Γ. Βαρουφάκης σε εργαζομένους ΔΕΥΑΧ: Είμαστε εδώ να στηρίξουμε τον αγώνα σας για να μην ιδιωτικοποιηθεί το νερό

Δραστηριότητα
05 Απρ, 2023

Σε συνέχεια της περιοδείας του στη Κρήτη, ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης και κλιμάκιο του ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη επισκέφτηκαν τους εργαζομένους της ΔΕΥΑΧ, μιας από τις κορυφαίες δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης της χώρας.

Οι εργαζόμενοι και οι αντιπρόσωποι τους μας ενημέρωσαν για το δύσκολο έργο τους στον νομό Χανίων, ο οποίος μάλιστα μετά το σχέδιο Καλλικράτη περιέχει άλλους 5 δήμους, των οποίων την ύδρευση καλείται να διαχειριστεί η ΔΕΥΑΧ με λιγότερο προσωπικό απ’ ότι είχε την εποχή πριν τον Καλλικράτη. Η υποστελέχωση και η χαμηλή μίσθωση που δεν προσφέρει ούτε την κάλυψη των προς το ζην παραμένουν βασικές πληγές.

Επίσης, οι εργαζόμενοι εξέφρασαν τον έντονο προβληματισμό τους για τις κινήσεις ιδιωτικοποίησης του νερού, τόσο από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, όσο και την κυβέρνηση Τσίπρα. Κατήγγειλαν επίσης την κυβέρνηση για την αγνόηση των πορισμάτων της επιστημονικής επιτροπής της βουλής αλλά και του ΣτΕ που παρουσιάζουν το νερό ως δημόσιο αγαθό. Έκλεισαν επικαλούμενοι τον αγώνα του Γαλλικού λαού απέναντι σε παρόμοιες προσπάθειες ιδιωτικοποίησης στη χώρα του και αναφέρθηκαν σε παραδείγματα όπως της πόλης της Αβινιόν όπου ο δήμος επανακρατικοποιεί το νερό ύστερα από τις καταστροφικές επιπτώσεις της ιδιωτικοποίησης.

Από τη πλευρά του, ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης εξέφρασε την δεδομένη υποστήριξη του κόμματος τόσο για τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων, όσο και για την διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΥΑΧ. Πιο συγκεκριμένα, είπε:

“Η Δημόσια Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης εδώ στα Χανιά είναι από τις κορυφαίες εταιρείες ύδρευσης στη χώρα. Αυτό, όμως, δεν την προστατεύει από την ιδιωτικοποίηση,το αντίθετο κάνει, όσο πιο επιτυχημένη είναι μια δημόσια δομή ύδρευσης και αποχέτευσης τόσο πιο πολύ ανοίγει η όρεξη των αρπακτικών, ξένων και ελλήνων.

Γι’ αυτό είμαστε εδώ, για να στηρίξουμε τον αγώνα των εργαζόμενων, τον αγώνα των δημοτών των Χανίων για να μην ιδιωτικοποιηθεί το νερό. Γιατί κάθε φορά που ιδιωτικοποιείται το νερό, σε οποιαδήποτε πόλη του κόσμου, δεν υπάρχει ούτε μια στην οποία να μη συνέβη αυτό, η ποιότητα του νερού μειώνεται, η τιμή του αυξάνεται, η απληστία των αρπακτικών φορτώνει με χρέη τις ιδιωτικοποιημένες εταιρείες ύδρευσης φτάνει στο αποκορύφωμα, και ξέρετε αυτά τα χρέη που φορτώνουν στις εταιρείες ύδρευσης μετατρέπονται σε μερίσματα για τους μετόχους τους στα Cayman Islands, αυτός είναι ο αγώνας εδώ, η διαδικασία απαξίωσης του δημοσίου νερού, του σπασίματος των υποδομών ιδιωτικοποίησής του είναι διαδικασία που εντάσσεται στη συνολική καταστροφή των δημόσιων αγαθών είτε είναι υγεία, παιδεία, τρένα, συντάξεις.

Η προεκλογική εκστρατεία δείχνει σε εμάς στο ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη την ευκαιρία να αναδείξουμε τον αγώνα όλων που υπερασπίζονται το δικαίωμα σε δημόσια αγαθά τα οποία να είναι και οικονομικά αποτελεσματικά και κοινωνικά δίκαια.”

 

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο