Γ. Βαρουφάκης: Η χρεοκοπία του ΕΦΚΑ είναι μια συστημική επιλογή της Κυβέρνησης με στόχο και εδώ την προσοδοφορία πολύ συγκεκριμένων συμφερόντων

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
09 Φεβ, 2022

Συνάντηση είχε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων του ΕΦΚΑ στα γραφεία του ΜέΡΑ25 στη Βουλή, παρουσία της Βουλεύτριας του κόμματος Μαρίας Απατζίδη, για το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης περί δήθεν “εκσυγχρονισμού” του ΕΦΚΑ που προωθεί ο Υπουργός Εργασίας κ. Χατζηδάκης.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων του ΕΦΚΑ αφού ευχαρίστησαν τον Γραμματέα του ΜέΡΑ25 για την στήριξη, μίλησαν για συστηματική απαξίωση και διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης από τις μνημονιακές κυβερνήσεις και την στοχοποίηση των ίδιων των εργαζομένων του φορέα που εργάζονται χωρίς καμία ουσιαστική υλικοτεχνική υποδομή και με απαρχαιωμένα υπολογιστικά συστήματα. Οι εργαζόμενοι επισήμαναν τις τεράστιες ευθύνες τόσο του ΣΥΡΙΖΑ που προώθησε την διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης μέσω του “νόμου Κατρούγκαλου”, όσο και της Κυβέρνησης της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη, που δήθεν θα καταργούσε το προηγούμενο μνημονιακό, ασφαλιστικό έκτρωμα και αντ’ αυτού πάνω σε αυτό προωθεί ακόμα πιο αντιασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις και διατάξεις.

“Ο περιβόητος “e-ΕΦΚΑ”, δεν έχει ούτε “e”, ούτε “ΕΦΚΑ”, δήλωσαν χαρακτηριστικά οι εκπρόσωποι των εργαζομένων και διερωτήθηκαν πώς ακριβώς θα εκδοθούν οι συντάξεις, όταν οι εργαζόμενοι δεν έχουν ούτε χαρτί και μελάνι στα υποκαταστήματα; Οι εκπρόσωποι τέλος των εργαζομένων και ο Πρόεδρος της ΠΟΣΕ ΕΦΚΑ κ. Δημήτρης Αντωνακάκης, εστίασαν στο νομοσχέδιο που προωθεί ο κ. Χατζηδάκης για την πλήρη απαξίωση του φορέα και την στοχοποίηση των εργαζομένων, τη στιγμή που η Κυβέρνηση ετοιμάζεται να βάλει σε θέσεις ευθύνης ιδιώτες του κομματικού της στρατού και μεταβιβάζει όλη την ακίνητη περιουσία του ΕΦΚΑ σε μια μονοπρόσωπη Α.Ε., για να την διαχειρίζεται κατά το δοκούν. Πρόκειται για την οριστική κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης και την κατ’ ουσίαν ιδιωτικοποίηση της ανέφεραν καταληκτικά.

Από την πλευρά του ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε πως η χρεοκοπία του ΕΦΚΑ είναι μια συστημική επιλογή της Κυβέρνησης, όπως ακριβώς και του δημόσιου συστήματος υγείας και όλων των λοιπών βασικών υποδομών, με στόχο τη προσοδοφορία συγκεκριμένων συμφερόντων. “Η Μητσοτάκης Α.Ε. δημιουργεί άλλες δύο θυγατρικές Α.Ε. για τον ΕΦΚΑ χτίζοντας πάνω στον νόμο Κατρούγκαλου. Μία που θα εξυπηρετεί τους κομματικούς στρατούς της, με εξουσία και χωρίς λογοδοσία, το αντίθετο δηλαδή ακριβώς της δημοκρατίας. Και μία ακόμα με όλα τα ακίνητα του φορέα του ΕΦΚΑ. Εμείς θα αναδείξουμε αυτό το έγκλημα και θα το διασυνδέσουμε με όλα τα υπόλοιπα που υλοποιεί η Κυβέρνηση γιατί είμαστε ενάντια στο διαμνημονιακό αυτό οικοδόμημα” επισήμανε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 δήλωσε:

“Στο χώρο της κοινωνικής ασφάλισης παρατηρούμε την επέκταση της Μητσοτάκης Α.Ε.. Η Μητσοτάκης Α.Ε. φτιάχνει θυγατρικές, δύο συγκεκριμένα. Μια που εισβάλει στο χώρο του τέως ΙΚΑ, του τέως ΤΕΒΕ κλπ. με κομματικό στρατό με μισθούς της τάξης των 7.800 ευρώ ο καθένας τους, που θα έχουν εξουσία χωρίς να δίνουν λόγο σε κανέναν, χωρίς λογοδοσία, ο ορισμός του φασισμού δηλαδή. Η δεύτερη ανώνυμη εταιρεία, που φτιάχνει ως θυγατρική της η Μητσοτάκης Α.Ε., θα πάρει όλα τα ακίνητα. Δηλαδή κάθε φορά που ένα ακίνητο θα περνάει στον ΕΦΚΑ λόγω της οικονομικής κρίσης θα το παίρνει η Μητσοτάκης Α.Ε., θα φτιάξουν, όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, μια Α.Ε. χωρίς λογοδοσία, χωρίς εκπροσώπηση των συνταξιούχων, της κοινωνίας, για να “βάζουν” χέρι σαν να είναι μια Real Estate Α.Ε.. Για αυτό το ΜέΡΑ25 είναι ταγμένο στη ρήξη με όλη αυτή την ολιγαρχία της οποίας η Μητσοτάκης Α.Ε. έχει αυτή τη στιγμή το προβάδισμα.”

Συνάντηση του Γραμματέα του ΜΕΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη με εργαζόμενους του ΕΦΚΑ. Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2022 (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο