Γιάνης Βαρουφάκης: Η ΕΕ δεν θέλει και δεν μπορεί να βάλει φρένο στην τιμή του ρεύματος, ούτε στα υπερκέρδη Πούτιν και ολιγαρχών

Αναδημοσιεύσεις
08 Σεπ, 2022

Τα μέτρα της Κομισιόν για την καταπολέμηση της ακρίβειας του ηλεκτρικού ρεύματος που δεν πρέπει να περάσουν. Πώς οι ιδιώτες-παραγωγοί ρεύματος σορτάροντας τον εαυτό τους πτωχεύουν την ώρα που ξεζουμίζουν τους καταναλωτές.

Γιάνης Βαρουφάκης

Πέντε μέτρα για την καταπολέμηση της ακρίβειας του ηλεκτρικού ρεύματος προ-ανακοίνωσε χτες στις Βρυξέλλες η κα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Πέντε μέτρα τα οποία είτε θα κάνουν κακό είτε δεν θα κάνουν τίποτα. Πέντε μέτρα που δεν πρέπει να περάσουν:

 • Σε μια έξαρση βορειοευρωπαϊκούαυταρχισμού, η Πρόεδρος της Κομισιόν απαιτεί ο Νότος να καταναλώνει ηλεκτρική ενέργεια με δελτίο – μια υποχρεωτική οριζόντια περικοπή κομμένη και ραμμένη στα συμφέροντα της γερμανικής βιομηχανίας.  Το ΜέΡΑ25 απαντάμε: ΟΧΙ!
 • Με μια πρωτοφανούς ασχετοσύνης παρέμβαση, ακόμα και για τις Βρυξέλλες που έχουν παράδοση στην τεχνοκρατική ανεπάρκεια, μίλησε για ένα μόνο πλαφόν στην χονδρική τιμή ηλεκτρικού ρεύματος που δεν παρήχθη από φυσικό αέριο (τσουβαλιάζοντας τις κιλοβατώρες που παρήχθησαν από ανανεώσιμες πηγές με εκείνες από λιγνίτη και πυρηνικά!) και χωρίς να καταργεί το Χρηματιστήριο Ενέργειας – ένας συνδυασμός (πλαφόν και Χρηματιστήριου) που εισήγαγε στην Ελλάδα η «Μητσοτάκης ΑΕ» και την οποία κατήγγειλα χτες από το βήμα της Βουλής.
  Το ΜέΡΑ25 απαντάμε: Κατάργηση του Χρηματιστήριου Ενέργειας συν διαφορετικά πλαφόν στη χονδρική (ανά μέθοδο παραγωγής) κι ένα μοναδικό πλαφόν στη λιανική 
 • Μέσα σε μια ομίχλη ασάφειας, καθαρά για τα μάτια του κόσμου, αναφέρθηκε σε φόρο υπερκερδών στους παραγωγούς – χωρίς να πει αν κάτι τέτοιο θα έχει πανευρωπαϊκή ισχύ ή θα αφεθεί στην κρίση των χωρών-μελών.
  Το ΜέΡΑ25 απαντάμε:Οι ολιγάρχες ξέρουν να αποφεύγουν τους φόρους!Δεν θα χρειαζόταν κανένας φόρος και καμία επιδότηση αν αποτρέπαμε την αισχροκέρδεια των ολιγαρχών στην πηγή – με διαφορετικά πλαφόν στη χονδρική (ανά μέθοδο παραγωγής) κι ένα πλαφόν στη λιανική
 • Η κα φον ντερ Λάιεν συνέχισε το παραμύθι περί ανάγκης σκληρότερων κυρώσεων στη Ρωσία υπό τη μορφή πλαφόν στην τιμή του Ρωσικού πετρελαίου και του Ρωσικού φυσικού αερίου – λες και δεν έχει ήδη σταματήσει ο Nordstream 1 να στέλνει Ρωσικό φυσικό αέριο στην ΕΕ, λες και δεν έχει ήδη αποφασίσει η ΕΕ την απαγόρευση αγοράς πετρελαίου από την Ρωσία. Το ΜέΡΑ25 απαντάμε: Να σταματήσουν τώρα οι κυρώσεις στην αγορά ενέργειας που το μόνο που πετυχαίνουν είναι να πλουτίζουν τους Ρώσους και τους Ευρωπαίους ολιγάρχες (βλ. σχετικό άρθρο του Economistπιο κάτω)

Το μόνο χειροπιαστό που ανακοίνωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν, είναι μέτρα στήριξης των ευρωπαίων παραγωγών που αυτό-υπονομεύθηκαν σορτάροντας τον… εαυτό τους! (βλ. πιο κάτω).

Περιληπτικά, ο αυτό-εξευτελισμός της ΕΕ στα μάτια των ευρωπαίων πολιτών συνεχίζεται με τη σφραγίδα της Προέδρου της Κομισιόν. Χρέος της ελληνικής κυβέρνησης, και κάθε ευρωπαϊκής κυβέρνησης, είναι:

 • Η άμεση κατάργηση του Χρηματιστήριου Ενέργειας με επιβολή διαφορετικών πλαφόν στη χονδρική τιμή του ρεύματος ανάλογα με την μέθοδο (δηλαδή το μέσο κόστος) παραγωγής – κι ένα μοναδικό πλαφόν στη λιανική τιμή
 • Πλήρη απεξάρτηση των κοινωνιών μας από την φαντασίωση αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και δημιουργία ευρωπαϊκού, εθνικών και περιφερειακών κοινωνικοποιημένων δικτύων παραγωγής και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας
 • Τέλος στις κυρώσεις στην αγορά ρωσικής ενέργειας που το μόνο που πετυχαίνουν είναι να πλουτίζουν τους Ρώσους και τους Ευρωπαίους ολιγάρχες

Πώς οι ιδιώτες-παραγωγοί ρεύματος σορτάροντας τον εαυτό τους πτωχεύουν την ώρα που ξεζουμίζουν τους καταναλωτές

Προ της τερατώδους αύξησης της τιμής του ρεύματος, οι ιδιώτες παραγωγοί ηλεκτρικού ρεύματος προσπαθούσαν να προστατευτούν από μια υποθετική βραχυπρόθεσμη πτώση της τιμής του ρεύματος σορτάροντας την μακροπρόθεσμη τιμή του – αγοράζοντας δηλαδή πολυετή στοιχηματικά συμβόλαια (κάτι σαν ταCDS, για όσες/οι τα θυμάστε από το 2010) πριν παράξουν ενέργεια και την πουλήσουν τα οποία αποφέρουν κέρδη εάν η μακροπρόθεσμη τιμή πέσει. Έτσι, αν η τιμή έπεφτε, θα έχαναν μεν πουλώντας ρεύμα αλλά θα κέρδιζαν δε από το σορτάρισμα της τιμής του ρεύματος.

Για να αγοράσουν όμως αυτά τα πολυετή στοιχηματικά συμβόλαια, δεσμεύτηκαν να καταβάλουν κάθε μήνα, και καθ΄όλη την πολυετή διάρκεια ισχύος των συμβολαίων αυτών, ποσά τα οποία ήταν ανάλογα με την τιμή του ρεύματος (δηλαδή, το ασφάλιστρο ότι η τιμή του θα πέσει γίνεται πιο ακριβό όσο πιο υψηλή η τιμή του). Συνεπώς, τώρα που η τιμή του ρεύματος εκτοξεύτηκε στα ύψη, το κόστος αυτών συμβολαίων εκτινάχθηκε κι αυτό στα ύψη. Κι επειδή οι περισσότεροι παραγωγοί ρεύματος στην ΕΕ επέλεξαν αντί για χρήματα να πληρώνουν τα συμβόλαια αυτά με δανεικά που λάμβαναν καταθέτοντας ως εχέγγυα ομόλογα δικής τους έκδοσης (δηλαδή χρέος τους), σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ τώρα που η τιμή του ρεύματος και το κόστος αυτών των συμβολαίων ανεβαίνουν εκθετικά, καλούνται να καταθέσουν όλο και πιο μεγάλα εχέγγυα, δηλαδή να δανειστούν υπέρογκα ποσά. Έλα όμως που δεν βρίσκουν δανειστές! Να πως γίνεται να κερδίζουν μεγάλα ποσά πουλώντας πανάκριβα το ρεύμα που παράγουν αλλά ταυτόχρονα να αντιμετωπίζουν το φάσμα μιας LehmanBrothers–το φάσμα της πτώχευσης!

Εκεί καταλήγει ο φονταμενταλισμός της αγοράς: Με εταιρείες που πτωχεύουν την ώρα που ξεζουμίζουν τον λαό και μετά απαιτούν από τον λαό επιδοτήσεις και πακέτα διάσωσης. Όπως και το 2008, το 2010, το 2012 κλπ κλπ. [Για πιο πολλά βλ. αυτό το άρθρο των FinancialTimes]

Οι κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας πλουτίζουν τον Πούτιν: Το συμπέρασμα του Economist

«Το ΑΕΠ της Ρωσίας θα συρρικνωθεί κατά 6% το 2022, σύμφωνα με το ΔΝΤ, ποσοστό πολύ μικρότερο του 15% που πολλοί περίμεναν τον Μάρτιο.Οι πωλήσεις στον τομέα της Ενέργειας θα δημιουργήσουν ένα πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών 265 δισ. δολαρίων φέτος, το δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο μετά την Κίνα. Μετά από μια σύντομη κρίση, το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ρωσίας έχει σταθεροποιηθεί και η χώρα βρίσκει νέους προμηθευτές για ορισμένες εισαγωγές, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας. Εν τω μεταξύ, η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με μια ενεργειακή κρίση που μπορεί να προκαλέσει ύφεση.» The Economist, 25 Αυγούστου 2022 (απόδοση ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 26 Αυγούστου 2022).

Πηγή: www.news247.gr

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο