Απέναντι στην διεύρυνση του ΝΑΤΟ με τις ψήφους στην Επιτροπή σύσσωμου του μνημονιακού-νατοϊκού τόξου (ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ) το ΜέΡΑ25 επιμένει: Νέο Κίνημα Αδεσμεύτων

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
09 Σεπ, 2022

Με τις ψήφους σύσσωμου του μνημονιακού και νατοϊκού τόξου ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κυρώθηκε από την Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών της Βουλής, το πρωτόκολλο προσχώρησης της Σουηδίας και της Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ. Το ΜέΡΑ25 φυσικά που καταψήφισε μαζί με το ΚΚΕ την σχετική διεύρυνση της πολεμικής μηχανής του ΝΑΤΟ, επιμένει στην ανάγκη να υπάρξει εδώ και τώρα ένα Νέο Κίνημα Αδεσμεύτων χωρών.

Ως ΜέΡΑ25, DiEM25 και Προοδευτική Διεθνής (Progressive International), θεωρούμε ότι οι στρατιωτικές συμμαχίες προσφέρουν προστασία από την ανασφάλεια που οι ίδιες προκαλούν. Κάθε φορά που μία στρατιωτική συμμαχία επεκτείνεται, ή ιδρύεται, προκαλεί την επέκταση, ή την ίδρυση, αντίπαλης στρατιωτικής συμμαχίας. Ακολουθεί δίνη γενικευμένης ανασφάλειας, εξοπλισμών, ακόμα και πολέμων. Το μεγάλο ψέμα που λένε οι ολιγάρχες σε λαό επί του οποίου θέλουν να κυριαρχήσουν είναι ότι την ασφάλεια και την ειρήνη θα τις φέρει η ένταξη της χώρας στην στρατιωτική συμμαχία τους.

Κατά τον Ψυχρό Πόλεμο, οι περισσότερες χώρες που προέκυψαν από την αποικιοκρατία και τον αντιφασιστικό πόλεμο αναγνώρισαν την παγίδα των στρατιωτικών συμμαχιών. Η Κούβα, η Ινδία, η Γιουγκοσλαβία, η Αίγυπτος, η Ζάμπια, αλλά και η Σουηδία, αρνήθηκαν να γίνουν πιόνια στην γεωπολιτική σκακιέρα του πυρηνικού παιγνίου τότε ΗΠΑ-ΕΣΣΔ. Κατανόησαν ότι η ένταξη στα στρατιωτικά μπλοκ υπονόμευε την ειρήνη και μεγέθυνε την υποταγή στους ισχυρούς. Γνώριζαν ότι, μόνες τους, οι χώρες τους θα παρέμεναν απομονωμένες, ανίσχυρες να αντισταθούν στις πιέσεις και τις παρεμβάσεις των ΗΠΑ και της ΕΣΣΔ. Για αυτό ίδρυσαν το πρώτο Κίνημα των Αδέσμευτων.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία επαναφέρει τα ίδια κουρασμένα επιχειρήματα υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ, της διεύρυνσης και της ενίσχυσης του. Η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας, από τη μία, δεν κάνει τίποτα για να καταστήσει τις χώρες αυτές περισσότερο ασφαλείς ενώ, από την άλλη, καθιστά την Ευρώπη περισσότερο εξαρτημένη από την ηγεμονική υπερδύναμη – τις ΗΠΑ – της οποίας τα κυρίαρχα συμφέροντα θέλουν μια Ευρώπη ακόμα πιο αντιδραστική, πιο ανασφαλή, φτωχότερη.

Η Διακήρυξη της Αθήνας της 13ης Μάη 2022 “Ο πόλεμος εναντίον της Ουκρανίας απαιτεί στήριξη όλων των θυμάτων κάθε πολέμου καθώς κι ένα ΝΕΟ ΚΙΝΗΜΑ ΑΔΕΣΜΕΥΤΩΝ” που παρουσιάστηκε στην Κοινή Συνέντευξη Τύπου των Γιάνη Βαρουφάκη, Jeremy Corbyn και Ece Temelkuran, έθεσε το πλαίσιο για το πώς ο πολιτισμένος κόσμος πρέπει να δρα ενωμένος ώστε να αποκλιμακώνει εντάσεις, να αποτρέπει και να σταματά τους πολέμους, να στέκεται στο πλευρό των θυμάτων των πολέμων. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ευρώπη δεν δικαιούται να κρατά ίσες αποστάσεις μεταξύ θύτη και θύματος αλλά, αντίθετα, υποχρεούται να στέκεται πάντα στο πλευρό των θυμάτων κάθε πολέμου, κάθε κατοχής και κάθε εποικισμού. Αυτό όμως προϋποθέτει πως η Ευρώπη θα απεγκλωβιστεί από το ΝΑΤΟ, και από κάθε στρατιωτικό μπλοκ, ώστε να συμμετάσχει στο Νέο Διεθνές Κίνημα Αδεσμεύτων που είναι απαραίτητο για την οικοδόμηση πλαισίου διεθνούς ασφάλειας.

Εμείς απορρίπτουμε την διαίρεση της υφηλίου σε ανταγωνιστικά μπλοκ τα οποία επενδύουν στον αχαλίνωτο μιλιταρισμό, σε υπερσύγχρονα όπλα μαζικής καταστροφής, και σ’ ένα Νέο Ψυχρό Πόλεμο. Πιστεύουμε ότι βιώσιμη Ειρήνη απαιτεί την αντικατάσταση όλων των στρατιωτικών μπλοκ από ένα διεθνές σύστημα ασφάλειας το οποίο αποκλιμακώνει τις εντάσεις, επεκτείνει τις ελευθερίες, αντιμετωπίζει την φτώχεια, περιορίζει την εκμετάλλευση, προωθεί την περιβαντολλογική και κοινωνική δικαιοσύνη, και τερματίζει την επικυριαρχία της μίας χώρας πάνω στην άλλη.
Για μας προτεραιότητα της χώρας μας, των χωρών της Ευρώπης και της “Δύσης” συνολικά, θα έπρεπε να είναι η άμεση κατάπαυση του πυρός, η απόσυρση των Ρωσικών στρατευμάτων καθώς και μια περιεκτική Συμφωνία Ειρήνευσης που θα εγγυώνται η ΕΕ, οι ΗΠΑ και η Ρωσία στο πλαίσιο του ΟΗΕ και όχι η ενίσχυση και διεύρυνση της μιας πολεμικής μηχανής ή της άλλης.
Προφανώς τα κόμματα του μνημονιακού και νατοϊκού τόξου δεν έχουν την ίδια προσέγγιση προσέγγιση και γι’ αυτό το λόγο με τόσο ευρεία διακομματική πλειοψηφία κύρωσαν στην Επιτροπής της Βουλής το σχετικό πρωτόκολλο. Πόσο “προοδευτική” όμως είναι η διεύρυνση της πολεμικής μηχανής του ΝΑΤΟ και η “επένδυση” σε έναν Νέο Ψυχρό Πόλεμο κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ; Η απάντηση του ΜέΡΑ25 φυσικά, είναι: καθόλου. Μόνη προοδευτική και ειρηνευτική προοπτική συνιστά το Νέο Κίνημα Αδεσμεύτων.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο