Επαφές Βαρουφάκη με τους πρέσβεις του Μεξικού και της Παλαιστίνης

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25, Δραστηριότητα
11 Οκτ, 2023

«Καμία λύση χωρίς την κατάργηση του Απαρτχάιντ στην Παλαιστίνη»

Συνάντηση με τον πρέσβη του Μεξικού στην Ελλάδα κ. Alejandro García Moreno Elizondo, είχε το μεσημέρι της Τετάρτης ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης.

Στην συνάντησή τους, συζήτησαν τον ρόλο του Μεξικού ως σταθεροποιητικού παράγοντα στον εντεινόμενο Ψυχρό Πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας, την ολοένα και μικρότερη ικανότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να παρεμβαίνει θετικά στην διεθνή γεωστρατηγική αρένα, την ανάγκη αύξησης των εμπορικών ανταλλαγών Μεξικού-Ελλάδας καθώς και την πολιτική κατάσταση στο εσωτερικό των δύο χωρών.

Επίσης, συμφώνησαν πως τα τραγικά εν εξελίξει γεγονότα στο Ισραήλ – Παλαιστίνη απαιτούν άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών και έναρξη διαλόγου υπό τον ΟΗΕ για την κατάργηση του βίαιου καθεστώτος Απαρτχάιντ, το οποίο από τη φύση του γεννά όλο και περισσότερη βία.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης μάλιστα εξέφρασε την εξής εκτίμηση:

«Όπως έγινε με την Επίθεση Τετ των Βιετκόνγκ τον Γενάρη του 1968 (παρά την στρατιωτική της αποτυχία) που άλλαξε για πάντα τον ρου του πολέμου του Βιετνάμ, έτσι θα συμβεί και με την επίθεση της Χαμάς. Με άλλα λόγια, χωρίς να ξέρουμε τι θα συμβεί, γνωρίζουμε ότι δεν θα επιστρέψουμε ποτέ εκεί που ήμασταν – δηλαδή στην ψευδαίσθηση ότι η Κατοχή – Απαρτχάιντ μπορεί να αποτελεί βιώσιμη λύση».

Η συνάντηση με τον πρέσβη του Μεξικό έρχεται σε συνέχεια της πρόσφατης περιοδείας του Γιάνη Βαρουφάκη στη Λατινική Αμερική και της αδελφοποίησης του ΜέΡΑ25 με το κυβερνόν κόμμα «Morena». Το Μεξικό είναι μια χώρα που από τη μία είναι ενσωματωμένη στην αμερικανική οικονομία και από την άλλη ανήκει στη Λατινική Αμερική, η οποία εν πολλοίς έχει συμβληθεί με την Κίνα. Ως εκ τούτου,  μπορεί να παίξει κεντρικό ρόλο στην επιβράδυνση, ακόμα και στον τερματισμό, του άκρως επικίνδυνου Ψυχρού Πολέμου ΗΠΑ – Κίνας.

Μήνυμα από τον πρέσβη της Παλαιστίνης

Την ίδια στιγμή ο πρέσβης της Παλαιστινιακής Αρχής στην Ελλάδα κ. Yussef Dorkhom απέστειλε ευχαριστήριο μήνυμα στον Γιάνη Βαρουφάκη, για τη γενναία στήριξη που παρείχε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 στον παλαιστινιακό λαό, μιλώντας σε γερμανικά ΜΜΕ κατά την Σύνοδο της Συντονιστικής Επιτροπής του DiEΜ25 στο Βερολίνο.

Αναλυτικά στο μήνυμα του κ. Dorkhom αναφέρεται:

«Αγαπητέ αδελφέ, θα ήθελα να εκφράσω την ειλικρινή μου ευγνωμοσύνη και εκτίμηση για την ειλικρινή και τολμηρή δήλωσή σου, που περιγράφει τις θηριωδίες που διαπράττει η κατοχή στη Γάζα. Η μάχη των μέσων ενημέρωσης είναι δύσκολη και πρέπει να αγωνιστούμε σκληρά για να αντιστρέψουμε την αρνητική εικόνα που παρουσιάζουν οι κατοχικές δυνάμεις για τους Παλαιστίνιους στη Δύση. Έχετε τον πλήρη θαυμασμό μας για το θάρρος σας!

Yussef Dorkhom

Πρέσβης του Κράτους της Παλαιστίνης

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο