Χαρά Νίκα, πρόεδρος ΕΛΜΕ Εύβοιας: ΔΑΚΕ και ΣΥΝΕΚ ουσιαστικά ήθελαν να εξυπηρετήσουν τα πολιτικά σχέδια των κομμάτων τους

Συνεντεύξεις - videos
19 Οκτ, 2021

Πυρά εκ των έσω δέχτηκε το εκπαιδευτικό κίνημα σε μια στιγμή που προσπαθούσε να κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις του ενάντια στις βάναυσες πολιτικές που προωθεί η νεοφιλελεύθερη λαίλαπα που σαρώνει το υπουργείο Παιδείας και η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Εύβοιας, Χαρά Νίκα, εξηγεί στο Στίγμα της ΜέΡΑς τις μεθοδεύσεις που χρησιμοποίησε μερίδα συνδικαλιστών ώστε να εξυπηρετηθούν τα κυβερνητικά σχέδια:

Παρά την αποφασιστικότητα των εκπαιδευτικών να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις και τα νομικά περιθώρια που άφηνε η απόφαση του δικαστηρίου κατά την προηγούμενη απεργία μας, στη γενική συνέλευση προέδρων ΕΛΜΕ κάποιοι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι προφασίστηκαν θέματα διατύπωσης, που στην ουσία βέβαια ήταν πολιτικά, αφού εξυπηρετούσαν μικροπολιτικές σκοπιμότητες, και τελικά δεν αποφασίστηκε κάποια συνέχεια της απεργίας και αποχής.

Υπήρξε κάποια σύγχυση σχετικά με κάποιες γραφειοκρατικές ενέργειες που έπρεπε να γίνουν και φαίνεται ότι κάποιες δυνάμεις στην Ομοσπονδία ήταν διατεθειμένες να πουλήσουν τον αγώνα. Αυτές οι δυνάμεις ήταν η προσκείμενη στην κυβέρνηση ΔΑΚΕ, αλλά και οι ΣΥΝΕΚ (Συνεργαζόμενες Εκπαιδευτικές Κινήσεις), που πρόσκεινται στο ΣΥΡΙΖΑ. Οι εκπρόσωποι αυτών των παρατάξεων επιβεβαίωσαν για άλλη μια φορά ότι είναι υπηρέτες του κυβερνητικού συνδικαλισμού και αυτό που θέλουν ουσιαστικά είναι να εξυπηρετήσουν τα πολιτικά σχέδια των κομμάτων τους. Μάλιστα, η ΔΑΚΕ μπορούμε να πούμε ότι ήταν πιο συνεπής, αφού υποστήριζε από την αρχή την αξιολόγηση, ενώ οι ΣΥΝΕΚ, ενώ σήκωσαν τα λάβαρα του αγώνα, την τελευταία στιγμή υποχώρησαν επενδύοντας στα φοβικά αντανακλαστικά του κόσμου. Σαν να μην πρόκειται για συνδικαλιστές πρώτης γραμμής που εμπνέουν και κινητοποιούν τον κόσμο, αλλά για εκπροσώπους του υπουργείου.

Υπάρχει όμως μέλλον και αυτό βρίσκεται στην αποφασιστικότητα της βάσης. Όσο εκχωρούμε τα δικαιώματά μας σε συνδικαλιστές που ουσιαστικά χρησιμοποιούν το συνδικάτο ως διάδρομο προσωπικής και κομματικής ανέλιξης, δεν θα ξεφύγουμε ποτέ από αυτό. Όλοι, στο βαθμό που μας αναλογεί, πρέπει να εμπλεκόμαστε στις διαδικασίες και να ενισχύουμε ένα ακηδεμόνευτο συνδικαλισμό που δεν θα εξυπηρετεί κομματικά σχέδια, αλλά θα κινείται σε μια κατεύθυνση ανατροπής όλων αυτών των αντιλαϊκών και αντιεκπαιδευτικών πολιτικών.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ:

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο