Δίκη Χ.Α.: Λίγο πριν τελειώσει, ας θυμηθούμε πως ξεκίνησε

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
06 Οκτ, 2020

Τα ξημερώματα της 18ης Σεπτεμβρίου 2013 δολοφονήθηκε ο Παύλος Φύσσας. Την επομένη το πρωί, 19/9/2013, ο τότε Υπουργός ΠροΠο Νίκος Δένδιας, αποστέλλει στην Εισαγγελέα του ΑΠ Ευτέρπη Κουτζαμάνη, 32 δικογραφίες που αφορούσαν τη ΧΑ, δικογραφίες που είχε φυλαγμένες στο συρτάρι του με υποθέσεις που ξεκινούσαν χρονικά ακόμα κι ένα χρόνο πριν. Η συνοδευτική επιστολή προς την Εισαγγελέα δίνει και την «γραμμή» του είδους της δίωξης που επιθυμεί η τότε κυβέρνηση Σαμαρά: για σύσταση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης (βλ. άρθρο 187 ΠΚ) και όχι για τρομοκρατική οργάνωση (βλ. άρθρο 187Α ΠΚ).

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί μια ειρωνεία της Ιστορίας, πιστώνοντας στην κυβέρνηση Σαμαρά την πρωτοβουλία της έναρξης της δικαστικής δίωξης της ναζιστικής συμμορίας. Η ειρωνεία έγκειται στο ότι έχει καταγραφεί ποικιλοτρόπως μια υπόγεια διασύνδεση της κυβέρνησης Σαμαρά με τους υπόδικους ναζί, η οποία εκτεινόταν από προσυνεννοήσεις για ψηφοφορίες στη Βουλή, μέχρι σχεδιασμούς για πιθανή συγκυβέρνηση.

Η δολοφονία Φύσσα στις 18/9/2013 δεν άφηνε περιθώρια για καμία άλλη κίνηση στην κυβέρνηση Σαμαρά. Οι υπόγειες επαφές που είχε οικοδομήσει με τη ναζιστική συμμορία, επαφές που αποσκοπούσαν στο να την αναβαπτίσουν σε σοβαρή πολιτική δύναμη, επέβαλαν την άμεση δράση: διαβίβαση των δικογραφιών που κρατούσε ο Δένδιας στο συρτάρι του στην Εισαγγελέα του ΑΠ και οι συλλήψεις της ηγετικής ομάδας εννέα μέρες μετά, στις 28/9/2013.

Το κατηγορητήριο οικοδομήθηκε πάνω στο άρθρο 187ΠΚ που μιλά για Εγκληματικές Οργανώσεις. Αυτή ήταν και η «ντιρεκτίβα» που δόθηκε εμμέσως πλην σαφώς από την κυβέρνηση στη δικαιοσύνη, όπως αποτυπώνεται ακόμα και στη συνοδευτική αναφορά των 32 Δικογραφιών που διαβίβασε ο Υπουργός ΠροΠο Δένδιας στην Εισαγγελέα του Α.Π..

Η Χρυσή Αυγή δεν αποτελεί απλώς μια εγκληματική οργάνωση όμως, αποτελεί ξεκάθαρα μια τρομοκρατική οργάνωση. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά και ο Κώστας Παπαδάκης, ένας από τους δικηγόρους πολιτικής αγωγής στη δίκη, «Η Χρυσή Αυγή αποτελεί την κορυφαία τρομοκρατική οργάνωση που γνώρισε ποτέ η χώρα, αλλά έχει το προνόμιο να μη δικάζεται με το άρθρο 187Α του Ποινικού Κώδικα. Ομως τούτο δεν σημαίνει ότι δεν αποτελεί έστω και εγκληματική οργάνωση, αφού κάθε τρομοκρατική οργάνωση είναι εγκληματική ή μάλλον κάτι παραπάνω από εγκληματική, όπως προκύπτει από τον συσχετισμό των διατάξεων».

Η θέση των ναζί δολοφόνων, φυσικών και ηθικών αυτουργών, είναι στη φυλακή. Ελπίζουμε ότι οι τότε μεθοδεύσεις της κυβέρνησης Σαμαρά δεν θα αποτελέσουν το άλλοθι για να παρουσιαστούν οι ναζί εγκληματίες στην κοινή γνώμη ως αθώοι που διώχτηκαν πολιτικά.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο