Χ. Κουσελά, Ι. Μπαϊρακτάρης, Ι. Χαραλαμπάκης: Τι συμβαίνει με τον αρχαίο ελαιώνα της Άμφισσας; Ποιοι δρομολογούν την αλλοίωσή του;

Αρθρογραφία
19 Αυγ, 2022

Μας ανησυχεί ιδιαίτερα ότι μετά την τελευταία και όχι μοναδική πυρκαγιά, στον αρχαίο ελαιώνα της Άμφισσας και παρά τις προτάσεις και τις πιέσεις τοπικών φορέων -με ψηφίσματα και άλλες ενέργειες- δεν έχουν παρθεί τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να προστατευθεί αυτή η περιοχή πολλαπλής αξίας.

Μας ανησυχεί ιδιαίτερα ότι από τοπικούς φορείς διατυπώνονται φόβοι και υποψίες ενδεχόμενης αλλαγής των χαρακτηριστικών του ελαιώνα όπως επί παραδείγματι αλλαγής μέρους της χρήσης του με εγκατάσταση ΑΠΕ.

Οι παλαιότερες νύξεις της υπουργού κας Μενδώνη για μια διαφορετική μορφή ανάπτυξης, μας ανησυχεί επίσης, γνωρίζοντας επί τρία χρόνια την καταστρεπτική πολιτική της κυβέρνησης της, της Μητσοτάκης Α.Ε.

Τι σημαίνει για την κα Μενδώνη «μια διαφορετική μορφή ανάπτυξης» για τον ελαιώνα; ; όπως η ίδια δήλωσε;

Γιατί δεν έχει μιλήσει καθαρά η κα Μενδώνη και όσοι συμφωνούν μαζί της;

«Διαφορετική μορφή ανάπτυξης» σημαίνει μήπως σε πρώτη φάση, εγκατάλειψη του ελαιώνα, όπως με πολιτική ευθύνη αυτή η εγκατάλειψη έχει δρομολογηθεί εσκεμμένα εδώ και χρόνια -για αυτό και δεν λαμβάνονται μέτρα ανάκαμψης, τόνωσης και κινητροδότησης;

Έτσι ώστε να απαξιωθεί ο χαρακτήρας του αρχαίου ελαιώνα και να προχωρήσουμε σε δεύτερη φάση στην τελεσίδικη αλλαγή του χαρακτήρα του;

Να θυμίσουμε ότι αναφερόμαστε στον αρχαίο ελαίωνα της Άμφισσας, αναπόσπαστου μέρους του δελφικού τοπίου, που προστατεύεται από την UNESCO και έχει ενταχθεί στις προστατευόμενες περιοχές Natura.

Αυτός ο ιερός τόπος, το αδιάρρηκτο Δελφικό τοπίο, με την μακραίωνη ιστορία και παράδοση που προϋπάρχει αιώνες πριν την θητεία της κας Μενδώνη, τις θητείες των τοπικών αρχόντων και της περιφέρειας, τελεί υπό ένα αδιαίρετο και απαραβίαστο τρίπτυχο:

1.Πολιτισμός: ο αρχαίος ελαιώνας είναι μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και αναπόσπαστο στοιχείο της δελφικής υπόστασης

2.Περιβάλλον: ο αρχαίος ελαιώνας συμβάλλει σε ένα οικοσύστημα στο οποίο αρχαία χαρακτηριστικά του όπως η αρχαία μοναδική ποικιλία ελαιοδέντρων είναι αναπόσπαστα δεμένα μαζί του.

3.Οικονομία: ο αρχαίος ελαιώνας είναι παράγων αγροτικής και οικονομικής ανάπτυξης.

Διατήρηση του αρχαίου ελαιώνα σημαίνει διατήρηση των μοναδικών στον κόσμο και ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του, όπως της καλλιέργειας της μοναδικής ποικιλίας που καλλιεργείται από την αρχαία εποχή.

Όσοι και όσες ευαγγελίζονται διαφορετική ανάπτυξη πρέπει να μας αποσαφηνίσουν τι εννοούν και για το πώς εννοούν την διατήρηση του ελαιώνα γενικά αλλά και για τα ειδικότερα χαρακτηριστικά του όπως την ποικιλία ελιάς.

Η αναγκαία προστασία που «δημιουργεί προβλήματα στους κατοίκους», όπως αναφέρει η υπουργός κα Μενδώνη, τα δημιουργεί γιατί πολύ απλά αυτή η προστασία έχει διαχρονικά και με ευθύνες των τοπικών αρχόντων, της περιφέρειας, του ΕΛΓΑ αλλά και των κυβερνήσεων τραγικές ελλείψεις.

Αλήθεια, μιλάνε εκ μέρους και για λογαριασμό ποιων όσοι κατηγορούν τη μονοκαλλιέργεια της ελιάς στον αρχαίο ελαιώνα λέγοντας μάλιστα πως αποτελεί σύμπτωμα της η πυρκαγιά;

Αλήθεια, θα απολογηθούν ποτέ στον λαό της Φωκίδας αλλά και σε όλους μας αν εξάντλησαν οι αρμόδιοι της Πολιτείας όλα τα μέσα πυρασφάλειας, πυροπροστασίας, άρδευσης και οργάνωσης του ελαιώνα;

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού της κας Μενδώνη, υλοποίησε τις δεσμεύσεις του για την προστασία του δελφικού τοπίου και πιο συγκεκριμένα του αρχαίου ελαιώνα της Άμφισσας; Έχει πολιτική και θεσμική ευθύνη ή όχι η υπουργός Πολιτισμού;

Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπων των τοπικών αρχών κατά την επίσκεψη μελών της ΚΕ του ΜέΡΑ25, δεν εξαντλήθηκαν τα μέσα προστασίας παρότι προτάσεις υπήρχαν και υπάρχουν.

Το ΜέΡΑ25 δεν σκοπεύει να παραμείνει σιωπηλό, ούτε απέναντι στα αρμόδια υπουργεία Πολιτισμού, Αγροτικής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης, ούτε απέναντι σε συμπλέοντες αρμοδίους όπως η Περιφέρεια Στερεάς ,όπως και ούτε απέναντι σε συμφέροντα που έχουν στόχο την αλλαγή ταυτότητας του αρχαίου ελαιώνα της Άμφισσας, από όπου κι αν αυτά προέρχονται!

Ας βάλουμε όλοι πλάτη ανάλογα με την ευθύνη και τις αρμοδιότητες που μας αντιστοιχούν να σηκώσουμε τον αρχαίο ελαιώνα ψηλά σε εθνικό και διεθνές επίπεδο! Είναι ο πολιτισμός μας, είναι η γη της ελιάς , είναι η αγροτιά και οικονομία μας! Και αυτά δεν θα τα παραδώσουμε ούτε σε ξένα συμφέροντα ούτε σε ντόπια ολιγαρχικά καταστροφικά και περιβαλλοντοκτόνα σχέδια!

Κάτω τα χέρια από το αδιαίρετο Δελφικό τοπίο!

Τα Μέλη της Κ.Ε του ΜέΡΑ25

Χ. Κουσελά, Ι. Μπαϊρακτάρης, Ι. Χαραλαμπάκης

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο