Δημήτρης Ζερβουδάκης: Η συναυλία στα Λιπάσματα έρχεται σε μια σημαντική πολιτική στιγμή

Συνεντεύξεις - videos
03 Ιούν, 2021

Με μια εξαιρετική συναυλία θα κλείσει το 1ο Διαβουλευτικό Συνέδριο του ΜέΡΑ25, όπου οι σύνεδροι και οι καλεσμένοι θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν στη σκηνή δύο καλλιτέχνες που έχουν δώσει το προσωπικό τους στίγμα στην ελληνική μουσική σκηνή, το Δημήτρη Ζερβουδάκη και το Σπύρο Γραμμένο. Με την ευκαιρία της συναυλίας, ο Δημήτρης Ζερβουδάκης, μέλος επίσης του ΔΣ του Συλλόγου Μουσικών Βορείου Ελλάδος, μίλησε στη «Μετά την Απαγόρευση», τη ραδιοφωνική εκπομπή της Νεολαίας του ΜέΡΑ25 στο ΡάδιοΜέρα για αυτή τη μουσική συνάντηση, αλλά και γενικότερα για μουσική και τα τεράστια προβλήματα που αντιμετώπισαν οι μουσικοί κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν έχουν εξαλειφθεί τώρα που υποτίθεται ότι επιστρέφουμε σε μια “κανονικότητα”:
Η πρόσκληση να παίξω στο συνέδριο του ΜέΡΑ25 ήταν πολύ τιμητική για μένα. Άλλωστε, το κόμμα αυτό στήριξε ιδιαίτερα τα αιτήματά μας κατά τη διάρκεια της πανδημίας και όχι μόνο αυτό, αλλά συνεισέφερε και οικονομικά σε συσσίτια που οργανώσαμε για μουσικούς. Επίσης, χαίρομαι που θα συμπράξω στη σκηνή με ένα δημιουργό που εκτιμώ και παρακολουθώ, το Σπύρο Γραμμένο, σε μια σημαντική πολιτική στιγμή μάλιστα, που σηματοδοτεί κάτι για πολύ κόσμο.

Γενικότερα, για την κατάσταση σήμερα, ο τρόπος με τον οποίο επανέρχεται ο κλάδος του πολιτισμού στην εργασία του δεν είναι επαρκής, αλλά ούτε και σωστός. Ο σύλλογός μας έχουμε ξεκινήσει μια πανελλαδική έρευνα για το πως εισπράττουν τα μέτρα οι επαγγελματίες μουσικοί και σε λίγο θα έχουμε μια αντικειμενική εικόνα για το τι συμβαίνει στον κλάδο σε όλη την επικράτεια. Αυτή τη στιγμή διακινούνται πολλά ψεύδη για το άνοιγμα του πολιτισμού, αλλά θέλουμε να τα καταδείξουμε τεκμηριωμένα, όχι με φωνασκίες.
Όλοι βιώνουμε αυτή τη στιγμή μια επίθεση σε επίπεδο αισθητικής. Πάντα στη χώρα μας συγκρούονταν δύο αισθητικές. Το ότι αυτή τη στιγμή έχει βγει μπροστά η μία από αυτές, έχοντας παράλληλα πολιτική στήριξη και όλο το μηχανισμό στη διάθεσή της, διαμορφώνει μια μεγάλη δυσκολία για την απέναντι πλευρά.

Αυτό που έχουμε προτείνει εμείς σαν σύλλογος είναι ότι πρέπει να ανοίξουν όλες οι υποδομές όσον αφορά στους δημόσιους χώρους, να διατεθούν μηχανήματα και μια ελάχιστη χρηματοδότηση στα συγκροτήματα που θα απασχοληθούν, ώστε να αποφευχθούν “περιπέτειες” μη πληρωμής ή συναλλαγών κάτω από το τραπέζι. Δυστυχώς, δεν νομίζω να υπάρχει κάποιο τέτοιο πλάνο.

Αυτό που είναι πολύ υποκριτικό και στενάχωρο είναι ότι υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι μουσικών που απασχολούνται στην εστίαση, στον τουρισμό, στα πανηγύρια, στις κοινωνικές εκδηλώσεις που αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να εργαστεί.

Υπάρχει μια ιδιαίτερα αντικοινωνική άποψη που πάει να κυριαρχήσει στα πράγματα, η οποία συνάδει μόνο με ολοκληρωτικό καθεστώς. Και αυτό είναι απολύτως οργανωμένο και επικίνδυνα φασιστικό.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ:

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο