Γ. Βαρουφάκης: Το σύστημα πληρωμών ΔΗΜΗΤΡΑ χτίζεται πάνω στο ΑΦΜ καταργώντας το τραπεζικό χαράτσι

Συνεντεύξεις - videos
26 Απρ, 2023

Συνέντευξη του Επικεφαλής του ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη Γιάνη Βαρουφάκη
στο Πρώτο Πρόγραμμα και τον Θάνο Σιαφάκα

***

Για τους νέους που είναι κοντά στο ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη

Η μάχη είναι δύσκολη γιατί, δυστυχώς, όπως και στη μη προεκλογική περίοδο, στο κοινοβούλιο για παράδειγμα, έχουμε έλλειμμα Δημοκρατίας. Μία από τις μεγάλες στεναχώριες μου στη Βουλή είναι ότι 4 χρόνια δεν γίνεται διάλογος, έχουμε μία σειρά από μονολόγους. Κάτι αντίστοιχο γίνεται καις την προεκλογική περίοδο. Υπάρχει κακοφωνία, δεν υπάρχει σοβαρός διάλογος, υπάρχει δαιμονοποίηση, υπάρχουν fake news..

Για τον Τσίπρα κα αν θα δοθεί ψήφο ανοχής

Ένα τεράστιο ΟΧΙ. Δεν υπάρχει ανοχή. Υπάρχει Σύνταγμα και νόμοι και κοινοβουλευτική διαδικασία. Μετά τις εκλογές συγκαλείται η Βουλή και έρχεται μία κυβέρνηση και ζητάει ψήφο εμπιστοσύνης , εκεί δεν υπάρχει «παρών», στα νομοσχέδια υπάρχει. Όταν έχεις ψήφο υπάρχει «ναι» ή «όχι».

Ο μόνος δρόμος για να δείξεις ανοχή είναι να μην προσέλθεις.

Θα πάμε στη Βουλή και θα καταψηφίσουμε όποια κυβέρνηση μας παρουσιαστεί.

(σε ερώτηση γιατί ο κ. Τσίπρας από τις συνεργασίες πέρασε στην ανοχή)

Είναι μία υποχώρηση εκ μέρους του. Μέχρι τώρα έλεγε ότι αν είναι πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να σεβαστούν τη λαϊκή βούληση και αυτό είναι μία στενάχωρη σκέψη γιατί, ουσιαστικά, τι μας ζητούσε; Να πούμε ψέματα. Να σας πούμε ψηφίστε μας για να καταργήσουμε το Χρηματιστήριο Ενέργειας, ψηφίστε μας για να καταργήσουμε την αγορά των κόκκινων δανείων «Ηρακλής», να βάλουμε στη θέση του αυτό που εμείς λέμε στο σύστημα με τη δημόσια εταιρεία διαχείρισης που το ονομάζουμε «Οδυσσέας», ψηφίστε μας για να κάνουμε μετά πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα που δεν θα τα κάνει αυτά, γιατί έχει δηλώσει ότι δεν θα τα κάνει αυτά.

Από εκεί έκανε μία υποχώρηση και είπε, εντάξει να μας ανεχτείτε. Ε όχι, δεν θα σας ανεχτούμε. Καμία εμπιστοσύνη, καμία ανοχή. Εμείς δεν μπαίνουμε στη Βουλή για να παίξουμε τέτοια παιχνίδια στην πλάτη του ελληνικού λαού.

Αυτά τα περί ηττημένων, δεν τα δέχομαι, γιατί στην απλή αναλογική δεν υφίστανται.

Έχετε φιλοδοξία να γίνετε πρωθυπουργός κάποια στιγμή;

Ως αρχηγός κόμματος δεν δικαιούμαι να πω ότι δεν έχω, γιατί όταν ζητάς ψήφο από τον λαό ζητάς ψήφο για να κυβερνήσεις. Έχω ιερή υποχρέωση ως Γραμματέας του ΜέΡΑ25 να ζητώ ψήφο για κυβέρνηση.

Για το σύστημα ΔΗΜΗΤΡΑ

Είναι ένα ψηφιακό σύστημα πληρωμών το οποίο «χτίζετε» πάνω στο taxisnet. Είναι το ίδιο σύστημα της εφορίας στο οποίο μπαίνετε και πληρώνετε τον ΕΝΦΙΑ, τον φόρο σας, τα τέλη κυκλοφορίας. Δε θα χρειαστεί να κάνετε τίποτα εσείς. Το κάθε ΑΦΜ είτε είναι προσωπικό είτε είναι εταιρικό θα έχει αυτομάτως, όπως ο κ. Πιερρακάκης φτιάχνει τις πλατφόρμες, και μία πλατφόρμα. Έχεις και έναν κωδικό για το σύστημα ΔΗΜΗΤΡΑ που είναι κομμάτι του taxisnet. Το ΔΗΜΗΤΡΑ είναι σύστημα σε ευρώ.

Τι αλλάζει από το σύστημα που έχουμε σήμερα;

Επειδή αυτό το σύστημα είναι στημένο πάνω στο ΑΦΜ σας δεν πληρώνετε χαράτσια στην Εθνική, στην Eurobank, στην Πειραιώς. Αυτή τη στιγμή ξέρετε ότι ο ελληνικός λαός πληρώνει γύρω στα 2 δισεκατομμύρια το χρόνο, εσείς, εγώ, οι ακροατές μας, χαράτσια στις τράπεζες για να κάνουμε μεταφορές ο ένας στον άλλον. Αυτό το σύστημα ο βασικός του στόχος είναι, επειδή δεν στηρίζετε στο τραπεζικό σύστημα, είναι ένα σύστημα δημοσιονομικό, στηρίζεται πάνω στο σύστημα της εφορίας, στην ΑΑΔΕ. Είναι και απολύτως ασφαλές. Δηλαδή, αν, ο μη γένετο, πάθει κάτι μία τράπεζα αυτό το σύστημα, επειδή είναι ανεξάρτητο από το τραπεζικό, είναι αλώβητο από οποιαδήποτε τραπεζική κρίση.

Είναι πιθανό να κλείσουν οι τράπεζες;

Πώς δεν είναι; Κάθε τράπεζα είναι ανασφαλής, σε όλο τον κόσμο, όχι μόνο στην Ελλάδα. Οι τράπεζες είναι φτιαγμένες για να είναι ανασφαλείς, είναι στο σχέδιό τους.

Εμείς στην Ελλάδα είμαστε εντελώς αθωράκιστοι. Αν έχετε χρήματα, υποτίθεται ότι τα εγγυάται το ελληνικό δημόσιο, το ελληνικό δημόσιο, όμως, δεν έχει να σας τα δώσει.

Αυτά έχετε μεταφέρει χρήματα στο ΔΗΜΗΤΡΑ αυτά τα χρήματα δεν πρόκειται να κινδυνεύσουν σε περίπτωση που κινδυνεύσει η τράπεζα. Δεν είναι τράπεζα το ΔΗΜΗΤΡΑ, είναι σύστημα πληρωμών.

Μπορεί να πει ο μισθωτός ή ο συνταξιούχος έχω έναν λογαριασμό στο ΔΗΜΗΤΡΑ με το ΑΦΜ μου, βάλτα εκεί. Αυτά είναι πλέον ασφαλή. Θα υπάρξει και μία κάρτα όπως οι χρεωστικές των τραπεζών και θα πληρώνετε από τον δικό σας λογαριασμό που θα είναι συνδεδεμένο με το δικό σας ΑΦΜ το σούπερ μάρκετ. Πάντοτε με ευρώ.

Ήταν στο προεκλογικό μας πρόγραμμα τον Ιούνιο του 2019. Το δουλεύω ως οικονομολόγος 20 χρόνια. Είναι δημοσιονομικό σύστημα.

Ο κ. Πιερρακάκης δεν έκανε την πλατφόρμα με market pass; Δεν λες πόσους Πιερρακάκηδες μπορώ να αγοράσω βούτυρο από το σούπερ μάρκετ.

Αν πάμε σε σύγκρουση με την Ευρώπη θα αποχωριστούμε το ευρώ;

Εμείς δεν έχουμε καμία όρεξη να συγκρουστούμε με κανέναν, δεν είμαστε συγκρουσιακοί τύποι. Δεν είναι τυχαίο ότι το ψηφοδέλτιο θα γράφει ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη, η λέξη Ρήξη τη χρησιμοποιούμε, την αγκαλιάζουμε, δεν τη θέλουμε. Θεωρούμε ότι σε αυτή τη χώρα δεν μπορεί να ορθοποδήσει η οικονομία με 24% ΦΠΑ, θα έπρεπε να είναι 15 το πολύ. Και ο 13 να γίνει 6. Θεωρούμε ότι δεν γίνεται να υπάρξει οικονομία με προπληρωμή φόρου 100%, αυτά θα τα νομοθετήσουμε άμεσα. Δεν θα κάνουμε το λάθος του ’15 να πάμε να διαπραγματευτούμε με την τρόικα, θα νομοθετήσουμε το ΦΠΑ να πάει στο 15%.

Το ΔΗΜΗΤΡΑ είναι ένα σύστημα για να ζήσουμε καλύτερα εντός του ευρώ αλλά είναι και ένα σύστημα, αν χρειαστεί, σε περίπτωση οικονομικής τρομοκρατίας τύπου Ντράγκι που μας έκλεισε τις τράπεζες το καλοκαίρι του ’15, τότε θα μπορέσουμε να το χρησιμοποιήσουμε για να δημιουργήσουμε δική μας ρευστότητα, το οποίο είναι απαραίτητο για οποιαδήποτε χώρα στην ευρωζώνη.

Προφανώς και το ευρώ δεν είναι φετίχ. Τα νομίσματα υπάρχουν για να υπηρετούν τους ανθρώπους όχι οι άνθρωποι για να υπηρετούν τα νομίσματα.

Θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο η Ελλάδα να γίνει βιώσιμη εντός του ευρώ.

Για τον Οδυσσέα

Ο Ηρακλής πρέπει να φύγει, είναι ένα όνειδος. Ο Σόιμπλε δεν θα το έκανε αυτό

Τι είναι αυτό που σας κάνει θελκτικό στα νέα παιδιά;

Εμείς δεν τους πατρονάρουμε.

Αυτό το ΔΗΜΗΤΡΑ είναι πολύ προωθημένο, οι νέοι το καταλαβαίνουν, οι μεγαλύτεροι όχι τόσο.

Έχουμε μία ανάλυση που η νεολαία την ακούει, άσχετα αν συμφωνεί ή διαφωνεί.

Το χρέος της Ελλάδα πώς θα πληρωθεί;

Το χρέος δεν μπορεί να πληρωθεί. Ή το κουρεύεις ή το μετακυλύεις.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο