Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, καλεσμένος στον Real FM με τον Νίκο Χατζηνικολάου, μιλάει για τις επιπτώσεις της κακοκαιρίας «Μήδεια», τις ελληνοτουρκικές προκλήσεις και την πανδημία.
Κυβερνητικοί χειρισμοί κατά την κακοκαιρία που έπληξε τη χώρα
Δεν θέλω να μιλήσω αντιπολιτευτικά και έχει σημασία να μην επιδιδόμαστε εμείς οι πολιτικοί σε κοκορομαχίες όταν υπάρχει μία φυσική καταστροφή, μία τέτοια έκτακτη ανάγκη, γι’ αυτό με το ερώτημα μου θύμισες αυτό που είχε πει κάποτε ο Σημίτης «αυτό το κράτος έχουμε, τι θέλετε;» αλλά θέλω να πάω λίγο πιο πέρα. Τα τελευταία 10 χρόνια έχουμε μία πλήρη κατάρρευση όλων των υποδομών λόγω της χρεοκοπίας του ελληνικού δημοσίου, έχουμε μία πλήρη πτώχευση αυτού του κράτους. Και έρχεται να προστεθεί ένα νέο κακό σε αυτό, η ιδιωτικομανία, και από την τρόικα και από τη σημερινή κυβέρνηση. Έχουμε μία πίεση προς την ιδιωτικοποίηση. Αυτή η προοπτική της ιδιωτικοποίησης η οποία υπάρχει εδώ και καιρό, και επί ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε, ουσιαστικά ακυρώνει επενδύσεις. Όταν το δημόσιο κρατάει ένα δίκτυο όπως η ΔΕΔΔΗΕ ακυρώνει την ιδιωτικοποίηση περιμένοντας να έρθει ο ιδιώτης. Δυστυχώς, όσον αφορά δίκτυα τα οποία ποτέ δεν μπορεί να είναι ανταγωνιστικά, εξ ορισμού είναι μονοπωλιακά, και όταν έρθει η ιδιωτικοποίηση είτε είναι με τους αυτοκινητόδρομους είτε είναι με τη ΔΕΔΔΗΕ –που τώρα αναθέτει σε ιδιώτες τη συντήρηση του δικτύου, το αποτέλεσμα είναι τραγικό σε όλο τον κόσμο, όχι μόνο στην Ελλάδα.
Μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ο Στέφανος Μάνος[…] Για μένα αυτό που είναι εντυπωσιακό είναι οι βιολογικές ρωγμές που έχει προκαλέσει η «Μήδεια». Ο Στέφανος Μάνος έχει καταγραφεί ως ο άνθρωπος που έλεγε ότι ο ιδιωτικός τομέας είναι καλύτερος. Και έρχεται τώρα από το σπίτι του και λέει «που είναι το κράτος;». Κύριε Μάνο, εσείς και οι σύντροφοί σας του νεοφιλελευθερισμού τόσα χρόνια λέγατε ότι όλα αυτά πρέπει να δίνονται σε ιδιώτες εργολάβους, το έκανε η ΔΕΔΔΗΕ. Αυτό συνέβη με τους αυτοκινητόδρομους.
Ας το πάρουμε συμβατικά. Οι ιδιώτες που έχουν πάρει τους δρόμους αυτούς έχουν υπογράψει ένα συμβόλαιο με το ελληνικό δημόσιο, έχουν κάποιες συμβατικές υποχρεώσεις. Μία από αυτές είναι αποχιονισμός. Στο συμβόλαιό τους είχαν πει ότι αν δεν καταφέρουν να κρατήσουν το δρόμο ανοιχτό θα πρέπει να καταβάλουν αποζημίωση στο κράτος. Και τι έκανε το κράτος; Τους γλίτωσε από αυτό κηρύσσοντας το ίδιο κλειστό το δρόμο έτσι ώστε το κράτος να αποζημιώσει τους ιδιώτες αντί οι ιδιώτες να αποζημιώνουν το κράτος. Οπότε εδώ μπαίνει ένα μεγάλο ερώτημα –εγώ δε θέλω να αποκομίσω πολιτικά οφέλη για το κόμμα μου, ούτε για μένα προσωπικά από αυτό που συνέβη. Δε θα κάνω αυτό που έκανε η Νέα Δημοκρατία στο Μάτι, ούτε αυτό που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα με την ΔΕΔΔΗΕ, αυτό είναι το κράτος μας, τι να κάνουμε τώρα. Αλλά θέτει σημαντικά ερωτήματα για το τι κράτος θέλουμε και πως θα κινητοποιηθούμε η κοινωνία για να υπάρχουν σημαντικές επενδύσεις και πως θα αποφύγουμε αυτή την ιδιωτικομανία, ακόμη και οι Τόριδες στην Αγγλία έχουν ξεφύγει από αυτό.
Ελληνοτουρκικές σχέσεις
Πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι να δούμε που θα πάει το πλοίο. Έχει κάθε δικαίωμα να βγάλει το πλοίο από το λιμάνι, το πρόβλημα είναι που θα πάει. Και το γενικότερο ζήτημα είναι πως θα απεγκλωβιστούμε εμείς από μία διαδικασία διμερών συναντήσεων και διαπραγματεύσεων είτε είναι σε τεχνικό επίπεδο, διπλωματικό επίπεδο είτε είναι σε πολιτικό επίπεδο από την οποία αυτή διμερή διαπραγμάτευση δεν πρόκειται να βγει τίποτα. Γιατί ο Ερντογάν δεν θέλει να βγει τίποτα. Θέλει να γίνονται διαπραγματεύσεις για να γίνονται διαπραγματεύσεις και για να εκθέτει την Ελλάδα ότι η Ελλάδα λέει «όχι». Γι’ αυτό εμείς στο ΜέΡΑ25 συνεχώς φωνάζουμε και λέμε ότι χρειάζεται διεθνοποίηση του ζητήματος. Ο μόνος τρόπος να το διεθνοποιήσεις είναι να καλέσεις στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη τους εκπροσώπους των κυβερνήσεων των κρατών όλων των χωρών της ανατολικής Μεσογείου να συζητήσουμε για την οριοθέτηση των θαλάσσιων περιοχών, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Να διαχωριστεί το θέμα των θαλασσίων ζωνών απ’ όλα τα άλλα ζητήματα Θράκη, Δωδεκάνησα, Γαύδο, Κυπριακό… Αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο για εμάς.
Πανδημία
Ο κ. Μητσοτάκης ήλπιζε ότι αυτή η πανδημία θα φύγει από μόνη της. Η πανδημία δεν έφυγε από μόνη της. Δεν υπήρξε καμία επένδυση στις υποδομές μας. Καμία. Αυτό που λέγαμε για τη «Μήδεια» ισχύει και για την πανδημία.
Είναι εξευτελισμός ένα κράτος να μην μπορεί να παρέχει τα βασικά για την προστασία του λαού του και να βασίζεται σε δωρεές. Εγώ είμαι υπέρ των δωρεών. Να γίνουν δωρεές αλλά επιπλέον των βασικών.
Υποτίθεται ότι είμαστε ένα ευρωπαϊκό κράτος. Η ευρωπαϊκή επιτροπή αν θυμάσαι τον Μάρτιο είπε «ξοδέψτε όσα θέλετε για τα εθνικά συστήματα υγείας, δεν μετράνε στο χρέος σας». Αυτό δεν είπαν; Και βγήκε ο κ. Μητσοτάκης και χειροκροτούσε. Δεν το έκανε. Δεν είναι σοβαρά πράγματα. Θέλει το Ίδρυμα Νιάρχος να προσθέσει κάτι επιπλέον, να το κάνει αλλά τα βασικά πρέπει να τα παρέχει το κράτος. Αυτή η επένδυση στις υποδομές δεν έγινε. Μεταφέρθηκε προσωπικό από μονάδες καρκινοπαθών, από το Παίδων, σε ΜΕΘ για τον Covid 19, αποψιλώθηκε το υπόλοιπο σύστημα υγείας, τα κρεβάτια ΜΕΘ τα οποία λέμε ότι έχουμε δεν τα έχουμε γιατί λείπει το προσωπικό ή το προσωπικό είναι έτοιμο να καταπέσει από την κούραση γιατί δεν υπάρχουν αρκετοί για να μπορούν να κάνουν τις βάρδιες που χρειάζεται. Δεν έχει επενδύσει η κυβέρνηση σε προσωπικό. Ήταν το πρώτο πράγμα που έπρεπε να έχει κάνει. Όσα χρήματα και να δώσει το Ίδρυμα Νιάρχος αυτό δεν μπορεί να το αναπληρώσει. Το προσωπικό πρέπει να βγει από τον κρατικό προϋπολογισμό. Και μην ξεχνάμε ο κ. Σταϊκούρας τον Δεκέμβριο που μας πέρασε στον προϋπολογισμό του κράτους έκοψε χρήματα από το εθνικό σύστημα υγείας, αν είναι δυνατόν!
Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.