Γ. Βαρουφάκης προς Α. Στουμπ: «Οι Ουκρανοί πρέπει να χαρούν την δημοκρατία που εξασφάλισε η ουδετερότητα στη Φινλανδία στον Ψυχρό Πόλεμο»

Συνεντεύξεις - videos
28 Φεβ, 2022

Σε ανάρτησή του στο twitter ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε:

«Μόνο όσοι βάζουν τον ΝΑΤΟϊσμό πάνω από το συμφέρον των Ουκρανών εστιάζουν στο δικαίωμα εισόδου στο ΝΑΤΟ και απορρίπτουν την βέλτιστη λύση: Ανεξάρτητη-Ουδέτερη-Ουκρανία. Ρωτήστε τους Αυστριακούς και τους Φινλανδούς που ζούσαν με περισσότερη ελευθερία και δημοκρατία απ’ ότι εμείς εντός του ΝΑΤΟ.»

Η ανάρτηση του Γραμματέα του ΜέΡΑ25 προκάλεσε την απάντηση του πρώην Πρωθυπουργού της Φινλανδίας και αντιπάλου του από τα Eurogroup του ‘15, Αλεξαντρ Στουμπ, ο οποίος έγραψε:

«Βρίσκω το σχόλιό σου πραγματικά προσβλητικό. Δείχνει πλήρη έλειψη κατανόησης της ιστορίας, της ασφάλειας και της ταυτότητάς μας.»

Στη συνέχεια, ο Γιάνης Βαρουφάκης απάντησε πως «Τώρα που οι Ουκρανοί σκοτώνονται δεν είναι η στιγμή για μεταξύ μας κόντρες. Ένα είναι το ερώτημα: Πώς θα μπορέσουν οι Ουκρανοί να χαρούν την Ειρήνη και τη Δημοκρατία που εξασφάλισε η Ουδετερότητα στη Φινλανδία στον Ψυχρό Πόλεμο.»

 

 

Στην δήλωση του κ. Στουμπ απάντησε και το DiEM25 σημειώνοντας πως «Ο πρώην Πρωθυπουργός της Φινλανδίας εξοργίζεται όποτε ακούει την αλήθεια – όπως έκανε και το 2015 στα Eurogroup, όταν αρνήθηκε συζητήσει το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για τερματισμό της καταστροφικής λιτότητας. Η ειρήνη εξοργίζει τους οπαδούς της λιτότητας για τους πολλούς.»

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο