Επίθεση της Κυβέρνησης στις πολιτικές της ισότητας των φύλων

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
21 Νοέ, 2019

Την Δευτέρα 25 Νοεμβρίου οι εργαζόμενοι/ες της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων απεργούν καθώς οι εργαζόμενοι/ες στην 24ωρη Γραμμή SOS 15900 και στο Παρατηρητήριο παραμένουν απλήρωτοι/ες από τον Μάιο.

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων και το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας δέχονται απρόκλητη επίθεση από την Κυβέρνηση καθώς μετακινήθηκαν χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση ή συζήτηση από το Υπουργείο Εσωτερικών στο Υπουργείο Εργασίας. Παράλληλα καταργήθηκε και συστάθηκε στη θέση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, νέα Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων. Μια κίνηση ιδιαίτερα προβληματική καθώς αφενός μεν η Ισότητα των Φύλων δεν αφορά μόνο θέματα εργασίας αλλά έχει μια σαφέστατη οριζόντια διάσταση σε όλες τις δημόσιες πολιτικές (κοινωνική ένταξη και ισότιμη μεταχείριση γυναικών που υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις, έμφυλη βία, αγορά εργασίας, εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, εκπαίδευση, πολιτισμός, αθλητισμός και ΜΜΕ, υγεία, ισόρροπη συμμετοχή γυναικών σε δομές εξουσίας, διαδικασίες και κέντρα λήψης αποφάσεων) – υπενθυμίζεται η παλαιότερη αποτυχημένη στην πράξη προσπάθεια υπαγωγής της στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Αφετέρου δε, δεν ταυτίζεται σε καμία περίπτωση η πολιτική για την ισότητα των φύλων με την οικογενειακή πολιτική, αντιθέτως αυτό συνιστά μια άκρως αναχρονιστική και συντηρητική προσέγγιση που μας προκαλεί αλγεινή εντύπωση σε μια Ευρωπαϊκή χώρα το 2019.

Επιπλέον υπάρχει έντονο πρόβλημα με τη λειτουργία των δομών κατά της βίας των γυναικών. Σήμερα λειτουργούν 63 συνολικά δομές (Συμβουλευτικά κέντρα στήριξης κακοποιημένων γυναικών – Ξενώνες φιλοξενίας – Πανελλαδική γραμμή στήριξης 15900) για τις περισσότερες εκ των οποίων η χρηματοδότηση σταματάει το προσεχές διάστημα, ενώ η Κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για τη συνέχιση της χρηματοδότησης μόνο 14 δομών, με αποτέλεσμα να προκύπτει ζήτημα τόσο για τις υπόλοιπες δομές, όσο και για τους εργαζόμενους/ες αυτών.

Οι εργαζόμενοι /ες ζητούν: τη διασφάλιση της συνέχισης του δικτύου δομών και το δημόσιο χαρακτήρα τους. Τη δέσμευση από την κυβέρνηση στα πλαίσια της διεθνούς μας υποχρέωσης διατήρησης και ενίσχυσης των δομών κατά της βίας των γυναικών. Την συμπερίληψη στην ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2020 της κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού λειτουργίας των δομών κατά της βίας των γυναικών για τον 12/2020. Τη διασφάλιση τέλος, των θέσεων εργασίας των εργαζομένων του δικτύου.

Καλούμε την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό να αναθεωρήσει την απόφαση υπαγωγής της ΓΓΙΦ και του ΚΕΘΙ στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων με την αυτοτέλειά της και ως σύνολο οργανικών θέσεων και δομών πρέπει να παραμείνει στο Υπουργείο Εσωτερικών και να ενισχυθεί τόσο με προσωπικό όσο και με οικονομικούς πόρους.

Παράλληλα απαιτούμε: την επανασύσταση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, την διασφάλιση της συνέχισης της λειτουργίας των δομών και των θέσεων εργασίας τους, καθώς και την εξόφληση των δεδουλευμένων όλων των εργαζομένων των δομών.

Για μας στο ΜέΡΑ25 οι πολιτικές για την ισότητα των φύλων είναι μέγιστης σημασίας και δεν θα επιτρέψουμε καμία προσπάθεια υποβάθμισης του τόσο καίριου έργου των δομών αυτών και της Γενικής Γραμματείας, που μας πηγαίνουν πολλά χρόνια πίσω.

UPDATE: οι εργαζόμενοι/ες της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων μας έστειλαν την εξής ενημέρωση:

“Σας ενημερώνουμε ότι έπειτα από τις κινητοποιήσεις μας και την ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας για την προκήρυξη απεργίας την 25η Νοεμβρίου, καταβλήθηκαν δύο μισθοί στις/στους υπαλλήλους του Παρατηρητηρίου και της Γραμμής SOS. Ταυτόχρονα, δόθηκε η διαβεβαίωση ότι οι επόμενοι δύο μήνες θα καταβληθούν μέσα στο επόμενο δεκαήμερο.

Κατόπιν τούτου, η απεργία της 25ης Νοεμβρίου, αναστέλλεται.

Παραμένουμε όμως σε εγρήγορση, μέχρι να αποκατασταθεί η κανονικότητα (sic) στην καταβολή των μισθοδοσιών, σύμφωνα με όσα ορίζει η εργατική νομοθεσία.”

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο