€568 εκ. τα «δωράκια» της Μητσοτάκης Α.Ε. στην Ολιγαρχία Χωρίς Σύνορα

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
19 Ιούν, 2021

Οι επιπτώσεις της πανδημίας για τη χωρα μας είναι ιδιαίτερα οδυνηρές όσον αφορά το κοινωνικο – οικονομικό επίπεδο, λογω της στρεβλής δομής της Ελληνικης οικονομίας: υπερβολική εξάρτηση από τον τουρισμό, ρηχή παραγωγική βάση, περαιτέρω αδυνατισμένη μετα από μια δεκαετία μνημονίων που συνεχίζονται και χρεοκοπημένο τραπεζικό σύστημα. Νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν υποστεί σημαντική οικονομική αφαίμαξη ολο αυτό το διάστημα, με ολοένα και περισσότερες να αντιμετωπίζουν υπαρκτό κίνδυνο φτωχοποίησης και λουκέτου.

Σε αυτό το πλαίσιο, αποτελεί κυριολεκτικά πρόκληση η πολιτική της κυβέρνησης «Μητσοτάκης Α.Ε.», που αντί να στηρίξει το ΕΣΥ, τους πληττόμενους εργαζόμενους και τις χειμαζόμενες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, επέλεξε και επιλέγει να εργαλειοποιεί την πανδημία για να εξυπηρετήσει τα πιο αντιδραστικά, τα πιο κομπραδόρικα, τα πιο ταξικά συμφέροντα, είτε με τρόπο έμμεσο νομοθετώντας υπέρ τους, βλ. ενδεικτικά Ελληνικό στον κ. Λάτση, Καζίνο στο Μαρούσι προς τέρψη των κ.κ. Λασκαρίδη και Κόκκαλη, δημιουργία προνομιακού θεσμικού πλαισίου στη Χαλκιδική αποκλειστικά για την ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, νομοθετήματα που τα στήριξε και ο ΣΥΡΙΖΑ του κ. Τσίπρα, και φυσικά με τρόπο άμεσο, με καταβολές πακτωλών ζεστού δημόσιου χρήματος.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση προχώρησε διαδοχικά:

α) Στη στήριξη της Αegean Airlines με €120 εκ. για τις «ζημίες που υπέστη λόγω της πανδημίας και των περιορισμών που επιβλήθηκαν από το Ελληνικο και αλλα κρατη ως προς τις μετακινήσεις πολιτών»(sic).

β) Στην καταβολή €40,2 εκ. στους παραχωρησιούχους των αυτοκινητοδρόμων, στους εθνικούς εργολάβους δηλαδή, ως αποζημίωση για τις «ζημιές που υπέστησαν λόγω της μειωμένης κίνησης σαν συνέπεια των περιορισμών στις μετακινήσεις των πολιτων». Σημειώνεται ότι το ποσό αυτό αφορά το πρώτο εξάμηνο του 2020, και αναμένεται να ακολουθήσει δεύτερος γύρος αποζημιώσεων για το δεύτερο εξάμηνο 2020 και το πρώτο τετράμηνο 2021.

γ) Στήριξε την Ενεργειακή Βορείου Αιγαίου Α.Ε., με παροχή εγγυήσεων συνολικού ύψους €100 εκ., λόγω των «ζημιών που υπέστη εξαιτίας της πτώσης των τιμών του πετρελαίου που επέφερε η πανδημία» με την συνακόλουθη πτώση της οικονομικής δραστηριότητας. Το Ελληνικό Δημόσιο αναλαμβάνει την ευθύνη για την διεθνή πτώση των τιμών του πετρελαίου και αποζημιώνει την εξορυκτική εταιρεία να συνεχίσει να καταστρέφει το περιβάλλον.

δ) Στη στήριξη των παραχωρησιούχων των αεροδρομίων της χώρας – Fraport και Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, δηλαδή Fraport μαζί με Όμιλο Κοπελούζου, με συνολικά €308 εκ., λόγω της «μείωσης εσόδων που είχαν από την καθίζηση των αεροπορικών μετακινήσεων λόγω πανδημίας», με το Δημόσιο να αποδέχεται ότι ουσιαστικά φέρει την ευθύνη για την πανδημία, κι άρα υποχρεούται, βάσει της σύμβασης που είχε υπογράψει η Εταιρεία με την κυβέρνηση Τσίπρα και ασμένως εφαρμόζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, να εγγυηθεί τα κέρδη της. Σημειώνεται ότι και εδώ τα συγκεκριμένα ποσά αφορούν τις απαιτήσεις των επιχειρήσεων για το 2020, ενώ θα υπάρξει και δεύτερος γύρος ενισχύσεων που θα αφορά το τρέχον έτος 2021.

Βλέπουμε ότι μέσα σε λιγότερο από ένα εξάμηνο η Κυβέρνηση Μητσοτάκη εχει κανει δωράκια €568 εκ. προς τις συγκεκριμένες μεγάλες επιχειρήσεις, εφαρμόζοντας μια ιδιότυπη κοινωνικοποίηση των ζημιών τους, στα πλαίσια του δόγματος «τα κέρδη δικα σου, οι ζημιές στην κοινωνία», αποδεικνύοντας πως για την Ολιχαρχία ισχύουν διαφορετικοί κανόνες δικαίου, ισχύει το δίκαιο του ισχυρού.

Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις το Ελληνικο κράτος έρχεται να εγγυηθεί το επιχειρηματικο κερδος, αφαιρώντας ουσιαστικά το στοιχείο του επιχειρηματικού κινδύνου από τις συγκεκριμένες εταιρείες, επιβεβαιώνοντας πλήρως τον Γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη που μιλά για «Παρασιτική Ολιγαρχία Χωρίς Σύνορα που λυμαίνεται τη χώρα».

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο