Χαιρετισμός του ΜέΡΑ25 στο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Ερευνητικών Κέντρων – Ιδρυμάτων

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
24 Νοέ, 2022

Χαιρετισμός στο 6ο Τακτικό Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Ερευνητικών Κέντρων – Ιδρυμάτων (ΠΟΕΕΚ-Ι), Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2022

Καλημερίζουμε και σας ευχαριστούμε για την πρόσκληση.

Το ΜέΡΑ25 εκτιμά πως η πρόοδος και η χειραφέτηση της ανθρωπότητας περνάει μέσα από τη γνώση και τον πολιτισμό. Στο ΜέΡΑ25 αντιμετωπίζουμε ως ενιαίο το δίδυμο Εκπαίδευσης και Έρευνας, γιατί ξεχωρίζουμε ανάμεσα σε τυπική εκπαίδευση και ουσιαστική μόρφωση, ανάμεσα σε γνώση και σοφία.

Θεωρούμε ότι η υποβάθμιση των αγαθών της γνώσης σε «προϊόν» που ο «προϋπολογισμός» επαρκεί ή δεν επαρκεί να προσφέρει, υπηρετεί ένα μονοδιάστατο νεοφιλελεύθερο δόγμα και η ανατροπή του προς όφελος μίας ανθρωποκεντρικής, χειραφετητικής γνώσης απαιτεί τη συναίνεση της κοινωνίας των πολιτών και των πολιτικών.

Υποστηρίζουμε ότι η έρευνα στην Ελλάδα είναι επιτακτική ανάγκη να αναπτυχθεί δυναμικά και να συνδεθεί λειτουργικά με ένα νέο παραγωγικό ιστό στη χώρα. Γνωρίζουμε, φυσικά, ότι ειδικά στα μνημονιακά χρόνια υπήρξε σημαντική αποεπένδυση στους τομείς της Παιδείας και της Έρευνας, που θα πρέπει να ενισχυθούν ως προς τις υποδομές τους με ανάλογες πολιτικές, ώστε να μορφώσουν και να συγκρατήσουν νέους επιστήμονες και εργαζόμενους στην Ελλάδα.

Είμαστε ένα κόμμα με ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα και πιστεύουμε στην τόνωση όχι μόνων των τεχνολογικών, αλλά και των ανθρωπιστικών κλάδων.

Επιμένουμε στην έρευνα για την εκπαίδευση αλλά και στην εκπαίδευση στην έρευνα, ως αντίδοτο στη βερμπαλιστική, παθητική ημιμάθεια, που αποτελεί το μέχρις στιγμής κατεξοχήν ενδημικό είδος της εκπαίδευσής μας.

Στο ΜέΡΑ25 αναγνωρίζουμε την ανάγκη δημιουργίας ενιαίου χώρου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και έρευνας, και γνωρίζουμε ότι απαιτούνται μεταρρυθμιστικές πολιτικές για να αντιμετωπιστούν σειρά από προβλήματα που χρονίζουν στο ακαδημαϊκό-ερευνητικό οικοσύστημα. Καταλαβαίνουμε την ανάγκη για ικανή και στοχευμένη χρηματοδότηση, μέρος μιας εθνικής στρατηγικής για την εκπαίδευση και την έρευνα, καθώς και την ανάγκη για εργασιακή ασφάλεια. Αναγνωρίζουμε την ανάγκη για κινητικότητα ερευνητών Ερευνητικών Κέντρων και μελών ΔΕΠ ΑΕΙ, όπως επίσης και την ανάγκη για ισότητα και ισοτιμία στο διοικητικό καθεστώς των ερευνητών Ερευνητικών Κέντρων ως προς αυτό των μελών ΔΕΠ.

Θα παρακολουθήσουμε με ενδιαφέρον τις διεργασίες της συνάντησής σας και δηλώνουμε διαθεσιμότητα για να συζητήσουμε από κοντά τα αιτήματα και τις πιθανές παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να συμβάλλουν θετικά στο έργο σας. Ευχαριστούμε και πάλι.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο