Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, την ώρα που ξεκίνησε την ομιλία του ο κύριος Πρωθυπουργός σήμερα το πρωί, κοίταζα την ιστοσελίδα της «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ». Και το μάτι μου έπεσε πάνω σε άρθρο στο πρωτοσέλιδο της ιστοσελίδας της «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ», όπου αναφερόταν σε μία συνέντευξη του κ. Δερμιτζάκη, του γνωστού γιατρού, καθηγητή από τη Γενεύη -αν δεν κάνω λάθος- ο οποίος αναρωτιόταν εάν η Θεσσαλονίκη θα γίνει η νέα Ιταλία με τις εκατόμβες του Μαρτίου.
Θα μιλήσω και ως Βουλευτής Θεσσαλονίκης αυτή τη στιγμή. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι δυνατόν αυτή τη στιγμή που η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα, η Κυβέρνηση να παρακαλεί ιδιώτες να συμμετέχουν και να συνεισφέρουν στην καταπολέμηση της πανδημίας; Έχω δει τις προκηρύξεις: Δύο χιλιάδες ευρώ, κρατάτε και το ιατρείο σας, διπλασιάζονται τα χρήματα που δίνετε, το ενοίκιο, για ιδιωτικές μονάδες ΜΕΘ.
Να σας ρωτήσω κάτι και σκεφτείτε το: Εάν αυτή τη στιγμή είχαμε πραγματική πολεμική σύρραξη, θα ζητούσατε από φορτηγατζήδες τη συνεισφορά τους; Θα τους παρακαλούσατε; Θα τους δίνατε χρήματα για να προσφέρουν το φορτηγό τους, για τη μεταφορά πολεμικού υλικού που χρειάζεται εκείνη τη στιγμή; Βεβαίως και όχι! Θα κάνατε άμεσα επίταξη.
Είναι απαράδεκτο αυτό, ότι παρακαλάτε τον ιδιωτικό τομέα στη Θεσσαλονίκη αυτήν τη στιγμή, κύριε Μητσοτάκη. Ζητούμε επίταξη αυτήν τη στιγμή.
Ο κ. Δερμιτζάκης -αν δεν το ακούσατε, σας το επαναλαμβάνω- σήμερα στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» αναφέρεται στις σημαντικές πιθανότητες η Θεσσαλονίκη να γίνει μια νέα Ιταλία Μαρτίου-Απριλίου.
Κύριε Πρωθυπουργέ, δεν είναι ώρα να διαφωνούμε για αριθμούς -σωστά το είπατε-, αλλά δεν διαφωνούμε για την ουσία. Η ουσία είναι ότι έχουμε μια εκθετική επιδείνωση της πανδημίας. Δεν είμαστε εδώ αυτήν τη στιγμή για κοκορομαχίες ή τουλάχιστον δεν θα έπρεπε να είμαστε εδώ για αυτό. Όμως, η επίταξη του ιδιωτικού τομέα της υγείας στη Θεσσαλονίκη συγκεκριμένα σήμερα πρέπει να γίνει πριν τελειώσει η σημερινή μας συζήτηση. Δεν είναι θέμα ούτε κομματικών διαφορών ούτε θέμα διαφορετικών πολιτικών. Είναι κάτι το οποίο πρέπει να κάνετε αυτήν τη στιγμή και σας το λέω και ως Βουλευτής Θεσσαλονίκης. Πρέπει να κάνετε κάποια βασικά πράγματα, τουλάχιστον και συμβολικά.
Κύριε Πρωθυπουργέ, το γνωρίζετε. Γνωρίζετε ότι δεν έχουν καταβληθεί οι έκτακτες υπερωρίες στους ανθρώπους μας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας εδώ και ενάμιση χρόνο. Πληρώστε το. Είναι μικρό ποσό, συμβολικό όμως. Δείχνει ότι κάνετε κάτι αυτήν τη στιγμή για αυτούς τους ανθρώπους την ώρα που δεν συζητάτε μαζί τους. Μιλάτε με όλους τους άλλους, έχετε προνομιακούς συζητητές στον ιδιωτικό τομέα, με τον οποίο συζητάτε το μέλλον του δημόσιου τομέα. Γιατί δεν έχετε μιλήσει με τους ανθρώπους της ΟΕΝΓΕ, με τους εκλεγμένους εκπροσώπους -κάποιοι είναι και Νέα Δημοκρατία- των νοσοκομειακών γιατρών; Είναι δυνατόν να μη μιλάτε με αυτούς;
Μιλήσατε για ευθύνη, κύριε Πρωθυπουργέ. Η ευθύνη πάει μαζί με τη στήριξη που πρέπει να δίνουμε και εμείς οι υπόλοιποι. Τον Μάρτιο -το ξέρετε αυτό, το είπαμε και δημοσίως, όχι μόνο εμείς, αλλά και άλλα Κόμματα και εγώ προσωπικά στη συζήτηση που είχαμε- σας στηρίξαμε και, μάλιστα, σας δώσαμε και εύσημα για το γεγονός –και το είχα πει, μάλιστα, στην Ολομέλεια- ότι αντίθετα με άλλους συντηρητικούς πρωθυπουργούς, πρωθυπουργούς που προέρχονται από συντηρητικά κόμματα, τον κ. Μπόρις Τζόνσον για παράδειγμα, εσείς κινηθήκατε γρήγορα. Την είχατε τη στήριξη.
Είχαμε πει, όμως, ταυτόχρονα να χρησιμοποιήσετε το δίμηνο-τρίμηνο της πρώτης καραντίνας των περιοριστικών μέτρων του lockdown για να δημιουργήσετε αυτό το απαραίτητο δημόσιο σύστημα μαζικών τεστ. Το λέγαμε. Μάλλιασε η γλώσσα μας τον Μάρτιο, τον Απρίλιο, τον Μάιο. Δεν το κάνατε.
Όταν μιλάτε για ευθύνη, πρέπει να αναλάβετε την ευθύνη. Δεν σας άκουσα σήμερα να πείτε ότι αποτύχατε στη δημιουργία ενός δημόσιου αποτελεσματικού συστήματος, γιατί τα μαζικά τεστ, τα οποία ήταν απαραίτητα για να βγούμε από το πρώτο lockdown, θα είναι απαραίτητα και τώρα. Ακόμα δεν το έχετε. Ο μόνος τρόπος να βγεις από την καραντίνα με μια κάποια κανονικότητα είναι να υπάρχει μαζικό σύστημα τεστ και, μάλιστα, δημόσιο. Είναι ο μόνος τρόπος που μπορεί να υπάρχει.
Και δεν είμαι ειδήμων επί του θέματος. Και εμείς διαβάζαμε αυτά που λέγανε οι ειδικοί. Χθες η εφημερίδα «ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ» έβγαλε στη δημοσιότητα μια επιστολή που σας έστειλαν σημαντικοί άνθρωποι, οι οποίοι μετά αποδείχθηκαν και συνεργάτες σας. Πρώτος ήταν ο κ. Δερμιτζάκης, άλλος ήταν η κ. Λάγιου, ο κ. Μαγιορκίνης, ο κ. Γεωργούλης, ο κ. Θάνος, ο κ. Γιώργος Κόλλιας, ο κ. Κωνσταντίνος Σταματόπουλος, ο κ. Νεκτάριος Ταβερναράκης. Όλοι είναι άνθρωποι με τους οποίους τελικά συνεργαστήκατε αργότερα. Και τι είπαν; Αυτό που είχαμε πει την 10η Μαρτίου σε αυτήν την Αίθουσα, ότι χρειάζεται, δηλαδή, -και θα το αναφέρω συγκεκριμένα- ένα επιθετικό μοντέλο για τεστ στον ιό. Αυτή είναι επιστολή που έχει σταλεί στο γραφείο σας και στο γραφείο του Υπουργού Υγείας. Την 16η Μαρτίου στάλθηκε αυτή η επιστολή. Δεν ήμασταν μόνο εμείς που μιλάγαμε για αυτό. Δεν το κάνατε.
Καταθέτω την επιστολή στα Πρακτικά της Βουλής.
Σας στηρίξαμε, λοιπόν, στην πρώτη καραντίνα και την 4η Ιουνίου, κύριε Πρωθυπουργέ, -δεν θα το θυμάστε, κοιτάξτε τα αρχεία σας, θα το επιβεβαιώσετε- σας κατέθεσα μια επίκαιρη ερώτηση, στην οποία σας έθεσα χωρίς αντιπολιτευτική γλώσσα, φρασεολογία ή διάθεση ένα πολύ συγκεκριμένο ερώτημα: Πώς εκμεταλλεύτηκε η Κυβέρνηση το δίμηνο του lockdown, ώστε να οργανώσετε τα μαζικά τεστ, τα οποία χαρακτηρίζονται διεθνώς απαραίτητα για ελαχιστοποίηση ενός δεύτερου κύματος κατά τη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων περιορισμού, και τις δομές υγείας για να αντέξουν το δεύτερο κύμα; Αυτό ήταν το ερώτημα.
Και ένα δεύτερο υποερώτημα ήταν: Σε ποιο επίπεδο είναι προετοιμασμένη η χώρα και το ΕΣΥ, ώστε να αντιμετωπίσει εξάρσεις λόγω της έλευσης τουριστών; Και ποιος ο αντίστοιχος σχεδιασμός σας, ιδίως για την παιδεία, το φθινόπωρο; Επίκαιρη ερώτηση στις 4 Ιουνίου. Αποφασίσατε να μην την απαντήσετε.
Τότε –έχετε δίκιο σε αυτό, κύριε Πρωθυπουργέ- ο ΣΥΡΙΖΑ σιωπούσε, μη τυχόν και κακοκαρδίσετε από κοινού τους επαγγελματίες του τουρισμού. Ο ΣΥΡΙΖΑ το θυμήθηκε αυτό λίγο αργότερα, τον Αύγουστο, και τότε στις 11 του μηνός –αν δεν κάνω λάθος- προκαλέσετε εσείς μια συζήτηση –αλλά για ποιο θέμα;- όχι για το ερώτημα που σας είχα θέσει στις 4 Ιουνίου, αλλά για τη διαχείριση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, εκτός θέματος!
Τότε σας εγκάλεσα, κύριε Πρωθυπουργέ, γιατί κάνατε μία κοκορομαχία εκτός θέματος. Το Ταμείο Ανάκαμψης θα το συζητήσουμε. Ξέρετε έχουμε καταθέσει εμείς, το ΜέΡΑ25, τη μελέτη μας, την ανάλυσή μας, σύμφωνα με την οποία αποτελεί μακροοικονομικά ασήμαντη συνεισφορά στην ελληνική οικονομία. Είχαμε μάλιστα πει ότι δεν θα είναι πάνω από 9,5 δισεκατομμύρια σε διάρκεια τριών-τεσσάρων ετών καθαρά. Όμως, δεν ήταν το ζητούμενο. Το ζητούμενο ήταν το ερώτημα, το οποίο επίτηδες αγνοήσατε και επιδοθήκατε σε αυτή την κοκορομαχία.
Στη διάρκεια εκείνης της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής σας είχα πει ότι η άρνησή σας να απαντήσετε στο ερώτημα πόσο προετοιμασμένη είναι η χώρα για ένα δεύτερο κύμα ουσιαστικά σήμαινε ότι χάσατε το τρένο. Είναι verbatim τα λόγια μου από εκείνη τη συζήτηση.
Έρχομαι τώρα στο άνοιγμα του τουρισμού, κύριε Μητσοτάκη. Είπατε σήμερα –σας άκουσα- ότι κανένας της αντιπολίτευσης δεν είπε να κλείσετε τον τουρισμό. Κάνετε μεγάλο λάθος! Εγώ το είπα εδώ μέσα και μάλιστα τολμήσατε να με ειρωνευτείτε. Θυμάστε; Σηκωθήκατε και είπατε «ο κ. Βαρουφάκης δεν θέλει τα δισεκατομμύρια του τουρισμού αυτό το καλοκαίρι».
Εγώ τι σας είχα πει; Σας είχα προειδοποιήσει ότι και θα έρθουν λιγότεροι τουρίστες απ’ ό,τι χρειάζεται για να βγουν τα έξοδα των ξενοδοχείων που ανοίγουν, αλλά και θα είναι περισσότεροι, όσον αφορά την επιβάρυνση με ιικό φορτίο της ελληνικής κοινωνίας. Το είχαμε πει τότε. Είχαμε το θάρρος του λόγου μας τότε. Εσείς κοκορομαχία, κοκορευόσασταν για το πόσο σπουδαία και περίφημα είχατε υπερνικήσει τον κορωνοϊό και βεβαίως κοροϊδία ημών που σας λέγαμε ότι ήταν μία καταστροφική κίνηση το άνοιγμα του τουρισμού αυτό το καλοκαίρι.
Ουσιαστικά, αλόγιστα σπαταλήσατε το δικό σας πολιτικό κεφάλαιο, κύριε Πρωθυπουργέ, με αυτή την άστοχη κίνηση εν μέσω καλοκαιριού και βεβαίως την ακόμα αστοχότερη ολιγωρία σας, όσον αφορά την προετοιμασία των σχολείων, των νοσοκομείων. Τα έχουμε πει αυτά, δεν είναι αυτής της στιγμής.
Μιλάτε για ευθύνη εσείς. Παρεμπιπτόντως, σωστά, κύριε Τσίπρα, θυμίσατε στον κύριο Πρωθυπουργό ότι τη στιγμή που η τρόικα μάς πίεζε να βάλουμε 100% προπληρωμή φόρου, να κόψουμε το ΕΚΑΣ και να συνεχίσουμε την ανακύκλωση, την περιδίνηση της κρίσης ύφεσης χρέους, εσείς εδώ μέσα ουρλιάζατε «Υπόγραψε ό,τι σου δίνει ο Γερούν» και «Βάστα, Γερούν». Καλά κάνατε και τους το θυμίσατε.
Βέβαια, καλό θα ήταν να τους θυμίσετε ότι μαζί υπογράψατε το τρίτο μνημόνιο μετά και ακόμα χειρότερα, τουλάχιστον στο σημειολογικό και αισθητικό επίπεδο, κύριε Τσίπρα, τον Γερούν τον είχατε στο Μαξίμου και χαριεντιζόσασταν μαζί, ακόμα και μετά την αφυπηρέτησή του. Αυτά μην τα ξεχνάμε, αλλά δεν έχει σημασία αυτή τη στιγμή.
Κύριε Πρωθυπουργέ, σωστά είπατε –το λέτε συχνά, το λέμε και εμείς- ότι πρέπει, αντίθετα με τον Ντόναλντ Τραμπ, να εμπιστευτούμε την επιστήμη. Σωστά. Όμως, κύριε Πρωθυπουργέ, ποια επιστήμη σάς συμβούλεψε να δώσετε 22 εκατομμύρια για την εξαγορά των μέσων μαζικής ενημέρωσης; Ποια επιστήμη ήταν αυτή που έκανε τον κ. Σταϊκούρα στο σχέδιο του προϋπολογισμού να εγγράψει ένα κονδύλι για τη δημόσια υγεία 300 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα απ’ ό,τι πέρυσι; Οι επιστήμονες σας το είπαν αυτό;
Ποια επιστήμη υπαγόρευσε, κύριε Κικίλια –που δεν είστε εδώ- να περάσετε δύο φορές από αυτή την Αίθουσα -δηλαδή να κοροϊδεύετε και τους δικούς σας Βουλευτές- την ίδια τροπολογία για πρόσληψη των ίδιων θέσεων και να την παρουσιάζετε τη δεύτερη φορά ως εάν ήταν νέα φουρνιά προσλήψεων;
Καμία επιστήμη, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν μπορεί να σας έχει οδηγήσει στην κρίση αυταρχισμού και σαδισμού που είδαμε την πρώτη μέρα των νέων περιοριστικών μέτρων. Μαίρη Στεφάνου είναι το όνομά της, μουσικός του δρόμου στη Θέρμη της Θεσσαλονίκης. Πρώτη μέρα των νέων μέτρων και θέλετε ο λαός, οι πολίτες να σας στηρίξουν. Αυτό σημαίνει και ηθική νομιμοποίηση, το οποίο τι σημαίνει; Σημαίνει αναλογικότητα των πράξεων των Σωμάτων Ασφαλείας. Η Μαίρη Στεφάνου, μουσικός του δρόμου, καθισμένη σε ένα πεζοδρόμιο τραγουδούσε. Της βάλατε 500 ευρώ πρόστιμο για μη χρήση μάσκας την ώρα που τραγουδούσε, άσκοπη μετακίνηση, κατάληψη δημόσιου χώρου. Εγώ δεν σας λέω ότι δεν είναι σωστό να πλησιάσετε ένα τέτοιο άτομο και να χρησιμοποιήσετε και την πειθώ και να πείτε ότι έχουμε ένα lockdown. Πρόστιμο 500 ευρώ σε ένα τέτοιο πρόσωπο εκείνη τη στιγμή;
Έτσι απονομιμοποιείται το lockdown, κύριε Πρωθυπουργέ. Έχετε έναν Υπουργό –δήθεν- Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος αυτή τη στιγμή υπονομεύει τον νόμο, τη νομιμότητα, τη νομιμοποίηση που έχουν οι νόμοι του κράτους με τον τρόπο με τον οποίο έχει κάνει τούρμπο την καταστολή και δεν σταματάει πουθενά από το να ενισχύει τη ρήξη της κοινωνίας μέσα από τον τοξικό, σαδιστικό αυταρχισμό.
Και την ώρα που έβαζαν πρόστιμο στην άμοιρο μουσικό του δρόμου, την ίδια ώρα –το έχουν πει και άλλοι, αλλά θα το πω, δεν μπορώ- περνούσαν δίπλα τα λεωφορεία με τους ανθρώπους μας σαν σαρδέλες παστωμένους μέσα. Νομίζω ότι ούτε αυτό ήταν -αν θέλετε- η συμβουλή της επιστήμης.
Καμιά επιστήμη δεν μπορεί να είναι πίσω από αυτό που συνέβη μέσα στα κολαστήρια όπου κλειδώνονται οι πρόσφυγες όλο αυτό τον καιρό. Καμία επιστήμη δεν μπορεί να σας συμβούλευσε να μην γίνονται περιοδικά, κάθε μία βδομάδα τεστ στο προσωπικό στα γηροκομεία. Δεδομένου ότι ούτε οι συγγενείς δεν επισκέπτονται τους γέροντες στα γηροκομεία, η μόλυνση, η διασπορά του κορωνοϊού θα γίνει από το προσωπικό. Σε ποια γηροκομεία κάνατε συστηματικά περιοδικά τεστ;
Αλήθεια, ποια επιστήμη οδήγησε σε δύο περιστατικά, στα οποία ήμουν αυτόπτης μάρτυρας, σε δύο διαφορετικά νοσοκομεία των Αθηνών;
Πρώτο περιστατικό: Γιατρός θαλάμου μού είπε ότι είναι θετικός, αλλά συνεχίζει με εντολή να λειτουργεί, γιατί αλλιώς θα κλείσει ο θάλαμος.
Περιστατικό δεύτερο: Τραυματιοφορέας νοσηλευτής, ο οποίος μετέφερε τον πατέρα μου από τη μία αίθουσα στην άλλη, μου περιέγραψε περιστατικό εκείνης της ημέρας, εκείνο το πρωί. Θετικό κρούσμα, άνθρωπος μάλιστα που δεν ήταν ασυμπτωματικός, αλλά είχε συμπτώματα, που τον φυγάδευσαν από το νοσοκομείο -και μάλιστα ο συγκεκριμένος τραυματιοφορέας- και του είπαν να πάει σπίτι του, γιατί δεν είχαν πού να τον βάλουν.
Ξέρετε πώς πήγε σπίτι του, κύριε Μητσοτάκη, ο συγκεκριμένος ασθενής; Τον κατέβασαν κάτω, ο συγκεκριμένος τραυματιοφορέας με έναν άλλον, και του είπαν να πάρει ταξί. Και επειδή δεν είχε χρήματα να πάρει ταξί, έκατσε στην ουρά και μπήκε στο λεωφορείο με μάσκα.
Αναρωτιόμαστε γιατί αυτή τη φορά έχετε χάσει τον έλεγχο, έχετε χάσει τη στήριξη της κοινής γνώμης, έχετε χάσει τη στήριξη των πολιτών; Μην αναρωτιέστε! Η κατάσταση είναι πάρα πολύ απλή.
Πριν ανακοινώσετε το νέο lockdown, το προηγούμενο βράδυ, το κόμμα μας, το ΜέΡΑ25, είχε βγάλει μια ανακοίνωση και σας είχαμε πει ότι εμείς δεν είμαστε εδώ για να δημιουργούμε συνθήκες αμφισβήτησης μέτρων που τελικά πρέπει να επιβληθούν.
Όμως, για να έχετε τη στήριξή μας, για να έχουν όχι μόνο τα μέτρα τη στήριξή μας, αλλά για να έχετε εσείς ως κυβερνώντες τη στήριξή μας -την οποία σας την είχαμε δώσει τον Μάρτιο- απαιτούμε αύριο που θα βγάλετε την ανακοίνωση, που θα κάνετε το διάγγελμα με τα μέτρα, τρία πράγματα: Να ανακοινώσετε επιτέλους τα κονδύλια για τη δημιουργία αυτού του δημόσιου συστήματος μαζικών τεστ που δεν δημιουργήσατε μετά το πρώτο lockdown, να ανακοινώσετε χίλιες θέσεις μόνιμου προσωπικού για γιατρούς και έξι χιλιάδες για νοσηλευτές ως ένα πρώτο στάδιο και την επίταξη των ιδιωτικών ΜΕΘ και των ιδιωτικών μέσων υγειονομικής περίθαλψης, ιδίως σε περιοχές, όπως είναι η Θεσσαλονίκη, όπου αυτή τη στιγμή που μιλάμε το σύστημα καταρρέει.
Και σας είχαμε πει ότι δεν θα σας στηρίξουμε εάν δεν ανακοινώσετε τουλάχιστον αυτά. Βεβαίως μας αγνοήσετε. Δεν έχετε τη στήριξή μας, κύριε Πρωθυπουργέ. Τα περιοριστικά μέτρα έχουν τη στήριξή μας. Εσείς προσωπικά και ο Υπουργός σας δεν έχετε τη στήριξή μας, δεδομένου ότι αρνείστε αυτή τη στιγμή να κάνετε επίταξη στη Θεσσαλονίκη για να ελαχιστοποιηθούν, αν γίνεται, οι πιθανότητες να έχουμε μια εκατόμβη. Δεν την έχετε από την κοινωνία, δεν την έχετε καν από δικούς σας ανθρώπους που ψήφισαν Νέα Δημοκρατία.
Και έρχομαι τώρα στο θέμα της παιδείας, γιατί από τον Μάρτιο και από τον Απρίλιο εμείς μιλούσαμε συνεχώς και σας προσκαλούσαμε και προκαλούσαμε να μη χάσετε την ευκαιρία που σας έδινε η πρώτη καραντίνα και το καλοκαίρι να προετοιμάσετε ολιγομελείς τάξεις στα σχολεία.
Και αυτό το λέγαμε, κύριε Μητσοτάκη, θα το θυμάστε, αλλά ρωτήστε και τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, και προσωπικά σε εκείνον. Λέγαμε να ετοιμάσετε τις πλατφόρμες τηλεκπαίδευσης. Ούτε δύο μέρες, ούτε δύο ώρες -τι δύο μέρες;- δεν κατάφερε να μείνει όρθιο το σύστημα. Και είναι απαράδεκτο να το ρίχνετε στη «CISCO». Είναι απαράδεκτο, κύριε Μητσοτάκη, αυτό!
Έχω εδώ την επιστολή από το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο προς όλους τους γυμνασιάρχες και λυκειάρχες που λέει ξεκάθαρα ότι σχολεία τα οποία δεν έχουν οπτική ίνα, δεν μπορούν να έχουν πάνω από μία με πέντε, άντε το πολύ δέκα, συνδέσεις αν έχουν VDSL των 100 Mbps, που ξέρουμε ότι ελάχιστα σχολεία έχουν. Γνωρίζουμε, δηλαδή, πάρα πολύ καλά από αυτήν την επιστολή ότι το σύστημα δεν σήκωνε την τηλεκπαίδευση.
Την καταθέτω στα Πρακτικά.
Πείτε μας, σας παρακαλώ, έστω και την τελευταία στιγμή, κύριε Πρωθυπουργέ, τι ποσοστό των σχολείων έχει 24 Mbps. Και ξέρετε ότι αυτό σημαίνει μία σύνδεση. Σημαίνει μόνο μία σύνδεση όλο το σχολείο για παράλληλη τηλεκπαίδευση! Εγώ έχω ακούσει ότι είναι το 29% των σχολείων. Πείτε μου αν έχω άδικο. Δώστε μας τα δικά σας στοιχεία.
Δεύτερον, πείτε μου τι ποσοστό των σχολείων έχει 50 Mbps, που μπορεί να έχει μέχρι πέντε παράλληλες συνδέσεις και τι ποσοστό έχει οπτική ίνα με την οποία μπορεί να έχει πενήντα συνδέσεις. Πείτε μου εσείς!
Κύριε Πρωθυπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, χθες στην Αίγινα μπήκα στο μαγαζάκι της γειτονιάς για κάποιες μικρές αγορές. Η υπάλληλος εκεί, που την ξέρω και με ξέρει, ήταν έξαλλη. Και η συγκεκριμένη υπάλληλος είναι δική σας ψηφοφόρος. Ήταν έξαλλη, λοιπόν, μαζί σας. Μου λέει «εγώ παίρνω, δεν παίρνω καθαρά 550 ευρώ και έπρεπε να δώσω 300 ευρώ για να αγοράσω ένα υποτυπώδες μεταχειρισμένο laptop για το παιδί μου συν εκτυπωτή».
Κυρίες και κύριοι, έχουμε καταργήσει το Σύνταγμα; Το Σύνταγμα δεν ξεκαθαρίζει ότι η δημόσια παιδεία και η καθολική παροχή απαραίτητων μέσων για αυτήν είναι συνταγματική επιταγή; Πού είναι η ενίσχυση αυτών των ανθρώπων; Διότι η παιδεία, ακόμα και η δημόσια και δωρεάν, είναι ταξική. Όταν στην ίδια τάξη έχεις ένα παιδί που έρχεται από εύπορη οικογένεια και ένα άλλο το οποίο έρχεται από μία οικογένεια που δεν τα βγάζουν πέρα, που οι γονείς είναι άνεργοι, που υπάρχουν ψυχολογικά προβλήματα, αυτά τα δύο παιδιά δεν έχουν την ίδια εκκίνηση έτσι κι αλλιώς. Υπάρχει ανισότητα ακόμα κι εκεί. Όταν βάλεις στη μέση διαφορετικούς υπολογιστές ή όταν κάποιος έχει υπολογιστή και κάποιος δεν έχει ή κάποιος έχει σύνδεση 2 Mbps, ενώ άλλος έχει 50 Mbps, εισάγεις κι άλλου είδους ανισότητες. Εισάγεις ανισότητες μέσα στην ίδια οικογένεια, γιατί ένα παιδί έχει καλύτερο υπολογιστή από το διπλανό του. Δεν έχουν όλα τα παιδιά που πηγαίνουν στο ίδιο ιδιωτικό σχολείο την ίδια πρόσβαση στην τηλεκπαίδευση.
Με άλλα λόγια, οι διακρίσεις, οι ανισότητες και η ταξικότητα μέσα από την τηλεκπαίδευση αυξάνονται και πληθύνονται. Μεγιστοποιείται, γίνεται «turbo»! Αυτό δεν σας βλέπω να σας απασχολεί ιδιαίτερα. Ας συνδεθούν, λέτε και θα έχουμε και κάποια εισοδηματικά κριτήρια μπας και δώσουμε και κανένα «tablet». Αυτήν την αγωνία δεν την έχετε διότι κανένα από τα δικά σας τα παιδιά δεν πάει σε αυτά τα σχολεία έτσι κι αλλιώς. Και βάζω και τον εαυτό μου μέσα, καθώς ούτε το δικό μου το παιδί πάει. Όμως, έχει πολύ μεγάλη σημασία να γνωρίζουμε πολύ καλά ότι αυτή τη στιγμή εκείνοι που μας βλέπουν, οι ελάχιστοι που μας βλέπουν –γιατί τρέφετε φρούδες ελπίδες, δεν μας βλέπουν- μας απαξιώνουν σχεδόν όλους, γιατί αυτή τη στιγμή η κοινωνία βρίσκεται σε κρίση.
Αναφορικά με τις απουσίες, καλά, σοβαρολογεί η κυρία Κεραμέως; Ζητά από τους καθηγητές να βάζουν απουσίες στα παιδιά τα οποία δεν μπορούν να συνδεθούν; Μιλάμε για τον καθηγητή, τον δάσκαλο που συνδέεται «τσάτρα-πάτρα»; Ο ίδιος δεν μπορεί να συνδεθεί. Είπατε, λέει, να έρθει στο σχολείο να συνδεθεί.
Ούτε στο σχολείο μπορεί να συνδεθεί, κύριε Πρωθυπουργέ, γιατί και το σχολείο δεν έχει αρκετές γραμμές. Άσε που μπορεί να είναι ο ένας υπολογιστής δίπλα στον άλλον και να είναι δύο οι καθηγητές, ο ένας δίπλα στον άλλον και δεν έχουν καν WiFi εκεί μέσα. Κι επιμένετε ότι ο καθηγητής αυτός θα πρέπει να βάλει απουσία σε παιδιά;
Καταργήστε τις απουσίες, τουλάχιστον στην περίοδο της τηλεκπαίδευσης. Πείτε μας ως φιλελεύθερη που λέτε ότι είστε, πώς νιώθετε με το Panopticon, το οποίο δημιουργείτε αυτή τη στιγμή, με τηλεδιασκέψεις που μετατρέπουν το μάθημα σε ένα «reality show» μαθητών-καθηγητών; Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση θέλει επιστημονική κατάρτιση. Το «Open University» στη Βρετανία το παλεύει πενήντα χρόνια να το κάνει σωστά, να υπάρχει και θέμα ιδιωτικότητας και η διαχείριση της τηλεκπαίδευσης να γίνεται με έναν τρόπο υπέρ των μαθητών και των καθηγητών και όχι εναντίον τους.
Κύριε Πρωθυπουργέ, μιας και μιλάμε για πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα ή τουλάχιστον μιας και αναφέρθηκα έστω και πολύ λίγο σε αυτά, θα έρθω στο θέμα του Πολυτεχνείου. Κατ’ αρχάς, μόλις πριν λίγο διάβασα –και δεν ξέρω αν είναι αλήθεια, διαψεύστε με, ελπίζω να μην είναι- ότι διατάχθηκε, λέει, προανακριτική έρευνα από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης με το ερώτημα του αδικήματος της διέγερσης σε ανυπακοή. Μάλιστα, ο -ή η- Εισαγγελέας ζήτησε από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης να διερευνηθούν, λέει, οι δηλώσεις της Προέδρου των Νοσοκομειακών Γιατρών που καλούν σε κινητοποιήσεις για αυτά τα έκτροπα που γίνονται από τη δική σας Κυβέρνηση στα νοσοκομεία.
Ελπίζω να μην είναι αλήθεια. Εάν είναι, τότε έχετε σαμποτάρει το δικό σας το επιχείρημα για το Πολυτεχνείο.
Ρωτώ να μου πείτε ποια είναι η δική σας η θέση,…γιατί η δική σας η θέση εξωθεί και δικαστικούς και δημοσιογράφους σ’ αυτό, που σωστά είπε ο κ. Κουτσούμπας, «το παραλήρημα» εναντίον μιας χρήσης του Πολυτεχνείου.
Θα αναφερθώ, όμως, στο Πολυτεχνείο αυτή τη στιγμή γιατί αυτό είναι το ζητούμενο.
Η υποκρισία σας, κύριε Πρωθυπουργέ, πραγματικά εδώ «σπάει το κόκκινο» ακόμα και της εκρηκτικής αύξησης του κορωνοϊού. Μιλήσατε για κατάθεση στεφάνου στον χώρο του Πολυτεχνείου. Γιατί; Δεν κάναμε κάτι τέτοιο την 25η Μαρτίου ή την 28η Οκτωβρίου. Εγώ δεν θεωρώ ότι η 28η Οκτωβρίου είναι ήσσονος σημασίας σε σχέση με τη 17η Νοέμβρη ούτε ότι η 25η Μαρτίου είναι ήσσονος σημασίας σε σχέση με τη 17η Νοέμβρη. Η διαφορά είναι ότι τη 17η Νοέμβρη το σύστημα το οποίο εξυπηρετείτε δεν κατάφερε να την ενσωματώσει και γι’ αυτό δεν θέλει να καταργήσει γιορτές όπως η 28η Οκτωβρίου ή η 25η Μαρτίου με τον τρόπο που θέλετε να καταργήσετε όχι μόνο φέτος, αλλά για πάντα, την πορεία του Πολυτεχνείου.
Εμείς λέμε κάτι πολύ απλό. Εάν μας επιτρέπετε, με όλες τις αποστάσεις, σε ολιγομελή ομάδα, να καταθέσουμε στεφάνι στον χώρο του Πολυτεχνείου, τότε εμείς απαιτούμε το δικαίωμά μας, το πολιτικό και το συνταγματικό, να κάνουμε την πορεία. Θα είμαστε εκεί -σας προειδοποιώ και σας προκαλώ να μας χτυπήσετε- οι Βουλευτές του ΜέΡΑ25 του Νομού Αττικής, με τον συντονιστή του κόμματος και εκπρόσωπο της νεολαίας.
Θα είμαστε με τις μάσκες μας, με τις αποστάσεις μας, θα ζητήσουμε από τα υπόλοιπα μέλη μας να μην έρθουν για να μην δημιουργηθεί συνωστισμός.
Και σας προκαλώ, κύριε Μητσοτάκη, να πείτε στον κ. Χρυσοχοΐδη να μας χτυπήσει, όπως μας χτύπησε στο Εφετείο. Το πρόβλημά σας είναι ότι το ακροδεξιό DNA δεν μπορείτε να το αποποιηθείτε. Σας κάθεται εδώ, όπως η γιορτή της ανακήρυξης από το δικαστήριο της Χρυσής Αυγής σε εγκληματική οργάνωση, γι’ αυτό χτυπήσατε εκείνη την ημέρα στο Εφετείο.
Ήμουνα εκεί μπροστά, εσείς δεν ήσασταν. Είδα πολύ καλά τι συνέβη εκείνη τη στιγμή. Γι’ αυτό θα χτυπήσετε και πάλι τη 17η Νοέμβρη.
Η πραγματική νομιμότητα, η πραγματική νομιμοποίηση εξυπηρετείται από αυτό που εμείς κάνουμε. Δείχνουμε στον ελληνικό λαό, δείχνουμε σε εκείνους που θέλουν να διαμαρτυρηθούν τι σημαίνει υπεύθυνη ανυπακοή. Θα είμαστε εννέα, θα είναι και άλλοι εννέα στην Πάτρα, θα είναι και άλλοι εννέα στο Ηράκλειο, μπορεί να είναι και στο Περιστέρι. Θα κρατήσουμε όλες τις προφυλάξεις εναντίον του κορωνοϊού και θα κρατήσουμε τη μέγιστη προφύλαξη εναντίον του δικού σας τοξικού, ταξικού αυταρχισμού, λέγοντας «ναι» στην πορεία από το κτήριο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου μέχρι την Αμερικάνικη Πρεσβεία.
Επιστρέφω στα θέματα της παιδείας. Δεν ξέρω αν η κ. Κεραμέως με ακούει αυτήν τη στιγμή.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι αδύνατον να γίνει μάθημα μέσα από τηλεδιάσκεψη με τον τρόπο που γίνεται. Είναι αδύνατον. Σας το λέω αυτό ως εκπαιδευτικός. Μπορεί εμείς να διδάσκουμε πράγματα μέσα από το Zoom, μέσα από το Webex, αλλά τα παιδιά δεν μαθαίνουν. Έχει μεγάλη διαφορά -και πάλι σας το λέω αυτό ως εκπαιδευτικός- αυτό που διδάσκεις από αυτό που μαθαίνει ο άλλος. Τα παιδιά αφαιρούνται, αποσπώνται, δεν μπορoύν να παρακολουθήσουν. Μπορεί, όμως, να γίνει κάτι άλλο, που είναι μία θετική πρόταση που κάνουμε. Σκεφτήκατε να στραφείτε από το τηλε-μάθημα προς αυτό που έλειπε ανέκαθεν από το ελληνικό σχολικό σύστημα, που είναι η τηλε-εργασία; Τι εννοώ «τηλε-εργασία»; Δεν εννοώ όπως δουλεύεις για την τράπεζα, αλλά να ανατίθενται εργασίες στα παιδιά και μετά να γίνεται επίβλεψη στη βάση του ένας προς έναν. Επίβλεψη. Όχι μάθημα. Για σκεφτείτε το αυτό. Είναι ο μοναδικός τρόπος να υπάρξει πραγματική μάθηση εν μέσω καραντίνας και εν μέσω τηλεκπαίδευσης.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν είναι μόνο η ύφεση, δεν είναι μόνο η αρρώστια. Είναι αλήθεια αυτό που είπε ο συνάδελφος πριν. Είναι και η κατάθλιψη, η εξατομίκευση της δυστυχίας, κάτι που ο ελληνικός λαός δεν έχει μάθει. Το ένα πράγμα που ξέραμε από τα χρόνια της Κατοχής, των κακουχιών, της φτώχειας, είναι ο τρόπος να τη διασκεδάζουμε, να διασκεδάζουμε τη δυστυχία μέσα από την κοινωνικοποίηση. Δεν μιλώ εναντίον του lockdown. Εμείς δεν στηρίζουμε την Κυβέρνησή σας, αλλά στηρίζουμε τα περιοριστικά μέτρα. Θέλω, όμως, να το σκεφτείτε. Θέλω να σκεφτείτε αυτήν τη στιγμή αυτό που συμβαίνει εκεί μέσα στα σπίτια, μέσα στα διαμερίσματα: Άνεργοι γονείς, φοβισμένοι παππούδες, σπίτια στα οποία τρεις και τέσσερις άνθρωποι -κάποιοι μεγάλοι, κάποιοι μικροί- πρέπει να τηλε-εργάζονται, να εκπαιδεύονται με τα 20 mbps, που σημαίνει μία σύνδεση μόνο -ένας θεός ξέρει πώς θα καταφέρουν να συνδέονται- και απέξω να παραφυλάνε τα γνωστά «αρπακτικά», τα οποία τους τηλεφωνούν κιόλας, ακόμα και σήμερα που μιλάμε, απειλώντας τους με θεούς και δαίμονες και στο βάθος μετά την 30ή Δεκεμβρίου, που έχει ανακοινωθεί, θα τους πάρουν και το σπίτι. Είναι ο φαύλος αλλά επικερδής για τους κύκλους σας κύκλος μεταξύ χρεοκοπίας, δημόσιου χρέους, που δικαιολογεί τη συνεχιζόμενη λιτότητα, και ιδιωτικού χρέους, το οποίο οδηγεί στη συνεχή ανασφάλεια ιδίως με τον Πτωχευτικό σας Νόμο, ιδίως με τον «Ηρακλή» σας.
Κύριε Πρωθυπουργέ, πρόσφατα είχατε μία σύσκεψη, απ’ ό,τι διαβάζουμε στις εφημερίδες που σας στηρίζουν, για το θέμα της Τράπεζας Πειραιώς.
Εγώ κατέθεσα μια επίκαιρη ερώτηση τη Δευτέρα το πρωί, ελπίζοντας ότι μπορεί να την απαντούσατε αύριο. Δεν θα απαντήσετε ούτε αυτή. Δεν πειράζει! Είναι μια ερώτηση για το θέμα της επανακρατικοποίησης της Τράπεζας Πειραιώς.
Εγώ δεν πρόκειται να σας κατηγορήσω για το γεγονός ότι εκ των πραγμάτων, αναγκάζεστε να χαρίσετε 2 δισεκατομμύρια στην Τράπεζα Πειραιώς, γιατί αυτό είναι γραμμένο και εξασφαλισμένο από τον Οκτώβριο του 2015, από το τρίτο μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ.
Όμως, εσείς βγήκατε και είπατε -και διαβάζω τα δικά σας λόγια, κύριε Πρωθυπουργέ ή τουλάχιστον, του Κυβερνητικού σας Εκπροσώπου- ότι η Κυβέρνηση δεσμεύτηκε να προασπίσει το βραχυπρόθεσμο και μεσο-μακροπρόθεσμο δημόσιο συμφέρον στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Κύριε Πρωθυπουργέ, το καταλαβαίνετε αυτό. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Για να μηn χάσει το Δημόσιο από αυτή την επανακρατικοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς, θα πρέπει τον επόμενο χρόνο -γιατί δηλώσατε ότι σε έναν χρόνο θα την έχετε ξαναπουλήσει- οι μετοχές να ανέβουν 1.000%. Πιστεύετε εσείς ότι θα γίνει αυτό; Πιστεύετε, δηλαδή, ότι οι μετοχές της Τράπεζα Πειραιώς και των ελληνικών συστημικών τραπεζών, παρά τον τεράστιο όγκο των νέων κόκκινων δανείων της τεράστιας ύφεσης, που, παρεμπιπτόντως, αυτό εννοούσα και σας μιλούσα για τουλάχιστον 10% ύφεση και εσείς κοροϊδεύατε και πάλι -τον εαυτό σας κοροϊδεύατε, σε τελική ανάλυση- παρόλα αυτά, τον επόμενο χρόνο θα ανέβουν πάνω από 1.000%. Ωραία! Εδώ είμαστε, εδώ είστε.
Το δεύτερο σημείο που είχα στην ερώτηση που έθεσα για αύριο, αλλά δεν θα την απαντήσετε, είναι το εξής. Είπα: Συνειδητοποιείτε ότι η τεράστια αύξηση της προσφοράς τιτλοποιημένων κόκκινων δανείων, δεδομένου ότι η Τράπεζα Πειραιώς πρόσφατα ανακοίνωσε ότι θα βγάλει στο σφυρί άλλα 13 δισεκατομμύρια κόκκινων δανείων, που θα τα ρίξει στη δευτερογενή αγορά του «ΗΡΑΚΛΗ», αυτό που θα κάνει είναι να ρίξει και άλλο τις τιμές και θα καταστήσει πλέον σίγουρο ότι θα πάρετε άλλα 12 δισεκατομμύρια από την τρόικα, για να τα δώσετε στα αρπακτικά ταμεία; Και τι θα κάνετε για αυτό;
Αυτό σας ρωτώ από τον Μάρτιο και πριν από τον Μάρτιο, τότε που ψηφιζόταν ο «ΗΡΑΚΛΗΣ». Δεν μου απαντήσατε ποτέ ούτε τώρα θα μου απαντήσετε. Θα δώσετε εντολή στον κ. Σταϊκούρα να παγώσει τη δημόσια εγγύηση των 12 δισεκατομμυρίων; Απλή είναι η ερώτηση. Μπορείτε να πείτε «ναι», μπορείτε να πείτε «όχι». Ήξεις-αφίξεις είναι αυτό που θα πείτε, αλλά νομίζω ότι σας αφήνει έκθετο.
Κύριε Μητσοτάκη, έχει μεγάλη σημασία αυτό, γιατί η πανδημία τι κάνει; Επιταχύνει και ενισχύει αυτή τη σκοτοδίνη, αυτή την αλληλεπίδραση, αυτή την ανάδραση μεταξύ των χρεοκοπιών, από τη μια μεριά, των κόκκινων δανείων και βεβαίως, της συνεχούς πτώσης των τραπεζικών κεφαλαίων.
Θυμάστε το 2012-2013 η δική σας κυβέρνηση τι έκανε; Κρατικοποίησε την Πειραιώς και τις υπόλοιπες τράπεζες. Ένα τεράστιο ποσό, ένας όγκος 40,6 δισεκατομμυρίων πήγαν από το ελληνικό δημόσιο -το οποίο τα δανείστηκε, βέβαια, δεν είχε να τα δώσει- στις τράπεζες.
Μετά τον Οκτώβριο του 2015, με το τρίτο μνημόνιο του κ. Τσίπρα, ιδιωτικοποιήθηκαν ξανά, πάλι με δημόσιο χρήμα. Διότι αυτό που κάνετε τώρα, που θα τους χαρίσετε 2 δισεκατομμύρια, είναι γραμμένο εκεί, συν τα 5,4 δισεκατομμύρια που είχατε πάρει εσείς, του ΣΥΡΙΖΑ, από τον κ. Ρέγκλινγκ για να τα δώσετε. Δηλαδή, είτε κρατικοποιείται μια τράπεζα στη χρεοδουλοπαροικία «Η Ελλάς», είτε ιδιωτικοποιείται, είτε επανακρατικοποιείται, χρειάζεται δημόσιο χρήμα για να στηρίζει τράπεζες οι οποίες δεν μπορούν να στηριχτούν. Και δεν μπορώ να στηριχτούν, γιατί είμαστε σε χρεοδουλοπαροικία, γιατί αυτή η ανάδραση μεταξύ ύφεσης-χρέους, ύφεσης-χρέους, τις καθηλώνει στη συνεχή αφερεγγυότητα.
Σας λέω το εξής. Τώρα με την πανδημία -ξεκάθαρα τώρα το παραδέχεστε και εσείς- που βλέπω ότι θα είναι η ύφεση μεγαλύτερη από το 10%, πόσα νέα κόκκινα δάνεια θα δημιουργηθούν, κύριε Πρωθυπουργέ; Πείτε μας ένα νούμερο. Εγώ σας λέω ότι θα είναι κατ’ ελάχιστο 15 δισεκατομμύρια. Εσείς τι νομίζετε; Αυτό δεν καταστρέφει τον «ΗΡΑΚΛΗ»; Αυτό δεν οδηγεί στην ενεργοποίηση της δημόσιας εγγύησης των 12 δισεκατομμυρίων;
Με άλλα λόγια, ο μόνος τρόπος η Πειραιώς να ανεβάσει την αξία της ξέρετε ποιος είναι; Να σπάσει ο διάολος το ποδάρι του, όπως θα λέγαμε, να ξεπουλήσει αυτά τα κόκκινα δάνεια, να τα ρίξει στην αγορά του «ΗΡΑΚΛΗ» και ως διά μαγείας να ανέβει η μετοχή σε τέτοιο βαθμό που οι μετοχές που τώρα αγοράζετε δέκα φορές πάνω από τη χρηματιστηριακή τους αξία να φτάσουν να σε ένα σημείο ώστε να μην χάσει πολλά το Δημόσιο.
Ναι, τότε, όμως, θα χάσετε τα 12 δισεκατομμύρια ευρώ. Γιατί για να έχει πετύχει αυτή η διαδικασία ιδιωτικοποίησης και πώλησης των κόκκινων δανείων της Πειραιώς, θα πρέπει να γίνουν πλειστηριασμοί. Επειδή αυτοί οι πλειστηριασμοί δεν πρόκειται να αποδώσουν αυτά που λέει το συμβόλαιο του Ηρακλή μέσα, θα πρέπει να δώσετε 12 δισεκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή, είτε πετύχει η επανα-ιδιωτικοποίηση της επανα-κρατικοποιημένης Πειραιώς, είτε αποτύχει, το δημόσιο θα είναι χαμένο.
Γι’ αυτό μην μας λέτε ότι δεσμεύεστε να προασπίσετε το βραχυπρόθεσμο και μεσο-μακροπρόθεσμο δημόσιο συμφέρον. Αυτό είναι αδύνατον μέσα σε μια μνημονιακή διαδικασία, η οποία έχει ενισχυθεί και έχει επεκταθεί από την πανδημία που είναι τελικά όσο μεγάλη λέγαμε εμείς ότι θα είναι και δεν είχε καμία σχέση με τα ανόητα νούμερα που δίνατε του 3%, του 4%, του 5%, του 7% και πήγατε και στο 8% κάποια στιγμή.
Αλήθεια, πότε θα ζητήσετε συγγνώμη για αυτό; Εδώ είμαστε. Κύριε Μητσοτάκη, πότε θα ζήτησε συγνώμη; Εδώ σας έλεγα ότι θα είναι 10% τουλάχιστον και εσείς κοροϊδεύατε.
Κοροϊδεύετε και τώρα; Τον εαυτό σας κοροϊδεύετε, τον εαυτό σας κοροϊδεύετε! Ένα «συγνώμη» μπορεί να είναι ένα reboot για εσάς. Αυτό που κάνετε και το υφάκι με το οποίο απαντάτε αυτήν τη στιγμή και οι φωνασκίες των ακολούθων σας, απλά σας υπονομεύουν την εικόνα σας ακόμα περισσότερο.
Πότε θα παραδεχτείτε ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι πλέον απολύτως μη βιώσιμο; Εσείς δεν βγήκατε και είπατε χθες, ο κ. Σκυλακάκης, ο κ. Σταϊκούρας -εγώ δεν βλέπω τηλεόραση ευτυχώς- και παραδεχθήκατε ότι έχει ξεπεράσει τα 200% το χρέος; Είναι ακόμα βιώσιμο; Και μην αρχίσετε να μου λέτε για τα χαμηλά επιτόκια. Τα χαμηλά επιτόκια είναι μέρος του προβλήματος. Δεν είναι μέρος της λύσης. Γιατί; Τι υποδηλώνουν τα χαμηλά επιτόκια;
Το μόνο που αποδεικνύουν τα χαμηλά επιτόκια είναι ότι η Κεντρική Τράπεζα παίρνει τηλέφωνο τους χρηματιστές και τους λέει: «Μην ανησυχείτε για αυτά τα ελληνικά ομόλογα, ξέρουμε ότι είναι πτωχευμένα, βεβαίως, αλλά τα καλύπτουμε εμείς». Με άλλα λόγια είστε ακόμα πιο χρεοδουλοπάροικος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας απ’ ό,τι ήταν ο κ. Τσίπρας πριν από εσάς, ο κ. Σαμαράς πριν από τον κ. Τσίπρα, ο κ. Παπανδρέου πριν από τον κ. Σαμαρά.
Έρχομαι τώρα, για να κλείσω, στο θέμα της εστίασης και των μικρομεσαίων. Είχα μια συζήτηση με τους εκπροσώπους της εστίασης, οι οποίοι καταλαβαίνετε σε τι κατάσταση είναι. Δεν θα εκμεταλλευτώ την αγωνία και τον πόνο τους. Απλά θα σας πω αυτό που είπα και σε εκείνους και θα ήθελα μια απάντηση.
Θυμάστε στην αρχή της κρίσης το 2010, τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, τα διάφορα «think tanks», κάποιοι δικοί σας άνθρωποι, κάποιοι άνθρωποι από το ΠΑΣΟΚ, που τότε είχατε αυτό το αφήγημα του Σουμπέτερ -όποιος δεν τον θυμάται αφήστε το, ξεχάστε ότι το είπα- και λέγατε το εξής: «Τι να κάνουμε; Είναι σαθρή η ελληνική οικονομία. Η κρίση της πτώχευσης του 2010 είναι μια ευκαιρία να αλλάξουν ένα εκατομμύριο Έλληνες δουλειά, να πάνε από τα μη εμπορεύσιμα στα εμπορεύσιμα αγαθά». Μάθανε και το «tradable goods» και το έλεγαν.
Εμείς τότε -κάποιοι από εμάς- τους λέγαμε: Και πώς θα γίνει αυτό; Η μετάβαση αυτή πώς θα γίνει σε μια οικονομία που καταρρέει, που επενδύσεις δεν υπάρχουν; Απλά θα είναι άνεργοι. Η μαγική αγορά δεν υπάρχει.
Σήμερα είναι πάρα πολλοί στους δικούς σας κύκλους, οι οποίοι καταλαβαίνουν -μικρομεσαίοι- ότι έχετε την ίδια νοοτροπία της λεγόμενης δημιουργικής καταστροφής. «Δεν πειράζει ας κλείσουν τα εστιατόρια, παραάνοιξαν πολλά, είναι ρηχή η επιχειρηματικότητα». Ναι, είναι ρηχή η επιχειρηματικότητα. Καλό θα ήταν να είχαμε επιχειρηματικότητα προστιθέμενης αξίας υψηλότερης. Είναι άλλο, όμως, να κλείσει αυτήν τη στιγμή η εστίαση, γιατί δεν τους κάνετε κουρέματα στις ληξιπρόθεσμες οφειλές, αλλά τους κάνετε αναστολές.
Εσείς ο ίδιος είπατε ότι όσον αφορά την Ελλάδα εντός της Ευρωζώνης δεν βοηθάνε τα δάνεια, μόνο οι ενισχύσεις. Δεν δίνετε ενισχύσεις ικανές να σταματήσουν τα μαζικά λουκέτα, το τσουνάμι των λουκέτων. Αλλά είναι και πάρα πολλοί αυτοί μέσα στον δικό σας κύκλο που σκέφτονται: «Δεν πειράζει, ας κλείσουν», όπως έλεγαν τότε ότι ένα εκατομμύριο Έλληνες πρέπει να αλλάξουν δουλειά. Και άλλαξαν δουλειά, έγιναν άνεργοι. Αυτό θα γίνει.
Με το αφήγημα της λεγόμενης δημιουργικής καταστροφής Σουμπέτερ εσείς καταστρέφετε κάθε τι το δημιουργικό, κάθε τι το οποίο μπορεί να δώσει μια ανάσα στους ανθρώπους. Καταστροφική καταστροφή για τους πολλούς και δημιουργική αρπαγή για τους πολύ λίγους, αυτούς με τους οποίους χαριεντίζεστε και συγχρωτίζεστε.
Ναι, η δημιουργική ασάφεια σας μάρανε. Δεν ξέρετε καν ποιος σκέφτηκε την ιδέα αυτή. Ο Χένρι Κίσιντζερ το είχε πει.
Μια χαρά μιλάω. Επειδή αναφέρθηκα στον Χένρι Κίσιντζερ; Δεν αναφέρθηκα στον Μαρξ.
Κυρίες και κύριοι, όταν νομίζετε ότι με στενοχωρείτε αναφερόμενοι στη δημιουργική ασάφεια. Απλά αποδεικνύετε ότι όχι μόνο εκπροσωπείτε την ολιγαρχία, αλλά πόσο ολίγοι είστε εξυπηρετώντας τα συμφέροντα της ολιγαρχίας.
Κύριε Πρωθυπουργέ, είδατε που φτάσαμε. Στην αρχή της πανδημίας σας στηρίζαμε. Στην αρχή της πανδημίας ήμασταν πίσω σας. Στην αρχή της πανδημίας, κύριε Πρωθυπουργέ, πέραν των πολιτικών αντιπαραθέσεων και κομματικών διαμαχών, υπήρχε μια αίσθηση αλληλεγγύης στην κοινωνία. Υπήρχε μια αίσθηση αλληλοπροστασίας στην κοινωνία εκεί έξω. Αυτή ήταν ουσιαστικά η βάση του πολιτικού σας κεφαλαίου.
Δεν επιτάσσετε τις ΜΕΘ. Δεν στηρίζετε το ΕΣΥ. Δεν κάνετε απολύτως τίποτα για τα μαζικά τεστ και το δημόσιο σύστημα που μόνο αυτό μπορεί να εξασφαλίσει ότι θα γίνουν. Έχετε χάσει αυτήν την εμπιστοσύνη.
Σε τελική ανάλυση όμως -και εδώ θα συμφωνήσω με τον Δημήτρη Κουτσούμπα- αυτή η κρίση γεννήθηκε από το κατεστημένο που εκπροσωπείτε. Γεννήθηκε από μια οικολογική, ταξική και οικονομική τάξη πραγμάτων που εσείς εκπροσωπείτε. Δεν πρόκειται εσείς να είσαστε μέρος της λύσης. Μέρος του προβλήματος θα είστε.
Και μιας και με αναγκάζετε να αναφερθώ στον Μαρξ, θα κλείσω με τον Μαρξ. Όχι με τον Καρλ αλλά με τον Γκράουτσο Μαρξ. Στην ταινία του «Σούπα πάπιας» είχε πει για κάποιον: «Τον βλέπετε αυτόν; Μπορεί να μοιάζει με ηλίθιο, μπορεί να μιλά ως ηλίθιος, όμως μην σας μπερδεύει. Είναι ηλίθιος». Αυτό ακριβώς ισχύει σήμερα.
Θα σας πω για ποιον το λέω. Για τις πολιτικές σας.
Μπορεί να μοιάζουν σαδιστικά αυταρχικές υπέρ της αρπακτικής ολιγαρχίας που κάνει την επιδημία ευκαιρία υπέρ της λεηλασίας των λίγων. Μπορεί να λειτουργούν οι πολιτικές σας ως σαδιστικά αυταρχικές πολιτικές υπέρ της αρπαχτικής ολιγαρχίας. Αλλά μην μπερδεύεστε. Αυτό ισχύει γιατί είναι!
Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.