Γιάνης Βαρουφάκης: Απαιτούμε βέτο έξω και δουλειά μέσα για την προστασία των πολιτών

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
29 Ιούλ, 2020

Βιώνουμε μια οικονομική και δημοσιονομική κατάρρευση που απειλεί τη βιωσιμότητα της κοινωνίας και η σοβαρότητα της Κυβέρνησης και της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης βρίσκεται εντελώς κάτω από το ύψος των περιστάσεων. Πρόκειται για μια συμμαχία παραπλάνησης του ελληνικού λαού από τη στιγμή που ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ασκούν πολιτική εφαρμόζοντας την προαποφασισμένη πολιτική του 4ου και πλέον και του 5ου μνημονίου. Η επίπλαστη ανάκαμψη πριν τον κορωνοϊό είχε ήδη εκτροχιαστεί και μετά και την πρόσφατη κρίση είναι εντελώς εκτός στόχων. Η ύφεση είναι βαθιά και το ΜέΡΑ25 την είχε προβλέψει ήδη από τις 10 Μαρτίου, βέβαια δεν έχει σημασία η επιβεβαίωση μας αλλά η προστασία των πολιτών, όμως δεν υπάρχει καμία σοβαρή διάγνωση αλλά η επί των εσφαλμένων εκτίμηση μέτρων προστασίας των ημετέρων της Κυβέρνησης, των παράσιτων και των ταμείων.

Η Κυβέρνηση πρέπει να μας απαντήσει αν η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μας επιβάλει λιτότητα και ποια είναι η πραγματική ενίσχυση από το ταμείο ανάκαμψης σε σχέση με τη λιτότητα που έρχεται; Η Γερμανία μιλάει ήδη για το “μαύρο μηδέν” του 2021 και το κοινό ανακοινωθέν της 11ης Ιουνίου του Eurogroup για την Ελλάδα αναφέρει την επιστροφή σε πρωτογενή πλεονάσματα από του χρόνου. Το α’ εξάμηνο του 2020 είχε ήδη 6 δις έλλειμμα και το β’ εξάμηνο θα είναι καταστροφικό καθώς αναμένει τα έσοδα του ανύπαρκτου τουρισμού, το συνολικό έλλειμμα θα είναι γύρω στα 20 δις φέτος σύμφωνα με τις πιο επιεικείς προβλέψεις. Την ίδια στιγμή τα χρήματα του ταμείου ανάκαμψης δεν θα μπουν καν στον κρατικό προϋπολογισμό και τολμάει ο Πρωθυπουργός να αναφέρεται σε 72 δις χωρίς να ερυθριά;

Πρόκειται για 12,12 δις και οι εγγυήσεις του ταμείου -κάτι που δεν αναφέρεται από κάνεναν- θα προέλθουν από τα κράτη, όπου και η χώρα μας θα καταβάλει το 1,37% των 750 δις, δηλαδή 10,3 δις. Η λογιστική αριθμητική της τρόικας όμως θα τα προσθέσει αυτά κανονικά στο χρέος της χώρας μας. Αντ’ αυτού ακούμε τον κ. Τσίπρα να κάνει λόγο για “ιδίους φόρους” από τους οποίους θα αποπληρωθεί αυτό το ταμείο και οι οποίοι έχουν ήδη απορριφθεί μετά βδελυγμίας από σειρά χωρών και έχει σηματοδοτηθεί από την επιλογή του νέου Προέδρου του Eurogroup, του Ιρλανδού δηλαδή Υπουργού Οικονομικών. Ακούσαμε ακόμα από τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Τσίπρα για το ταμείο ανάκαμψης ως μια καλή στιγμή για την ΕΕ, με αλληλεγγύη και αμοιβαιοποίηση του χρέους κλπ., βέβαια τα πράγματα δεν είναι έτσι, πρόκειται μόνο για κατ΄ όνομα αμοιβαιοποίηση και παράλληλα για επιτάχυνση της αποδόμησης της ΕΕ.

Ακριβώς επειδή δεν υπάρχει το ευρωομόλογο θα υπάρξει το 5ο μνημόνιο. Το ταμείο ανάκαμψης με το δικαίωμα στο βέτο και το 3μηναίο πάγωμα του από χώρες, όχι μόνο ευρωομόλογο δεν είναι αλλά γιορτάζει ουσιαστικά η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ την διαδικασία αποδόμησης της ΕΕ, ένα ενισχυμένο ΕΣΠΑ με αντάλλαγμα ένα σκληρό 5ο μνημόνιο, γι’ αυτό πανηγυρίζει το μνημονιακό τόξο. Ενώ ο ελέφαντας στο δωμάτιο για τον οποίο κανένας δεν μιλάει είναι τα δις που θα χρειαστεί ο προϋπολογισμός του κ. Σταϊκούρα για να κλείσει τα ελλείμματα στα ταμεία του. Μάλιστα δεν μας λέει ο Υπουργός Οικονομικών με ποιο έλλειμμα θα χρειαστεί να πάρει μέτρα; Θα αντισταθεί μήπως στην τρόικα; θα ασκήσει κάποτε βέτο για να προασπίσει τα συμφέροντα του ελληνικού λαού; ή αυτό είναι ένα προνόμιο μόνο του κ. Ρούτε;

Παράλληλα ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 βρίσκεται στα δικαστήρια της ΕΕ με την ΕΚΤ για το παράνομο κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών από τον κ. Ντράγκι το 2015 και ζητάει μαζί με τον Γερμανό βουλευτή Φάμπιο ντε Μάσι την γνωμοδότηση που έλαβε ο κ. Ντράγκι τότε από ιδιωτικό νομικό γραφείο. Σχετικά μάλιστα έχει καταθέσει ερώτηση στον Πρωθυπουργό ο οποίος όμως αρνήθηκε να απαντήσει, ενώ και τα ΜΜΕ έχουν “θάψει” το ζήτημα. Δεν πρέπει όμως και δεν θέλει να ξέρει ο κ. Σταϊκούρας αν είναι νόμιμο σήμερα η ΕΚΤ να του κόψει τη ρευστότητα αν προσπαθήσει να αντιταχθεί στη λιτότητα που θα του επιβάλουν; Θα σταθεί αρωγός ο κ. Σταϊκούρας σε αυτό; ο ΣΥΡΙΖΑ; διότι και αυτός τηρεί σιγήν ισχύος.

Όσον αφορά το φορολογικό νομοσχέδιο είναι αδιανόητο να μην μηδενιστεί τώρα η προπληρωμή φόρου, αν όχι δεν το πράξει η Κυβέρνηση τώρα πότε θα το πράξει; Επίσης για τους φορολογικούς συντελεστές, η Γερμανία μείωσε τους συντελεστές μονομερώς και δεν μετέφερε απλώς τους συντελεστές από το ένα αγαθό στο άλλο. Ακόμα έχουμε ζητήσει από την Κυβέρνηση να δώσει προπληρωμένες χρεωστικές κάρτες στους “αχαρτογράφητους” συμπολίτες μας, όπως έγινε το 2015, πρόκειται για μια πραγματική προστασία σε πραγματικά απροστάτευτους πολίτες. Πρέπει ακόμα να ανανεωθούν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας για τους ξενοδοχοϋπάλληλους και να υπογράψει επιτέλους ο κ. Βρούτσης της επέκταση της συλλογικής σύμβασης εργασίας στους ντελιβεράδες που τίμησε τις προάλλες η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός στο Προεδρικό Μέγαρο.

Τέλος απαιτούμε από την Κυβέρνηση να υλοποιήσει την δέσμευση του Πρωθυπουργού για το επίδομα στους ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες που έμεινε αίολη για τον Μάιο και είχε δεσμευτεί ο Υπουργός για την υλοποίηση μέσα στον Ιούλιο. Ενώ παραμένει και το θεμελιώδες ζήτημα της διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους, ο Ηρακλής της Κυβέρνησης τετέλεσται, η δευτερογενής αγορά που δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ με τα κόκκινα δάνεια και συνέχισε η ΝΔ με τον Ηρακλή πρέπει να σταματήσει. Έχουμε περίπου 20 δις νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων και την ίδια στιγμή καταγγελίες για πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας ακόμα και μέσα στον κορωνοϊό. Θα παγώσει η Κυβέρνηση τις εγγυήσεις των 12 δις για τα αρπαχτικά ταμεία, οι οποίες μάλιστα ισοδυναμούν με τα συνολικά χρήματα που θα λάβουμε πραγματικά από το ταμείο ανάκαμψης; Και ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να σταματήσει να κρύβεται, δεν μπορεί να υπάρξει προστασία της πρώτης κατοικίας όσο συνεχίζει η πώληση των κόκκινων δανείων την οποία αυτός ξεκίνησε. Ενώ δεν μπορούμε να ξεχάσουμε και το ιδιώνυμο κατά της λαϊκής αντίστασης στους πλειστηριασμούς που αυτός επίσης θέσπισε.

Εμείς ως υπεύθυνη αντιπολίτευση έχουμε ιερή υποχρέωση να απαντήσουμε στο ερώτημα του τι θα κάναμε εμείς αν ήμασταν στην διακυβέρνηση του τόπου. Το κάνουμε με την ολοκληρωμένη πρόταση νόμου μας για την προστασία των πολιτών, από εκεί και έπειτα όμως ζητάμε βέτο έξω και δουλειά μέσα για την πραγματική προστασία των πολιτών που θα αντικαταστήσει την εκμετάλλευση των ανθρώπων και του περιβάλλοντος με μια πραγματικά βιώσιμη, πράσινη ευημερία για τους πολίτες. Η Κυβέρνηση δυστυχώς αντ’ αυτού δίνει μία ίντσα στην τρόικα και δεν ξέρει πως παίρνει ένα μίλι, δεν απαντάει στα καίρια ερωτήματα μας και ετοιμάζει ένα αναπτυξιακό μοντέλο όπου θα μας καταντήσει με τη βούλα της, το γηροκομείο της Ευρώπης.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο