Τις τελευταίες ημέρες, γίναμε όλοι μάρτυρες του τρόπου με τον οποίο οι γίγαντες της τεχνολογίας και των κοινωνικών δικτύων προσεγγίζουν την αναπαραγωγή ειδήσεων στο Διαδίκτυο.
Η σύγκρουση ανάμεσα στην αυστραλιανή κυβέρνηση από τη μία πλευρά και Facebook-Google από την άλλη δεν μπορεί να θεωρηθεί κεραυνός εν αιθρία.
Από καιρό η κυβέρνηση της Καμπέρα είχε κοινοποιήσει την πρόθεσή της να εφαρμόσει ένα κανονιστικό πλαίσιο για τη διαδικασία διαμοιρασμού ειδησεογραφικού περιεχομένου στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, που περιελάμβανε και πληρωμή εκ μέρους των social media για τις ειδήσεις που προβάλλουν στον παγκόσμιο ιστό. Ένα ζητούμενο απολύτως θεμιτό, αφού μπορεί να προσφέρει μια σημαντική πηγή εσόδων στα παγκοσμίως χειμαζόμενα μέσα ενημέρωσης, όταν δεν προσφέρουν άλλου είδους υπηρεσίες.
Όταν έφτασε η στιγμή για να νομοθετηθεί η συγκεκριμένη διαδικασία, η αντίδραση των κολοσσών του Διαδικτύου ήταν άμεση και σοκαριστική. Το Facebook απείλησε ότι θα διακόψει τη λειτουργία του στην Αυστραλία, ενώ η Google ανακοίνωσε ότι θα εξέταζε την επιλογή περιορισμού της δημοφιλούς υπηρεσίας αναζήτησης στη χώρα.
Τελικά, η Αυστραλία προχώρησε στη νομοθετική ρύθμιση, όμως το θέμα σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει επιλυθεί. Οι μεγάλες εταιρείες του Διαδικτύου πείστηκαν να μην προχωρήσουν στις απειλές τους, μόνο αφού τους υποσχέθηκε ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν αλλαγές στο νομικό πλαίσιο, οι οποίες θα ήταν προϊόν διαβούλευσης μεταξύ των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των παρόχων ειδησεογραφικού περιεχομένου.
Και εδώ είναι το πιο επικίνδυνο σημείο, γιατί ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες: στη διαβούλευση αυτή θα συμμετέχουν αποκλειστικά οι εκπρόσωποι των γιγάντων της τεχνολογίας και των μεγάλων οργανισμών ΜΜΕ στην Αυστραλία, όπως η News Corp. (λέγε με Μέρντοχ). Δηλαδή, διαπραγματεύσεις μεταξύ ιδιωτικών εταιρειών για ένα αγαθό δημόσιου συμφέροντος.
Ο κίνδυνος είναι προφανής: τα δύο μέρη θα φροντίσουν να προστατέψουν αμοιβαία τα συμφέροντά τους με βάση μια συμφωνία η οποία θα εγκριθεί από την αυστραλιανή κυβέρνηση, αποκλείοντας παράλληλα τη νομική κατοχύρωση για άλλα μικρότερα ή δημόσια ΜΜΕ.
Ο προβληματισμός δεν περιορίζεται στα σύνορα της αυστραλιανής επικράτειας. Η έλλειψη κανονιστικού πλαισίου για την παρουσίαση ειδήσεων στα social media είναι μια αδυναμία που εντοπίζεται σε παγκόσμιο επίπεδο. Και σίγουρα η συζήτηση αυτή δεν μπορεί να γίνει απόντων των δημόσιων φορέων και της κοινωνίας των πολιτών, που μπορούν να εγγυηθούν τη θεσμοθέτηση κανόνων που διασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον.
Στο ΜέΡΑ25 θεωρούμε ότι μόνο ένα Διαβουλευτικό Συμβούλιο Κληρωτών & Εκλεγμένων Πολιτών (ΔΙΑΣΚΕΠ) μπορεί να επιληφθεί και να κατοχυρώσει ικανοποιητικά τέτοια θέματα μείζονος ενδιαφέροντος, που τελικά άπτονται της ίδιας της ποιότητας της δημοκρατίας μας.
Τομέας ΜΜΕ ΜέΡΑ25
Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.