Γιάνης Βαρουφάκης: «Στο ΜέΡΑ25 προτιμούμε να εξαφανιστούμε παρά να παραβιάσουμε βασικές αρχές»

Συνεντεύξεις - videos
09 Σεπ, 2021

Συνέντευξη του Γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη στο Κόντρα Channel και στην Αναστασία Γιάμαλη, τον Σπύρο Σουρμελίδη και τον Γιάννη Αγουρίδη για τον Μίκη Θεοδωράκη, την ακρίβεια, την πανδημία, τη φθορά της κυβέρνησης, τη συμμετοχή του ΜέΡΑ25 σε προοδευτική συγκυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Γιατί δεν ήταν μέσα στη Μητρόπολη για τον αποχαιρετισμό του Μίκη Θεοδωράκη

Δεν μου πήγαινε να είμαι στην Μητρόπολη ως πολιτικός αρχηγός. Ήθελα μια πιο προσωπική σχέση στα τελευταία του. Η Σοφία Σακοράφα που είχε προσωπική σχέση μαζί του ήταν εκεί. Η δική μου η σχέση μαζί του συνεχίζεται μέσα από τη μουσική του. Και θεωρώ ότι το να συζητάμε που ήταν οι πολιτικοί αρχηγοί, ποιος γιουχαΐστηκε και ποιος δε γιουχαΐστηκε, δε μας τιμά ως κοινωνία που θέλουμε να τιμήσουμε το Μίκη. Αυτή τη στιγμή, σημασία έχει ότι χάσαμε το Μίκη.

Για τις αποδοκιμασίες έξω από τη Μητρόπολη

Έχουμε μία κυβέρνηση που καθημερινά γίνεται όλο και πιο μισητή. Μια κυβέρνηση που επιδεικνύει την αλαζονεία και η οποία κάνει την κρίση ευκαιρία για την ολιγαρχία με ένα τρόπο ο οποίος είναι εμβληματικός. Είναι σα να θέλουν να μπουν στο «μάτι» του κόσμου, της νεολαίας, των ανθρώπων στα καμένα, των εργαζόμενων, των συνταξιούχων.

Για την ακρίβεια

Ο καλύτερος τρόπος να πεις ένα τεράστιο ψέμα είναι να το οικοδομήσεις πάνω σε πολλές μικρές αλήθειες. Και αυτό κάνει η κυβέρνηση. Ναι, είναι αλήθεια και ο Covid 19 ήρθε απ’ έξω και υπάρχει μία τάση ανατίμησης των πρώτων υλών, των μεταφορών. Όμως έχουμε μία συγκεκριμένη κατάσταση στην Ελλάδα. Η πλήρης κατάρρευση του ΕΣΥ στα χρόνια της χρεοδουλοπαροικίας, όπως την ονομάζουμε, που θα μπορούσε η κυβέρνηση να έχει κάνει πολλά και δεν έκανε. Επέλεξε υπέρ των κλινικαρχών να μην το κάνει. Ο πληθωρισμός είναι ταξικός. Ο πληθωρισμός των φτωχών είναι ιδιαίτερα μεγάλος. Ο πληθωρισμός των πλουσίων είναι ακόμη αρνητικός.

Τα ελληνικά σούπερ μάρκετ έχουν το μεγαλύτερο λόγο τιμής-κέρδους, δηλαδή το μεγαλύτερο ποσοστό κέρδους τη στιγμή που οι αγρότες, οι παραγωγοί, εκβιάζονται ουσιαστικά από αυτά για να πωλούν πολύ φθηνά. Εδώ πρέπει να λειτουργήσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Για την αύξηση της τιμής στη βενζίνη

Η αισχροκέρδεια του ολιγοπωλίου είναι θέμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Για την πανδημία και την υγειονομική διαχείριση

Ένας τρόπος για να βγεις από την πανδημία είναι ένα δημόσιο δίκτυο μαζικών τεστ.

Ανοίγουν τα σχολεία. Είναι σκάνδαλο να μην περάσουν τα παιδιά από τεστ.

Το εμβόλιο είναι σωτήριο, πρέπει όμως να κάνουμε τεστ όλοι, εμβολιασμένοι και μη.

Διαφωνούμε με την υποχρεωτικότητα, με την εξαίρεση όσων εργάζονται σε νοσοκομεία και γηροκομεία.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των μη εμβολιασμένων -που είναι διστακτικοί- πρέπει να το προσεγγίσουμε με την πειθώ. Έχουμε προτείνει να κάνουν έναν προεμβολιαστικό έλεγχο για να πεισθούν.

Φθείρεται η κυβέρνηση;

Δεν είμαι σίγουρος. Δεν ξέρουμε τι θα κάνει ο ψηφοφόρος στην κάλπη.

Το μεγαλύτερο ατού του κ. Μητσοτάκη είναι ο κ. Τσίπρας.

Σε προοδευτική συγκυβέρνηση θα έμπαινε το ΜέΡΑ25 με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Δεν ξέρω τι σημαίνει προοδευτική παράταξη;

Τον Μάιο του 2020 καλέσαμε τα υπόλοιπα κόμματα, οργανώσεις, συνδικάτα να συζητήσουμε επί σημαντικών και καίριων ζητημάτων αλλά δεν ανταποκρίθηκαν.

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμεύσεις απέναντι στην τρόικα για όλα αυτά τα θέματα που για εμάς είναι εκ των ων ουκ άνευ.

Για το ΜέΡΑ25

Το γεγονός ότι είμαστε στη Βουλή είναι ένα θαύμα, γιατί ξεκινήσαμε 50 άνθρωποι με 0 χρήματα. Από εκεί και πέρα έχει γίνει μία τιτάνια προσπάθεια. Έχουμε οργανώσεις σε όλη την Ελλάδα. Κάναμε το 1ο μέρος του Συνεδρίου μας στη Δραπετσώνα με πολύ υψηλού επιπέδου κείμενα και προχωράμε για το 2ο μέρος για την στρατηγική του κόμματός μας τα επόμενα πέντε χρόνια.

Αποδείξαμε ότι είμαστε εδώ για τους ανθρώπους και όχι για τα αξιώματα. Προτιμούμε να εξαφανιστούμε παρά να παραβιάσουμε βασικές αρχές, και νομίζω ότι αυτό το χουμε αποδείξει. Πόσα μικρά κόμματα ξέρετε με μόνο 9 βουλευτές, που ο Γραμματέας του κόμματος να στέλνει στο Πειθαρχικό βουλευτή, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι μερικές ώρες αργότερα αυτός/η θα φύγει απ’ το κόμμα.

Δημοσκοπικά είχαμε πέσει κάτω από το 3% με το θέμα του Έβρου. Τώρα είμαστε κοντά στο 4,5% και μπορούμε και παραπάνω.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο