Γ. Βαρουφάκης στο 12ο «Σκληρό Μαρκάρισμα»: Ο κ. Μητσοτάκης ήταν επιταχυντής και πολλαπλασιαστής του προβλήματος της ακρίβειας

Συνεντεύξεις - videos
13 Ιούλ, 2022

Απαντήσεις για την ακρίβεια και την ανεργία έδωσε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης στο 12ο «Σκληρό Μαρκάρισμα» με τον δημοσιογράφο Αδάμο Ζαχαριάδη.

Κληθείς να απαντήσει για την ακρίβεια, ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 ανέφερε: «Ακόμη και η ακρίβεια, έτσι όπως ήρθε, μέσα από τη διακοπή των αλυσίδων προσφοράς και μεταφοράς, που άρχισαν να ανεβαίνουν τα μεταφορικά κόστη, να ανεβαίνει η τιμή του πετρελαίου, του φυσικού αερίου, έρχεται και ο πόλεμος μετά και ο Μητσοτάκης εύλογα λέει στον κόσμο: “Εγώ φταίω γι’αυτά; Εγώ είμαι εδώ μια δύναμη σταθερότητας για να τα αντιμετωπίσω.” Η αλήθεια βέβαια είναι ότι ο ίδιος ήταν επιταχυντής του προβλήματος, πολλαπλασιαστής του προβλήματος. Ας πούμε, ας πάρουμε για παράδειγμα την ηλεκτρική ενέργεια. Η αύξηση των λογαριασμών της τέως ΔΕΗ είναι πολύ μεγαλύτερη από την αύξηση του κόστους παραγωγής. Άρα, πώς κρίνεσαι σαν κυβέρνηση όταν σου έρχεται μια εξωγενής απειλή, ένας κίνδυνος απ’ έξω; Κρίνεσαι από το κατά πόσο είσαι αμορτισέρ, ώστε να αποσβήνεις τους κραδασμούς ή να πολλαπλασιάζεις τους κραδασμούς. Ο κ. Μητσοτάκης είναι πολλαπλασιαστής. Η αύξηση των λογαριασμών της ΔΕΗ είναι πολύ υψηλότερη από την αύξηση του κόστους παραγωγής. Γι’ αυτό ο Μυτιληναίος βγαίνει και λέει στους μετόχους της Μυτιληναίος ΑΕ ότι είχαμε 105% αύξηση των κερδών φέτος».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρθηκε ακόμα στο ζήτημα της ανεργίας: «Βλέπεις τα στοιχεία του ΟΑΕΔ και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και καταλαβαίνεις ότι είναι μαγειρεμένα. Δεν μπορεί ο ΟΑΕΔ να σου λέει ότι έχουμε ένα εκατομμύριο εγγεγραμμένους ανέργους και η ΕΛΣΤΑΤ να σου λέει ότι έχουμε 400.000 ανέργους. Δηλαδή, δεν είναι εγώ και ο Μητσοτάκης που διαφωνούμε για το πόσοι είναι οι άνεργοι. Είναι ο ΟΑΕΔ και η ΕΛΣΤΑΤ. Δύο κρατικοί θεσμοί. Και τίθεται το ερώτημα, είναι ένα εκατομμύριο ή είναι λιγότεροι από 500.000; Και αν είναι λιγότεροι από 500.000, γιατί δίνουμε επιδόματα σε 1.000.000; Τι είναι, χαραμοφάηδες; Είναι παράνομα αυτά τα επιδόματα; Δεν είναι παράνομα. Πρέπει να δεις πώς μετράει η ΕΛΣΤΑΤ την ανεργία. Σου θέτει το ερώτημα: “δούλεψες μία ώρα αυτήν την εβδομάδα;” Αν πεις ναι, δεν είσαι άνεργος. Αν δεν δούλεψες καμία ώρα, έρχεται και σου λέει: “Θα ήθελες να δουλέψεις στις Σέρρες, να μαζεύεις πορτοκάλια για 5 ευρώ το μήνα;” Αν πεις όχι, δεν είσαι άνεργος. Υπερβάλω, αλλά για να καταλάβεις πώς λειτουργούν αυτές οι στατιστικές της ανεργίας. Η αγορά εργασίας έχει καταβαραθρωθεί. Βλέπουμε τι γίνεται σε τουριστικούς τόπους. Βλέπουμε ότι έχουμε ταυτόχρονα κενές θέσεις εργασίας και ανθρώπους που δεν μπορούν να ζήσουν. Γιατί αυτό; Γιατί το ξεχαρβάλωμα των εργασιακών σχέσεων έχει δημιουργήσει θέσεις γαλέρας που τον άνεργο δεν τον συμφέρει να δουλέψει. Δεν παίρνει επίδομα ανεργίας, δεν γράφεται καν στον ΟΑΕΔ, αλλά δεν έχει τα χρήματα να δουλέψει. Γιατί όταν του λένε πήγαινε να δουλέψεις χωρίς ρεπό τρεις μήνες στη Μύκονο, όπου θα μένεις σε ένα κοντέινερ σε συνθήκες που μπορεί να καταλήξεις στο νοσοκομείο, ο νέος ή η νέα δεν θα πάει να δουλέψει σε αυτές τις συνθήκες».

Παρακολουθήστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο