Φ. Μπακαδήμα: Η ανοχή του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη απέναντι σε περιστατικά αστυνομικής βίας καθίσταται πλέον προκλητική

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
28 Απρ, 2020

Ένα ακόμη περιστατικό αστυνομικής βίας και ασυδοσίας είδε το φως της δημοσιότητας σήμερα με βίντεο που αναρτήθηκε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης από αυτόπτη μάρτυρα όπου αστυνομικοί, που αποτελούσαν συνοδεία οχήματος, προφανώς κάποιου επίσημου προσώπου, φαίνεται να ρίχνουν στο δρόμο και να ξυλοκοπούν διερχόμενο μοτοσικλετιστή ενώ προπηλακίζουν περαστικούς που σπεύδουν προς το σημείο για βοήθεια του πολίτη.

Άλλο ένα συμβάν βίας από αστυνομικούς που χαίρουν μάλιστα ειδικών προνομίων ως συνοδοί ασφαλείας επισήμων, για το οποίο, σαφώς, δεν θα ενημερωθούμε ποτέ από τα επίσημα ΜΜΕ, καθώς η πλειοψηφία τους απολαμβάνει παροχές 20 εκατομμυρίων ευρώ.

Για πολλοστή φορά ρωτώ, μεταξύ άλλων, «Τι ενέργειες θα ληφθούν για την άμεση διερεύνηση του περιστατικού και την απόδοση ευθυνών; Θα γίνει πειθαρχικός έλεγχος των αστυνομικών που εμπλέκονται στη φύλαξη του συγκεκριμένου προσώπου ώστε να διερευνηθεί σε βάθος το περιστατικό συλλέγοντας όλες τις σχετικές με αυτό πληροφορίες;» ενώ σημαντικό είναι να γνωρίζουμε ποια ακριβώς διαδικασία ακολουθήθηκε από τους αστυνομικούς ως προς τον πολίτη; Δηλώσαν εξαρχής την ιδιότητά τους και ενημέρωσαν το κέντρο τους; Αν ναι, σαν τι συμβάν το περιέγραψαν στους ανωτέρους τους;

Δεδομένου, μάλιστα, πως οι συγκεκριμένοι αστυνομικοί αποτελούν προσωπικό ασφαλείας επίσημου προσώπου, ο ελληνικός λαός οφείλει να γνωρίζει για ποιο πρόσωπο πρόκειται και αν αυτό το συμβάν έλαβε χώρα με την ανοχή του.

Η ανοχή της ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη απέναντι σε περιστατικά αστυνομικής βίας καθίσταται πλέον προκλητική, με τις ΕΔΕ που κατά καιρούς ανακοινώνονται είτε να μην ολοκληρώνονται ποτέ είτε να μην δημοσιοποιούνται τα όποια πορίσματα.
Στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου έχω επιχειρήσει πολλές φορές να λάβω συγκεκριμένες απαντήσεις από τον Υπουργό, γεγονός που ουδέποτε κατέστη εφικτό. Με γενικολογίες και απαρίθμηση νόμων και κωδίκων συμμόρφωσης, δίχως καμία ουσιαστική πράξη σε βάθος έρευνας και απόδοσης ευθυνών, απαντώνται κάθε φορά οι ερωτήσεις μου επί καταγεγραμμένων και δημοσιοποιημένων κυρίως από αυτόπτες μάρτυρες περιστατικών απροκάλυπτης βίας εναντίον πολιτών.

Μπορεί σταδιακά να βγαίνουμε από τον εγκλεισμό μας για λόγους δημόσιας υγείας, αλλά η ανθρώπινη ζωή, η ζωή των πολιτών αυτής της χώρας, τελικά, μόνο επικοινωνιακά χαίρει προστασίας.

Φωτεινής Μπακαδήμα, βουλευτής Β’ Πειραιά και Γραμματέας της ΚΟ ΜέΡΑ25

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο