Γ. Βαρουφάκης: Με λάσπη δεν καμουφλάρεται το 5ο Μνημόνιο που δρομολογήσατε την 9η Απριλίου κ. Μητσοτάκη

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
12 Απρ, 2020

Την περασμένη Πέμπτη 9η Απριλίου η κυβέρνηση έδεσε τη χώρα με το 5ο Μνημόνιο. Το έκανε μέσω του Υπουργού Οικονομικών ο οποίος στο Eurogroup της 9ης Απριλίου συναίνεσε σε νέο δάνειο από το ταμείο της τρόικας (τον Eυρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας – ΕΜΣ), «πουλώντας» έτσι το θεραπευτικό για την Ελλάδα και την Ευρώπη ευρωομόλογο – το οποίο και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης είχε ζητήσει μαζί με άλλους 8 Πρωθυπουργούς και Προέδρους συναισθανόμενος την καταστροφή που έρχεται.

Την περασμένη Πέμπτη 9η Απριλίου, λίγες ώρες πριν το μοιραίο Eurogroup, ζητώντας από τον ΥπΟικ να ασκήσει βέτο στο νέο δάνειο από τον ΕΜΣ, ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 ανάγκασε τον ΥπΟικ σε μέγα ολίσθημα ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής: Ομολόγησε ότι, λίγες ώρες μετά, δεν θα γινόταν «Βαρουφάκης», δηλαδή δήλωσε ότι στο Eurogroup δεν θα ασκούσε βέτο. Με απλά λόγια, ο ΥπΟικ σηματοδότησε στη Γερμανία και στην Ολλανδία την συνθηκολόγηση της ελληνικής κυβέρνησης με το 5ο Μνημόνιο πριν ακόμα ξεκινήσει το Eurogroup – στο οποίο, έτσι, προσήλθε ως θλιβερός παρατηρητής.

Την περασμένη Πέμπτη 9η Απριλίου, στην Ολομέλεια της Βουλής, οι κυβερνητικοί υπουργοί και βουλευτές, συμπεριλαμβανομένου του Υπουργού Οικονομικών, έμειναν αμήχανοι και άφωνοι μπροστά στην πραγματικότητα που τους παρουσίασε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25:

  • Πτώση του ΑΕΠ τουλάχιστον -10%, μάλλον πιο κοντά στο -18%
  • Πρωτογενές έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού στο -15%
  • Ποσοστό χρέους, ως προς το ΑΕΠ, μεταξύ 210% και 220%.

Την περασμένη Πέμπτη 9η Απριλίου, στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 εξήγησε πως, οι αριθμοί αυτοί που γεννά η συνθηκολόγηση στο Eurogroup, θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια στην επιβολή από την τρόικα νέων μέτρων λιτότητας ύψους 10% του ΑΕΠ. Λιτότητα που θα ολοκληρώσει την ερημοποίηση της χώρας.

Την περασμένη Πέμπτη 9η Απριλίου κατέρρευσε πλήρως το αφήγημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, και εν γένει του Μνημονιακού Τόξου, ότι πηγαίνοντας συναινετικά με το Eurogroup η Ελλάδα θα ορθοποδήσει. Ακόμα και φιλοκυβερνητικοί σχολιαστές εκείνη τη μέρα έλεγαν ότι «ίσως χρειαζόταν ένας Βαρουφάκης στο Eurogroup».

Ήταν μια δύσκολη στιγμή για την κυβέρνηση και την τρόικα εσωτερικού που τόσα πολλά επένδυσαν, από το 2015, στην δαιμονοποίηση του ΟΧΙ και του Γραμματέα του ΜέΡΑ25 προσωπικά. Για αυτό και έκαναν αυτό που ξέρουν: Αντιπερισπασμό μέσω λάσπης.

Στόχος τους; Αντί να συζητείται η συνθηκολόγηση στο Eurogroup και το στυγνό 5ο Μνημόνιο που αποκάλυψε την Πέμπτη 9η Απριλίου στην Ολομέλεια της Βουλής ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25, να λοιδορηθεί ο Γιάνης Βαρουφάκης επειδή… τόλμησε να πάει στη Βουλή, παρουσιαζόμενος ως «παράνομα» μετακινούμενος. Κι όταν συνειδητοποίησαν ότι η δική τους Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου εξαιρεί (ως οφείλει η μη κατάλυση του Κοινοβουλευτισμού) τους βουλευτές από την απαγόρευση μετακίνησης, πέρασαν σε νέα μορφή λάσπης επιστρατεύοντας ψεύδη περί μη συμμόρφωσης με ελέγχους λιμενικών κλπ.

Ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης πρέπει να αποφασίσει αν, στην προσπάθεια τους να συγκαλυφθεί το 5ο Μνημόνιο στο οποίο ενέδωσαν την περασμένη Πέμπτη 9η Απριλίου, θα συρθεί στην υπονόμευση του Κοινοβουλευτισμού από υπουργούς του όπως ο κ. Πέτσας (ο οποίος είχε το θράσος να ζητήσει από τον κ. Βαρουφάκη να ζητήσει συγγνώμη που έπραξε το κοινοβουλευτικό του καθήκον) και ο κ. Πλακιωτάκης (ο οποίος συμπράττει στην λάσπη καλύπτοντας υπέρβαση καθήκοντος αξιωματικού του Λιμενικού). Η επιλογή δική του.

Το ΜέΡΑ25 σημειώνει την Πέμπτη 9η Απριλίου ως αποφράδα μέρα για τον ελληνικό λαό, σταθμό στην ιστορία της δεκάχρονης Χρεοδουλοπαροικίας μας και, ταυτόχρονα, την ημέρα που η λάσπη μετετράπη από μία πανικόβλητη κυβέρνηση από όπλο αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης σε όπλο κατά του ίδιου του Κοινοβουλευτισμού.

Οι βουλευτές, τα στελέχη, τα μέλη και οι φίλοι του ΜέΡΑ25 καλούμε σε δημοκρατική εγρήγορση όλους τους δημοκράτες που βλέπουν το τσουνάμι του 5ου Μνημονίου να έρχεται.

Έρχονται μέρες χαλεπές για τον Λαό, για την Δημοκρατία, για την Ευρώπη ολόκληρη.

Η απάντηση πρέπει να είναι Ενότητα και Αγώνας.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο