Γιάνης Βαρουφάκης στο MEGA: «Η μεγάλη αγωνία μας είναι πως να μη χάσει η Ελλάδα το τρένο της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης»

Συνεντεύξεις - videos
04 Ιούν, 2021

Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 αφού ευχαρίστησε τους δημοσιογράφους για την αναφορά στο 1ο Διαβουλευτικό Συνέδριο του κόμματος που ξεκινάει απόψε στον Πολυχώρο Λιπασμάτων στη Δραπετσώνα (4-6 Ιουνίου), μίλησε για την «πράσινη» ανάπτυξη, το εργασιακό νομοσχέδιο, τα self tests, τα πολιτικά δικαιώματα.

Για την κόντρα σχετικά με την «πράσινη» ανάπτυξη

«Είναι πολλά τα λεφτά Άρη», από τη μία μεριά σύμφωνα με μια παλιά ταινία και από την άλλη υπάρχει μία υποκρισία. Γιατί όσον αφορά στο μοντέλο ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ δεν βλέπω καμία σημαντική διαφορά. Εμείς, έχουμε κουραστεί στη Βουλή –και νομίζω και εσείς οι δημοσιογράφοι- με αυτές τις κοκορομαχίες που προσπαθούν να ανακαλύψουν λόγους για να διαφωνούν , όταν δεν έχουν ουσιαστικούς λόγους διαφωνίας. Και να μιλήσουμε για συγκεκριμένα πράγματα. Και η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ, πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε στο κάδρο του ενεργειακού μοντέλου της χώρας για τα επόμενα 10, 20 χρόνια τις εξορύξεις. Εξορύξεις στην Ανατολική Μεσόγειο -με την Exxon Mobil, μαζί (ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ)ψήφισαν τις συμβάσεις με τις δύο εταιρείες, την Exxon και την Total-, εξορύξεις στην Ήπειρο, φυσικού αερίου στη Βόρεια Ελλάδα. Αυτό είναι το ενεργειακό μοντέλο. Τώρα, πηγαίνεις και στην Τήλο, πηγαίνεις και στην Αστυπάλαια, κάνεις και ένα πιλοτικό πρόγραμμα το οποίο εμείς το χειροκροτούμε.

Στη ΔΕΘ αφιέρωσα τη μία ώρα που είχα για να μιλήσω για το δικό μας μοντέλο «πράσινης» ανάπτυξης. Η μεγάλη αγωνία μας είναι πως να μη χάσει η Ελλάδα το τρένο της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης το οποίο θα βασιστεί, σωστά είπε ο Πρωθυπουργός, στην εξηλεκτρισμό.

Το πρόβλημα με την Αστυπάλαια θα σας πω ποιο είναι –το χειροκροτώ- το ερώτημα. Όταν θέλεις ένα εθνικό πρόγραμμα, είναι ωραίο να κάνεις πιλοτικά προγράμματα αλλά το πιλοτικό πρόγραμμα θα πρέπει να είναι μια μικρογραφία του εθνικού για να μπορέσει να σου παράξει ενδιαφέροντα δεδομένα. Το μοντέλο της Αστυπάλαιας δεν μπορεί να είναι η βάση του εθνικού προγράμματος. Καλά τα φωτοβολταϊκά, απαράδεκτες οι ανεμογεννήτριες που στις βουνοκορφές ή πάνω στα νησιά. Το όραμά μας είναι ανεμογεννήτριες πάρα πολλές, εκατομμύρια αλλά καμία στη στεριά. Πλωτές ανεμογεννήτριες σε θαλάσσιους όγκους εκεί που υπάρχει η μεγάλη δύναμη των μελτεμιών, όπως στη Δανία -που δεν είναι στις βουνοκορφές, δεν καταστρέφουν βιότοπους, δεν καταστρέφουν αρχαιολογικούς χώρους, δεν μπαίνουν στο μάτι τουριστών και πολιτών- οι οποίες παράγουν υπερβάλλουσα ενέργεια που χρησιμοποιείται σε κάποια κέντρα, εμείς θα λέγαμε την Αλεξανδρούπολη, τη Βόρεια Ελλάδα, παραγωγής υδρογόνου μέσα από την ηλεκτρόλυση, πράσινου υδρογόνου. Η χώρα της Μεσογείου η οποία θα καταφέρει το κέντρο παραγωγής πράσινου υδρογόνου, ούτε μπλε, ούτε καφέ, δηλαδή υδρογόνου από ανανεώσιμο ηλεκτρισμό, το κέντρο παραγωγής μεγάλων ποσοτήτων υδρογόνου και διανομής –αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία- μέσα από τάνκερ, μέσα από τρένα, αυτή η χώρα θα πλουτίσει. Ούτε η Τήλος, ούτε η Αστυπάλαια των δύο αυτών κυβερνήσεων μας πηγαίνουν προς τα εκεί.

Για το εργασιακό νομοσχέδιο

Ο κ. Χατζηδάκης έρχεται να επισημοποιήσει μια τραγική κατάσταση που ισχύει στην αγορά εργασίας. Μιλάω με κόσμο, με νέους στο δρόμο, και μου λένε «ποια εργασιακά δικαιώματα». Δουλεύουν 6-7 μέρες την εβδομάδα, 50 – 60 ώρες και το αφεντικό τους πληρώνει όποτε θυμάται» σχολίασε για το εργασιακό νομοσχέδιο, τονίζοντας την ανάγκη ενός νέου μοντέλου παραγωγικής συγκρότησης της χώρας. «Η κυβέρνηση φέρνει ελαστικοποίηση και πιο φθηνή εργασία. Με σύμβαση εργασίας που θα είναι απολύτως λάστιχο. Αυτό το μοντέλο οδηγεί σε συμπίεσης μισθών, συμπίεσης ζήτησης. Έτσι, οι έλληνες νέοι είτε θα φύγουν στο εξωτερικό είτε θα αποδεχθούν την ζωή στην χώρα ως δουλοπάροικοι» πρόσθεσε.

Self  test

Δεν γίνεται να αντιμετωπίσουμε την πανδημία μέσω των self tests. Είναι απαράδεκτο. Βάζει τον εργαζόμενο ή το εργοδότη, να είναι υπεύθυνος μεταξύ του να κλείσει η επιχείρηση ή να κάνει το σωστό. Απαράδεκτο το κράτος εκχωρεί να εκχωρεί την διαδικασία των self tests και της ιχνηλάτησης στους πολίτες. Γι’ αυτό από την αρχή να γίνονται μαζικά τεστ» τόνισε.

Πολιτικά δικαιώματα – Γιατί το ΜέΡΑ25 δεν ψήφισε την διάταξη να μην μπορούν να θέτουν υποψηφιότητα όσοι έχουν καταδικαστεί για εγκληματικές ενέργειες

Είμαστε βαθιά φιλελεύθεροι. Αυτό σημαίνει ότι δεν θέλω να δω τη στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων κανενός. Ακόμα και του πιο δολοφόνου ναζί. Θέλω να δω τη καταδίκη της Χρυσής Αυγής μέσα από την κάλπη. Συνέβη, ας το κάνουμε και άλλο. Δεν πιστεύουμε στην κρατική καταστολή πολιτικών δικαιωμάτων ούτε για τα μεγαλύτερα καθάρματα της κοινωνίας. Θέλουμε να συντρίψουμε τα καθάρματα της κοινωνίας, πολιτικά και όχι νομικά.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο