέπη και όταν έχουν κέρδος είναι δικό τους, όταν έχουν ζημία είναι δικιά μας

Συνεντεύξεις - videos
28 Ιαν, 2022

Συνέντευξη του Γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη στο ραδιόφωνο του Alpha 989 και στο Φίλιππο Φιλιππακόπουλο για την πρόταση μομφής, την κακοκαιρία, την πανδημία

Πρόταση μομφής

Ο κ. Τσίπρας ξεκάθαρα άδραξε την ευκαιρία της κακοκαιρίας για να καταθέσει την πρόταση μομφής που μία αντιπολίτευση πάντοτε σκέφτεται να καταθέσει στον 2ο, 3ο χρόνο μιας Κυβέρνησης.

Όταν καταθέτεις πρόταση δυσπιστίας στην Κυβέρνηση πρέπει να δικαιολογήσεις γιατί θέλεις να πέσει η Κυβέρνηση αλλιώς καταθέτεις πρόταση δυσπιστίας απέναντι σε κάποιον υπουργό.

Εμείς θα υπερψηφίσουμε. Αλλιώς δε θα ήμασταν και κόμμα της αντιπολίτευσης. Η θέση μας έχει εξελιχθεί τα τελευταία 2 χρόνια σε μία θέση απόλυτης αντιπαράθεσης με τις επιλογές της Κυβέρνησης.

Ο κ. Τσίπρας ουσιαστικά εγκαλεί την Κυβέρνηση ως ανίκανη, ότι δεν κατάφερε να διαχειριστεί την κακοκαιρία, δεν κατάφερε να διαχειριστεί την πανδημία.

Η δική μας κριτική είναι πιο έντονη. Εγώ δε θεωρώ ότι η Κυβέρνηση αυτή είναι επικίνδυνη επειδή είναι ανίκανη -υπάρχει και η ανικανότητα βέβαια, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία-. Το μέγιστο πρόβλημα για εμάς είναι οι στόχοι τους. Υπάρχουν στόχοι και θα τους καταψηφίσουμε επειδή θεωρούμε ότι οι στόχοι τους είναι ιδιαίτερα επικίνδυνοι.

Κακοκαιρία

Για να είμαστε και δίκαιοι, δεν φταίει η Κυβέρνηση που χιόνισε, όπως δεν φταίει για τον Covid 19, δεν φταίει που αυξήθηκε η τιμή του φυσικού αερίου. Μία Κυβέρνηση κρίνεται από το κατά πόσο σε ένα σοκ που παθαίνει η χώρα, είτε είναι ο covid είτε είναι το χιόνι, λειτουργεί ως αμορτισέρ να αποσβέσει τον κραδασμό  ή αν λειτούργησε ως επιταχυντής που αυξάνει το σοκ και το μεγεθύνει.

Εμείς θεωρούμε ότι ήταν ο επιταχυντής της κρίσης και αυτό λόγω επιλογών και όχι λόγω ανικανότητας. Αυτή είναι η θέση του ΜέΡΑ25 και ο λόγος που θα υπερψηφίσουμε την πρόταση μομφής.

Είτε μιλάμε για τις φωτιές στη Βόρεια Εύβοια είτε μιλάμε για τη χιονοκαταιγίδα η Κυβέρνηση ακολουθεί μία συγκεκριμένη πολιτική, έχει μία στρατηγική. Είναι μία στρατηγική δύο βημάτων.

Το πρώτο είναι ότι δεν κάνει τίποτα για την πρόληψη του κακού, αλλά αυτό είναι στρατηγική.

Η πρόληψη σε μια Κυβέρνηση η οποία βάζει όλη της την ενέργεια στην κεφαλαιοποίηση του ιδιωτικού τομέα και συγκεκριμένων ολιγαρχών, δεν κεφαλαιοποιείται.

Πανδημία

Στην πανδημία δεν έκανε απολύτως τίποτα για να ενισχύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Εμείς από την πρώτη στιγμή φωνάζαμε για τη δημιουργία ενός Δικτύου πολλών κέντρων Μαζικών Τεστ που θα γίνουν και εμβολιαστικά κέντρα μετά τα οποία κέντρα μετά την πανδημία να μείνει προίκα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας  ως η Πρωτοβάθμια Περίθαλψη. Αντί γι’ αυτό κλείνουν νοσοκομεία όπως το Παίδων Πεντέλης για να το κάνουν εμβολιαστικό κέντρο.

Αυτό γιατί το κάνουν; Ο μόνος λόγος είναι να στέλνουν τον κόσμο στις ιδιωτικές κλινικές. Και το δηλώνουν οι ίδιοι. Βγαίνει ο κ. Πλεύρης και λέει, το νέο ΕΣΥ θα είναι ΣΔΙΤ, σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Για εμάς ο ιδιωτικός τομέας είναι εξορισμού αποτυχημένος στο χώρο της Υγείας. Δεν υπάρχει χώρα στον κόσμο που να είναι ιδιωτικοποιημένη η Υγεία και να μην είναι απαράδεκτη.

(Σχετικά και τους συνεχόμενα υψηλούς δείκτες της πανδημίας και τη χαλάρωση των μέτρων από την Κυβέρνηση) Εδώ κανένας δεν έχει το μονοπώλιο της σοφίας για το τι θα πρέπει να γίνεται. Ένα πράγμα ξέρουμε, ότι οι άνθρωποί μας στα νοσοκομεία, νοσηλευτές και νοσηλευόμενοι, είναι εξουθενωμένοι.

Το συνειδητοποιείτε ότι το 2020 η Κυβέρνηση μείωσε τα κονδύλια του ΕΣΥ; Εν μέσω πανδημίας; Αυτό γιατί να το κάνουν; Είναι ανόητοι; Εγώ δε θεωρώ ότι είναι ανόητοι. Πάντοτε όταν έχω να επιλέξω μεταξύ δόλου και ανοησίας δεν θεωρώ τον αντίπαλό μου ότι είναι ανόητος. Είναι μία πάγια τακτική, δική μου.

Αττική Οδός

Εδώ έχουμε μονοπωλιακές οδούς. Μιλάει η Κυβέρνηση, μιλούσε και το ΠΑΣΟΚ επί Σημίτη και η Τρόικα βεβαίως για επιχειρήσεις και επιτελικό κράτος.

Δεν υπάρχει κόντρα μεταξύ της αγοράς και του κράτους. Δεν υπάρχει θέμα το αν θα αφήσουμε τα πράγματα να εξελίσσονται καπιταλιστικά με ανταγωνισμό ή μονοπωλιακά. Η Αττική Οδός όταν χρειάζεται να την πάρεις δεν έχεις επιλογή, ή θα πάρεις την Αττική Οδό ή δεν πας πουθενά. Είναι μονοπώλιο.

Έχουμε κάποιους επιχειρηματίες που από καταβολής αυτού του κράτους, τουλάχιστον τα τελευταία 20-30 χρόνια, 5 εταιρείες είναι, ξέρουμε και ποιοι είναι ξέρουμε και τα ονόματά τους, και είναι κρατικοδίαιτοι.

Λειτουργούν ως προσοδοφόροι, ως εισοδηματίες. Όταν τα πράγματα πάνε καλά εισπράττουν διόδια –όλα τέλεια- με το που γίνεται μία στραβή σηκώνουν τα χέρια ψηλά και φωνάζουν βοήθεια και έρχεται ο κ. Μητσοτάκης ως από μηχανής θεός –ή ο οποιοσδήποτε κ. Μητσοτάκης- για να ησυχάσει τα πνεύματα μοιράζοντας χρήματα που εισέπραξε από την Τρόικα ως δάνειο.

Δεν ξέρω αν είδατε ετοιμάζονται να δώσουν άλλο 1 τρις ευρώ μέσα στις επόμενες 15 ημέρες σε 5 εταιρείες, Άκτωρ – ΤΕΡΝΑ – Μυτιληναίος, οι ίδιοι και οι ίδιοι θα παίρνουν ακριβώς αυτά τα χρήματα τα οποία έπαιρναν πάντα χωρίς αντίστοιχη παροχή υπηρεσιών στο ελληνικό δημόσιο. Ο Έλληνας πολίτης βάζει το χέρι στην τσέπη και όταν έχουν κέρδος είναι δικό τους, όταν έχουν ζημία είναι δικιά μας.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο