15 χρόνια μετά, χρέος μας η αντίσταση στην κρατική βία

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
05 Δεκ, 2023

Τώρα είναι η στιγμή η νεολαία και ο λαός να αντιταχθούν στον αυταρχισμό και στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές

Συμπληρώνονται 15 χρόνια από τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από τον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα. Δεκαπέντε χρόνια από την λαϊκή, νεολαιίστικη εξέγερση που πυροδοτήθηκε από το μοιραίο γεγονός και οδήγησε μαζικά στους δρόμους χιλιάδες ενάντια σε όσους απαξιώνουν κάθε πτυχή των ζωών μας.

Σε μια περίοδο που σχεδόν κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τι θα ακολουθούσε τα επόμενα χρόνια, η εξέγερση αυτή ήταν σαν ένα καζάνι που έβραζε και «έσκασε» με αφορμή την κρατική δολοφονία. Είχε προηγηθεί την περίοδο ’06-’07 ένα δυναμικό φοιτητικό κίνημα, το οποίο είχε αντισταθεί στην προσπάθεια της τότε κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, με το οποίο προστατεύεται ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης -μια μεταρρύθμιση που μέχρι σήμερα οι αντιστάσεις του φοιτητικού κινήματος έχουν εμποδίσει τις Κυβερνήσεις να υλοποιήσουν-. Η χώρα είχε ήδη μπει σε φάση ύφεσης και η λιτότητα ήταν προ των πυλών. Η συνέχεια είναι γνωστή.

Δεκαπέντε χρόνια μετά ο αγώνας συνεχίζεται, σε συνθήκες αυταρχισμού και στρατιωτικοποιημένης αστυνομίας, με τις κρατικές δολοφονίες να έχουν αυξηθεί. Τα τελευταία τρία χρόνια, τρείς έφηβοι Ρομά, ο Νίκος Σαμπάνης, ο Κώστας Φραγκούλης και ο Χρήστος Μιχαλόπουλος δολοφονήθηκαν από όργανα της ΕΛ.ΑΣ., ενώ ο 26χρονος Βασίλης Μάγγος κατέληξε ένα μήνα μετά από ανελέητα χτυπήματα αστυνομικών τον Ιούνιο του 2020. Ταυτόχρονα, σημειώνεται πλήθος διώξεων σε βάρος αγωνιστών, περιορισμός των διαδηλώσεων, ενίσχυση του κρατικού αυταρχισμού με εγκαθίδρυση του δόγματος “νόμος και τάξη” και μαζί ακρίβεια και εργασιακή επισφάλεια.

Σε αυτό το πλαίσιο, είναι αναγκαίο περισσότερο από ποτέ να οργανώσουμε την αντίσταση μας απέναντι σε όσα μας κλέβουν τη ζωή και μας στερούν το μέλλον.

Τώρα είναι η στιγμή η νέα γενιά, οι μαθητές και οι μαθήτριες, οι νέοι/νέες εργαζόμενοι να δημιουργήσουμε ένα κοινωνικό ρεύμα αμφισβήτησης όλων όσων βιώνουμε. Τώρα είναι η στιγμή να ορίσουμε μια νέα ατζέντα στο δημόσιο διάλογο που θα περιγράφει μια άλλη πραγματικότητα, για τους πολλούς, για τους εργαζόμενους, κόντρα και πέρα από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφαρμόζουν οι συστημικές πολιτικές δυνάμεις του Κοινοβουλίου.

Για τη μνήμη του Αλέξανδρου και όλων των θυμάτων της αστυνομικής και κρατικής βαρβαρότητας, ως Νεολαία ΜέΡΑ25 καλούμε όλες/όλους/@ να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται την Τετάρτη 6 Δεκέμβρη σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας.

Αθήνα:
Μαθητική συγκέντρωση, Προπύλαια, 12:00
Συγκέντρωση/Διαδήλωση, Προπύλαια, 18:00

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο