Αμερόληπτη δημοσιογραφία ή μεθοδευμένη δολοφονία χαρακτήρα;

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
11 Ιούν, 2018

Ο Γιάνης Βαρουφάκης τα τελευταία τριάμισι χρόνια αντιμετωπίζεται από τα εγχώρια μίντια και το πολιτικό προσωπικό της τρόικας εσωτερικού στα πλαίσια αυτού που οι αγγλοσάξωνες αποκαλούν δολοφονία χαρακτήρα (character assassination).

Από τη μία λοιπόν έχουμε Πορτοσάλτε, Μπάμπη Παπαδημητρίου, Στουρνάρα, Χρήστο Ιωάνου – βλ. πιο κάτω – και λοιπούς μνημονιολάγνοι

και

Από την άλλη, έχουμε τους Jeffrey Sachs, Joseph Stiglitz, Hans-Werner Sinn, Lord Lamont, Noam Chomsky – βλ. πιο κάτω

 Η επιλογή δική σας…

Χρήστος Ιωάννου, Inside Story

Το βιβλίο του πρώην υπουργού Οικονομικών περιγράφει τα γεγονότα που χαρακτήρισαν τις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές την ταραχώδη περίοδο του α’ εξαμήνου του 2015. Ο τίτλος του θα μπορούσε να είναι «Ανίκανοι Ηττημένοι». Πρόκειται για ντοκουμέντο, που συστήνω να διαβάσει κάθε Έλληνας, αν και θα πρέπει να αποδεχθεί ότι με την αγορά του βιβλίου γεμίζει την τσέπη του ανθρώπου που συνέβαλε στο βάθεμα και στην παράταση της οικονομικής κρίσης της Ελλάδας. Το βιβλίο αναδεικνύει τους ανεύθυνους χειρισμούς μιας ομάδας άπειρων ανθρώπων αποτελούμενη εκτός από τον Βαρουφάκη, τον Αλέξη Τσίπρα, τον Γιάννη Δραγασάκη και τον Νίκο Παππά (την ομάδα την κατονομάζει ο Βαρουφάκης), που ανέλαβαν τη διακυβέρνηση της χώρας υποσχόμενοι στον ελληνικό λαό αέρα. Οι χειρισμοί της πρώτης κυβέρνησης Τσίπρα ήταν ανεύθυνοι, διότι η οικονομία της χώρας μόλις είχε γυρίσει σε θετικό ρυθμό. Αντί να ακολουθήσουν τη ροή του ποταμιού, πήγαν κόντρα στο ρεύμα, φορτώνοντας τα λάθη τους αποκλειστικά στους πολίτες με νέους φόρους στα είδη πρώτης ανάγκης, τα καύσιμα, και τη χώρα με μία επιπλέον αχρείαστη τριετία οικονομικής κρίσης. Το βιβλίο περιγράφει με λεπτομέρειες τον σχεδιασμό για το παράλληλο νόμισμα, κάτι που αρχικά και μέχρι την έκδοση του βιβλίου, ο εκλεγμένος πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, διέψευδε. Επίσης περιγράφει όλες τις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες μιας ογκώδους προετοιμασίας και εκατοντάδων ενεργειών που χρειαζόταν να γίνουν σε ένα πολύ στενό χρονικό διάστημα –μέχρι τέλη Ιουνίου 2015, όπως ο Βαρουφάκης μνημονεύει στο βιβλίο– και που ήταν αδύνατο να γίνουν, οδηγώντας με μαθηματική ακρίβεια το θεωρητικό σχέδιο σε αποτυχία.

ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΤΖΕΦΡΙ ΣΑΚΣ (ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ COLUMBIA) ΚΑΙ ΤΖΕΪΜΣ ΓΚΑΛΜΠΡΕΪΘ (ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΕΞΑΣ)

 Σημ. Ο  Τζέφρι Σακς ήταν σύμβουλος δεκάδων κυβερνήσεων των ΗΠΑ και άλλων χωρών, πρόεδρος του Earth Institute, ενώ πρόσφατα ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτορα του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ο Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ θεωρείται από τους κορυφαίους μελετητές της οικονομικής ανισότητας, έχει εργασθεί ως Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων στο Αμερικανικό Κονγκρέσο και διατέλεσε στενός συνεργάτης του Γιάνη Βαρουφάκη στο Υπουργείο Οικονομικών

Ο ισχυρισμός του Τόμας Βίζερ ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης και η ελληνική κυβέρνηση του πρώτου εξαμήνου του 2015 κόστισαν 200 δις ευρώ στην Ελλάδα είναι γελοίος.

Όπως γνωρίζει ο κ. Βίζερ – καθώς ήταν από τους αρχιτέκτονες των πολιτικών της τρόικας – η ελληνική οικονομία στραγγαλίστηκε το 2015 από τους δανειστές. Οι δανειστές κατέφεραν σοβαρή ζημιά από την πρώτη μέρα: υπονόμευσαν την ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος, αρνήθηκαν την αναδιάρθρωση του χρέους, επέμεναν σε σκληρή λιτότητα και, το πιο σημαντικό, αρνήθηκαν κάθετα να διαπραγματευτούν ή ακόμα και να συζητήσουν καλή τη πίστη.

Όσο για τα μέτρα των δανειστών, ήταν εξαιρετικά καταστροφικά για την Ελλάδα, όπως ακόμα και ο τ. Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, ο Βόλφγκαγκ Σόιμπλε, παραδέχτηκε. Ο Σόιμπλε είπε στον Βαρουφάκη, ότι εάν οι ρόλοι είχαν αντιστραφεί ούτε εκείνος θα υπέγραφε! Οι όροι των δανειστών δεν σκόπευαν ούτε κατά διάνοια να βοηθήσουν την Ελλάδα.

Στεκόμαστε δίπλα στον Γιάνη Βαρουφάκη, και στηρίζουμε την αλήθεια. Και γνωρίζουμε ότι ο λαός της Ελλάδας έχει την σοφία να κάνει το ίδιο.

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΧΑΝΣ-ΒΕΡΝΕΡ ΖΙΝ (ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΟΝΑΧΟΥ ΚΑΙ ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ IFO)

Σημ. Πρόκεται για τον πιο διακεκριμένο, και  μάλιστα συντηρητικό, γερμανό οικονομολόγο και για δεκαετίες οικονομικό σύμβουλο γερμανικών κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανομένων και κυβερνήσεων στις οποίες ηγήθηκε η Άνγκελα Μέρκελ

Ο Γιάνης Βαρουφάκης υπεραμύνθηκε των ελληνικών συμφερόντων με μεγάλη σύνεση και σοφά. Χωρίς την απειλή του να εισάγει ένα παράλληλο σύστημα πληρωμών, το οποίο θα μπορούσε να μετεξελιχθεί σε νέο νόμισμα στην περίπτωση του Grexit, οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών κρατών δεν θα ήταν διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε τρίτο πακέτο διάσωσης. Ο Βαρουφάκης εξοικονόμησε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ εκ μέρους του ελληνικού κράτους. Ο αντίθετος ισχυρισμός, ότι δηλαδή οι πολιτικές του κόστισαν χρήματα στο ελληνικό κράτος, δεν είναι παρά μια παράλογη διαστρέβλωση της αλήθειας.

Ο ΤΖΟΖΕΦ ΣΤΙΓΚΛΙΤΖ (ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ COLUMBIA, ΚΑΤΟΧΟΣ ΝΟΜΠΕΛ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ) ΣΕ EMAIL TOY ΑΝΑΦΕΡΕΙ:

Οι αβάσιμοι ισχυρισμοί του Τόμας Βίζερ είναι άλλη μια προσπάθεια της τρόικας να παρέμβει στην ελληνική πολιτική σκηνή και στην δυνατότητα του ελληνικού λαού να αμφισβητεί, ως οφείλει, τις πράξεις της τρόικας της οποίας οι πολιτικές ήταν κακοσχεδιασμένες, αντανακλώντας μεταξύ άλλων τις τεράστιες και επαναλαμβανόμενες αποτυχίες της όσον αφορά τις οικονομικές τους προβλέψεις.

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΝΟΡΜΑΝ ΛΑΜΟΝΤ (τ. Υπουργός Οικονομικών της Μεγάλης Βρετανίας και μέλος της Βουλής των Λόρδων)

Σημ. Ο Νόρμαν Λαμόντ είναι οικονομολόγος ο οποίος διατέλεσε υπουργός της κυβέρνησης Θάτσερ πρωτού διοριστεί Υπουργός Οικονομικών από τον Πρωθυπουργό Τζον Μέιτζορ.

Όταν ο Γιάνης Βαρουφάκης έγινε υπουργός οικονομικών της Ελλάδας κληρονόμησε μια τεράστια κρίση για την οποία, προφανώς, δεν ευθυνόταν. Η ευθύνη βαραίνει απολύτως τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Κατά την άποψή μου, η προσέγγιση που υιοθετήθηκε από τη ΕΕ και την τρόικα στο πρόβλημα του ελληνικού δημόσιου χρέους ήταν ισοπεδωτική, μη ρεαλιστική και προκάλεσε μεγάλο πόνο. Για μια σοβαρή μακρόπνοη επίλυση, αν και απαραίτητη, η δημοσιονομική πειθαρχία δεν αρκούσε από μόνη της χωρίς μια αναδιάρθρωση του χρέους, συμπεριλαμβανομένου κι ενός κουρέματος. Σε αυτό το θεμελιώδες σημείο κρίνω ότι ο κ. Βαρουφάκης είχε απόλυτο δίκιο και πως του ασκείται συχνά άδικη κριτική.

ΔΗΛΩΣΗ ΝΟΑΜ ΤΣΟΜΣΚΙ

Ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι εξαιρετικός οικονομολόγος και πολιτικός αναλυτής. Ως υπουργός οικονομικών της Ελλάδας, ο Βαρουφάκης διαχειρίστηκε την επίθεση των αρπακτικών δανειστών της χώρας με οξυδέρκεια, σοφία και κουράγιο. Είναι ο μόνος έντιμος πολιτικός, μαζί με τον Μπέρνι Σάντερς, που ξέρω.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο