«Εμβολιαστικός Διεθνισμός»: 9.000 δις δολάρια δόθηκαν σε τραπεζίτες, όταν χρειάζονται μόνο 39 για να εμβολιαστεί ολόκληρη η ανθρωπότητα

Συνεντεύξεις - videos
22 Ιούν, 2021

Περισσότερα από 2.6 δις εμβόλια για τον covid-19 έχουν διατεθεί παγκοσμίως, ωστόσο πολλές χώρες δεν έχουν δει ούτε μία δόση εν μέσω ολοένα και αυξανόμενων κρουσμάτων. 85% των εμβολίων έχουν διατεθεί σε χώρες με μεσαία και υψηλά εισοδήματα και μόνο το 0.3% αυτών των δόσεων έχουν διατεθεί σε χώρες χαμηλού εισοδήματος. Την προηγούμενη εβδομάδα, οι μεγάλες δυνάμεις των G7 δεσμεύτηκαν να κάνουν δωρεά 600 εκ. νέων δόσεων εμβολίων – πολύ λιγότερων από το 1 δις δόσεων που είχαν αρχικά υποσχεθεί. Το θέμα βρέθηκε στο επίκεντρο της τετραήμερης Συνόδου Κορυφής για τον «Εμβολιαστικό Διεθνισμό», την οποία παρακολούθησαν υπουργοί, βουλευτές και αξιωματούχοι δημόσιας υγείας από πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων η Αργεντινή, η Βολιβία, το Βιετνάμ, η Ινδία, η Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς και η Κούβα. Η Σύνοδος Κορυφής οργανώθηκε από την Προοδευτική Διεθνή, μέλος της οποίας είναι το ΜέΡΑ25 και η οποία ιδρύθηκε από τον γερουσιαστή Bernie Sanders και τον Γραμματέα του ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη.

Γιάνης Βαρουφάκης:

Θέλω να μοιραστώ μαζί σας δύο αριθμούς, 9.000 δις δολάρια (9 τρις!), αυτό είναι το άθροισμα των χρημάτων που οι G7, οι μεγαλύτερες παγκόσμιες οικονομίες, οι κεντρικές τράπεζες τύπωσαν για να δώσουν στους τραπεζίτες κατά τη διάρκεια της πανδημίας μεταξύ Μαρτίου του 2020 και σήμερα. 9.000 δις δολάρια.

Τώρα ένας δεύτερος αριθμός. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υπολόγισε πόσο θα κόστιζε, με σημερινές τιμές, να εμβολιαστεί ολόκληρος ο κόσμος, χρησιμοποιώντας τα υπάρχοντα εμβόλια, ώστε να εμβολιαστούν όλοι πλήρως, ακόμα και με δύο δόσεις όπου είναι απαραίτητο: 39 δις.

Συγκρίνετε: 9.000 και 39. Τύπωσαν 9.000 για τους τραπεζίτες και ακόμα σκέφτονται πώς να εμβολιάσουν τον κόσμο, όταν αυτό θα κόστιζε μόνο 39.

Εμείς οι προοδευτικοί, φυσικά, δεν περιμένουμε από τους κεντρικούς τραπεζίτες της καπιταλιστικής Δύσης αυτά τα 39 δις δολάρια για να εμβολιαστεί η ανθρωπότητα, παρ’ όλο που μπορούν να το κάνουν με το απλό πάτημα ενός κουμπιού. Δεν περιμένουμε τέτοιο ανθρωπισμό από αυτούς.

Αλλά, συνοδοιπόροι, είναι σημαντικό να ακουστεί απ’ άκρη σ’ άκρη και να το μάθουν όλοι ότι τύπωσαν 9.000 δις και με μόνο 39 θα μπορούσαν να έχουν βάλει τέλος στην πανδημία για ολόκληρη την υφήλιο. Πρέπει να εξηγήσουμε στους απλούς πολίτες εκεί έξω, που δεν είναι ριζοσπαστικοποιημένοι, που δεν είναι μέρος της Προοδευτικής Διεθνούς, που δεν είναι αριστεροί, ότι δεν χρειάζεται καν να περιμένουμε για σοσιαλισμό, για κρατικοποίηση των μεγάλων φαρμακευτικών, για μεγάλες, δομικές, επαναστατικές αλλαγές, ότι μια απλή κίνηση ενός δάχτυλου μέσα στον υπάρχων, απαίσιο καπιταλισμό θα έσωζε την ανθρωπότητα από τον Covid-19 – και παρ΄όλα αυτά δεν το κάνουν. Με αυτόν τον τρόπο ενσταλάζουμε την οργή στις καρδιές και τα μυαλά των καλών ανθρώπων που δεν έχουν ακόμα ριζοσπαστικοποιηθεί. Έτσι ριζοσπαστικοποιούμε τον κόσμο, ώστε να καταφέρουμε να βάλουμε ένα τέλος στο μονοπώλιο της πατέντας των μεγάλων φαρμακευτικών, ώστε να διεθνικοποιήσουμε, εθνοποιήσουμε, κοινωνικοποιήσουμε – πείτε το όπως θέλετε – τις μεγάλες φαρμακευτικές, ώστε να μην υπάρχουν πλέον πατέντες που εμποδίζουν την πρόσβαση ανθρώπων σε φαρμακευτικά σκευάσματα – εμβόλια, φάρμακα, ό,τι είναι απαραίτητο – που είναι διαθέσιμα ώστε να σωθούν ζωές.

Ας το κάνουμε, λοιπόν, όλοι μαζί. Ας εκθέσουμε τις φαρμακευτικές, τους πολιτικούς, την ολιγαρχία για την έλλειψη θέλησης να κάνουν έστω πράγματα που συμβαδίζουν με το δικό τους απαίσιο σύστημα, για να σώσουν την ανθρωπότητα. Ας δουλέψουμε προς την κατεύθυνση του να βάλουμε τέλος στο σύστημα της πατέντας και να το αντικαταστήσουμε, για παράδειγμα, με ένα σύστημα επιβράβευσης. Θα μπορούσαμε να πούμε «Όποια εταιρεία παράγει εμβόλια για τον HIV, θα τους δώσουμε 5-10 δις, αλλά όχι την πατέντα». Και έπειτα να πρέπει να κάνουν την πατέντα διαθέσιμη σε όλους. Ας υποστηρίξουμε τις υπάρχουσες φαρμακευτικές εταιρείες στην Κούβα, στην Αφρική που μπορούν να παράγουν εμβόλια σήμερα. Και ας ξεκινήσουμε την εκστρατεία πειθούς των ανθρώπων που δεν είναι μέλη της Προοδευτικής Διεθνούς, να μπούν στην Προοδευτική Διεθνή, να τους ριζοσπαστικοποιήσουμε αφενός παρουσιάζοντάς τους σωτήριες αλλαγές που μπορούν να λάβουν χώρα ακόμα και μέσα σε αυτή την παγκόσμια τεχνοφεδουαρχία, όπως εγώ αποκαλώ τον παγκόσμιο καπιταλισμό, και έπειτα θερίζοντας τον επακόλουθο θυμό ώστε να δημιουργηθεί μια επαναστατική προοδευτική δυναμική με την οποία θα αλλάξουμε τον κόσμο, θα εμβολιασουμε τους πάντες και θα παρέχουμε τα βασικα σε όλους όσοι τα χρειάζονται. Σας ευχαριστώ.

Περισσότερα:

«Εμβολιαστικός Διεθνισμός»: Η Προοδευτική Διεθνής παίρνει την πρωτοβουλία για τον εμβολιασμό όλης της οικουμένης

 

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο