Φασισμός, ΜΑΤ και βία δεν γκρεμίζουν την Παιδεία!

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
26 Σεπ, 2022

Η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε με επίδειξη αντανακλαστικών καθεστωτικής συμπεριφοράς και ολοκληρωτισμού από το Υπουργείο Παιδείας. Την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου, στις 11.30, η ΔΟΕ σύρθηκε και πάλι στα δικαστήρια για εκδίκαση της υπόθεσής της μόλις μιάμιση ώρα αργότερα. Τρομερή ανταπόκριση από το δικαστικό σύστημα, που αφήνει τους πολίτες ανοχύρωτους να περιμένουν δεκαετίες για απλές υποθέσεις τους, και απαράμιλλη ευαισθησία και σεβασμός του κράτους δικαίου από τη ρασοφοβούμενη νομικό, υπουργό και λαμπρή εκπρόσωπο της κυβέρνησης των αναξίων. Αυτό που κατάφερε, βέβαια, η Νίκη Κεραμέως, για άλλη μια φορά, ήταν να ενώσει το εκπαιδευτικό κίνημα και να ξεσηκώσει εναντίον της όλους τους εκπαιδευτικούς ανεξαρτήτως πολιτικού προσανατολισμού. Καλά θα πάει κι αυτό, να είναι σίγουρη η Υπουργός!

Οι εκπαιδευτικοί στο θέμα της εσωτερικής αξιολόγησης της σχολικής μονάδας, που επέβαλε ο αντιπαιδαγωγικός νόμος των κοινοβουλευτικών αθλίων, συνεχίζουν με την κατάθεση ενιαίων κειμένων, εκθέτοντας τις τραγικές ανεπάρκειες του συστήματος. Και, τώρα, στον ορισμό μεντόρων και ενδοσχολικών συντονιστών -άλλο ένα καταχρηστικό, διασπαστικό μέτρο που σκαρφίστηκε το διαλυτικό για την κοινωνία καθεστώς της Μητσοτάκης ΑΕ- το ΔΣ της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας απαντάει με την κήρυξη απεργίας/αποχής, καλώντας όλα τα μέλη της να συμμετέχουν.

Και θα συμμετέχουν σύσσωμοι οι εκπαιδευτικοί, γιατί κανείς δεν θέλει να δει τον ιστό των σχολείων να διαλύεται. Αυτόν ακριβώς τον ιστό και την οργάνωση που κράτησαν όρθια την εκπαίδευση στη διάρκεια της πανδημίας με ατέλειωτες ώρες εργασίας και κατάθεση ψυχής, χρόνου και χρήματος από δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικούς. Αυτόν τον ιστό που επιτρέπει την οριζόντια σύνδεση των εκπαιδευτικών της πράξης και την πραγματική αλληλεγγύη προς όφελος του κάθε μαθητή και της κοινωνίας.

Και αυτή τη φορά οι εκπαιδευτικοί είναι ξεκάθαροι. Κωφεύουν σε κάθε πρόθεση «διαίρει και βασίλευε» της κυβέρνησης, δεν βαφτίζονται μέντορες κανενός, δεν προχωρούν σε καμία υποχρεωτική εθελοντική εργασία, ανοίγοντας από μόνοι μας τον δρόμο της κατάλυσης του εργασιακού ωραρίου τους. Δεν υποχωρούν σε κανέναν αγώνα για θωράκιση της δημόσιας εκπαίδευσης, αγώνα για τη διεύρυνση των εργασιακών δικαιωμάτων και του βιοτικού επιπέδου τους, για υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα του σχολείου και προάσπιση των μορφωτικών δικαιωμάτων των παιδιών και των νέων μας.

Ο κλάδος καλεί σε ετοιμότητα και συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που οργανώνονται και θα οργανωθούν ενάντια στη μετωπική επίθεση που δέχονται εκπαιδευτικοί και μαθητές. Και που ξεκινούν με τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα δικαστήρια της Ευελπίδων, σήμερα, Δευτέρα 26/9/2022 στις 12:30.

Οι φασιστοειδείς συμπεριφορές της Υπουργού Παιδείας πολλά έχουν να διδάξουν τους απανταχού ακροδεξιούς. Ο αυταρχισμός και οι ολοκληρωτικές πρακτικές βρίσκουν εύφορο έδαφος στις προσχηματικές δημοκρατίες των κατ’ εξοχήν αναξίων, αλλά δυναμώνουν και γιγαντώνουν τα κινήματα αντίστασης, που τελικά θα τους καταπιούν. Η Κεραμέως θα πάει αδιάβαστη και ο διαλυτικός ρόλος της και το μίσος της για το λαϊκό σχολείο θα πάνε άπατα! Ο αγώνας που δίνεται στα σχολεία μας αφορά όλους.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο