Γ. Βαρουφάκης στο Open: «Η Ευρώπη αλλάζει αλλά προς το χειρότερο»

Προς τις 9 Ιουνίου..., Συνεντεύξεις - videos
17 Απρ, 2024

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 μίλησε στην τηλεόραση του Open και τους δημοσιογράφους Παναγιώτη Στάθη και Γιάννη Κολοκυθά για την απαγόρευση εισόδου του στη Γερμανία, για την γενοκτονία που διαπράττει το Ισραήλ στην Παλαιστίνη και για τις Ευρωεκλογές.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης περιέγραψε τα γεγονότα που δείχνουν το τέλος της γερμανικής δημοκρατίας. Τις προληπτικές συλλήψεις και απελάσεις γιατρών και ακαδημαϊκών που θα μετέφεραν στο Συνέδριο την εμπειρία τους από όσα απάνθρωπα συνάντησαν στη Γάζα εξαιτίας της δράσης του IDF, τα γελοία και αστήρικτα μέτρα προληπτικής λογοκρισίας έναντι του ίδιου και την βίαιη απαγόρευση του συνεδρίου από 2500 Γερμανούς αστυνομικούς ενώ τόνισε τη μεγάλη συμβολική σημασία της σύλληψης για αντισημιτισμό (!) ενός νεαρού Εβραίου συνοδοιπόρου του ΜέΡΑ25, που κρατούσε ένα πλακάτ όπου έγραφε: ”Εβραίοι εναντίον της γενοκτονίας.”

Το γερμανικό κράτος, επισήμανε ο Γιάνης Βαρουφάκης, έχει μια, αρχικά σωστή, πρόβλεψη στη νομοθεσία του, η οποία όμως έχει μεταλλαχτεί σε ένα πολιτικό καρκίνωμα: Μετά το Ολοκαύτωμα είχαν την υποχρέωση να προστατεύουν τους Εβραίους. Όμως, όπως δείχνει η σύλληψη του νεαρού Εβραίου συντρόφου μας, πλέον δεν προστατεύονται οι Εβραίοι. Προστατεύεται μόνο το καθεστώς Νετανιάχου από οποιαδήποτε φωνή διαμαρτυρίας και κριτικής, η οποία βαφτίζεται ως αντισημιτισμός. Αυτό από τη μία συντελεί στη συνέχιση της εθνοκάθαρσης των Παλαιστινίων με τη συνενοχή του γερμανικού κράτους, από την άλλη είναι ένα διαρκές χτύπημα στα δημοκρατικά δικαιώματα στην Ευρώπη.

Για τη διαμάχη Ιράν – Ισραήλ, ο Γιάνης Βαρουφάκης, αφού ξεκαθάρισε ότι η κριτική του ΜέΡΑ25 για τη δημοκρατία και τα δικαιώματα των γυναικών στο Ιράν είναι ανελέητη απέναντι στο εκεί καθεστώς, από την άλλη δεν μπορεί κανείς παρά να αναγνωρίσει ότι το Ιράν είναι αυτό που κάνει κινήσεις αποκλιμάκωσης, απέναντι σε ένα Ισραήλ που όχι μόνο κουρελιάζει το Διεθνές Δίκαιο, αλλά επιδιώκει συνεχώς την κλιμάκωση και επέκταση του πολέμου, γιατί μόνο μέσα από τον πόλεμο μπορεί να παραμένει αλώβητο το άθλιο καθεστώς Νετανιάχου.

 

Για την υποψηφιότητα Μπελέρη με τη ΝΔ ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 σχολίασε ότι είναι μια ακόμα ψηφοθηρική κίνηση του Μητσοτάκη που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματική στήριξη του ελληνικής καταγωγής πληθυσμού στην Αλβανία.

Για το Στέφανο Κασελάκη και την επικοινωνιακή ομοιότητά του με αυτόν, σύμφωνα με τους δημοσιογράφους, τόνισε ότι είναι μόνο επιφανειακή, καθώς στην ουσία, ακολουθούν αντίθετη πορεία: «Εμείς τιμήσαμε το όχι του ελληνικού λαού πηγαίνοντας κόντρα σε ισχυρά κέντρα στη Φρανκφούρτη, τις Βρυξέλλες , την Ουάσινγκτον, από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Κασσελάκη, συνεχίζει να επιδιώκει την εύνοια αυτών ακριβώς των κέντρων, που είναι υπεύθυνα, με την πολιτική τους, για την ερημοποίηση της χώρας» ανέφερε ο ίδιος.

Για την ενωτική πρωτοβουλία ΜέΡΑ25 – Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά

Ο Γιάνης Βαρουφάκης, που είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής, τόνισε πως η ενωτική πρωτοβουλία του ΜέΡΑ25 κατεβαίνει με προτάσεις που έρχονται σε αντίθεση με όλα αυτά που καταστρέφουν τις ζωές των απλών ανθρώπων σήμερα: τον ΦΠΑ στα ύψη ,το χρηματιστήριο ενέργειας, δηλαδή το καρτέλ των παρόχων, το καρτέλ των σούπερ μάρκετ, τις άθλιες προπληρωμές φόρου, όλα αυτά που διάφορες κυβερνήσεις υπέγραψαν στο πλαίσιο της μνημονιακής διαδικασίας.

«Εμείς είμαστε μια πρωτοβουλία ανθρώπων που ποτέ δεν τα δεχτήκαμε όλα αυτά, δεν κλίναμε τον γόνυ στα funds και τους τραπεζίτες. Εκφράζουμε τον κόσμο που παραμενει προσηλωμένος στον ουμανισμό, το διεθνισμό, το MeRA25 Γερμανιας κατεβαίνει στη Γερμανια, κατεβαίνουμε με συνεργασίες στην Ιταλια και στην Ιρλανδια, είμαστε ένας συνδυασμος διεθνισμού με ενα μεγάλο Όχι στις πολιτικές που έχουν καταστήσει τον κόσμο μη βιώσιμο.

Για την κατάσταση στην Ευρώπη

«Αλλάζει η Ευρώπη, αλλά προς το χειρότερο. Το γερμανικό οικονομικό μοντέλο καταρρέει, γιατί βασιζόταν στην προηγμένη μηχανολογία, το φτηνό φυσικό αέριο και στις εξαγωγές που έκαναν πριν το 2009 στον ευρωπαϊκό νότο και στην Κίνα. Αυτά τελειίωαν, ο ψυχρός πόλεμος Κίνας – ΗΠΑ και ο πόλεμος στην Ουκρανία, όπου οι Γερμανοί σέρνονται πίσω από τις ΗΠΑ, έχουν αυτό το αποτέλεσμα» ανέφερε ο Γ. Βαρουφάκης ενώ τόνισε πως «σημαντικότερο, ακόμα, τα τελευταία 20 χρόνια λόγω λιτότητας η Γερμανία δεν έχει επενδύσεις , άρα είναι εκτός από τις τεχνολογίες του μέλλοντος: μπαταρίες, πράσινη ενέργεια, νεφοκεφάλαιο, ΑΙ, αλγόριθμοι, σε αυτά η Γερμανία δεν υπάρχει. Όταν δεν υπάρχει η ατμομηχανή της ΕΕ , πνέει κ η ΕΕ τα λοίσθια. Η Ευρώπη είναι η ασθενής ήπειρος: Μέρκελ, Σόιμπλε, Ολαντ και οι δικοί μας που προσυπέγραφαν τις πολιτικές λιτότητας που κατήργησαν τις επενδύσεις, το πέτυχαν αυτό».

Για τον Σόιμπλε

«Ο Σόιμπλε ήταν υπεύθυνος σε μεγάλο βαθμό που η Ευρώπη παραπαίει. Το παιχνίδι του ήταν “υπόγραψε και φύγε”, ενώ εγώ του κατέθεσα πλάνο για Ελλάδα συναφές και συντονισμένο με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το μοναδικό του πλάνο όμως ήταν το μνημόνιο. Στο Eurogroup δεν κρατούσαν πρακτικά και δε συζητούσαμε ποτέ για οικονομικά ζητήματα. Μετανιώνω που παραήμουν διπλωματικός. Υπάρχει μεγάλη διγλωσσία στην Ευρώπη και δε μου συγχώρεσαν ποτέ ότι έλεγα ακριβώς τα ίδια και κεκλεισμένων των θυρών και απ’ έξω. Από ποιον άλλον Υπουργό Οικονομικών μάθατε τι λεγόταν εκεί μέσα; Ποιος άλλος έβγαλε ηχογραφημένα πρακτικά; Θα ήθελα να μου ασκείται κριτική για όσα είπα και όχι για όσα δεν έχω πει. Έβγαλα πρακτικά τι λεγόταν μέσα στα eurogroup και κανείς δε σχολ;iασε τι είπα, γιατί αν τα ακούσει κανείς, θα δει ότι η μόνη σοβαρή φωνή ήταν της ελληνικής αντιπροσωπείας».

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο