Ας μην εθελοτυφλούμε πια: το αυγό του φιδιού έχει εκκολαφθεί!

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
28 Μαρ, 2019

Η επίθεση ενάντια σε προσφυγόπουλα ενώ έπαιζαν στην Κόνιτσα πριν λίγες μέρες είναι μια ακόμη περίπτωση τυφλού εθνικιστικού μίσους, ενός εθνικισμού που τα τελευταία χρόνια έχει γνωρίσει άνοδο σε Ελλάδα και Ευρώπη. Ενός εθνικισμού που έχει τραφεί και θεριέψει από τις πολιτικές άγριας λιτότητας που έχουν οδηγήσει σε απόγνωση χιλιάδες πολίτες. Όμως, οι περισσότεροι Έλληνες έχουν μέχρι τώρα επιδείξει αγάπη και αλληλεγγύη σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που έφτασαν στη χώρα μας ρισκάροντας τις ζωές τους, ενώ πολλοί δεν τα κατάφεραν γνωρίζοντας το θάνατο στο Αιγαίο. Όσο, όμως, μας έχει κάνει περήφανους η φιλοξενία του ελληνικού λαού, τόσο μας έχει ντροπιάσει η στάση της ελληνικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Λίγο καιρό μετά την ίδρυση του DiEM25 πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη εκδήλωση για το προσφυγικό με τον τίτλο «Let them in» όπου εκφράστηκε η πάγια θέση πως όταν άνθρωποι εξαθλιωμένοι και πονεμένοι φτάνουν στο κατώφλι μας δεν μπορούμε να τους κλείσουμε την πόρτα κατάμουτρα ούτε να τους αφήσουμε στην τύχη τους. Οφείλουμε πρώτα να τους φροντίσουμε, να τους βοηθήσουμε και μετά να ρωτήσουμε οτιδήποτε άλλο. Γι’ αυτό και η στήριξη όλων των αδυνάτων αποτελεί βασικό πρόταγμα του ΜέΡΑ25, πρόταγμα που έχουν κάνει πράξη έως τώρα οι περισσότεροι πολίτες της χώρας, κάτοικοι νησιών και χερσαίων περιοχών της Ελλάδας που άνοιξαν τα σπίτια και την αγκαλιά τους στους μετανάστες που έφτασαν ταλαιπωρημένοι στην πόρτα τους. Ο Ελληνικός λαός, που από πρώτο χέρι γνωρίζει τη σημαίνει μετανάστευση και ξενιτιά, ξέρει πως όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι και με τις ίδιες βασικές ανάγκες στέγης και τροφής. Κι όταν μιλάμε για παιδιά θα πρέπει να είμαστε ακόμη πιο κάθετοι και να μην δεχόμαστε σαν πολίτες, σαν Έλληνες, σαν άνθρωποι, καμία μορφής βία απέναντι σε αθώες ψυχές.

Δυστυχώς, όμως, οι ασκούμενες πανευρωπαϊκά πολιτικές που έχουν στοχοποιήσει τη μεσαία τάξη οδηγώντας τη στην εξαφάνιση έχουν εκθρέψει ακροδεξιές ιδεολογίες που κάποιος μια δεκαετία πριν θα θεωρούσε χαμένες στη λήθη του χρόνου και θαμμένες στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Όμως, η ραγδαία άνοδος της ακροδεξιάς σε πολλές χώρες όπως η Αυστρία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ελλάδα και αλλού θα πρέπει να λειτουργήσει σαν κώδωνας αφύπνισης για όλους τους προοδευτικούς Ευρωπαίους, ανεξάρτητα πολιτικών πεποιθήσεων, πως θα πρέπει από κοινού να ταχθούν ενάντια σ’ αυτό το εθνικιστικό κύμα και να στείλουν τέτοιες δυνάμεις, τέτοια κρούσματα, τέτοια περιστατικά εκεί που τους πρέπει, στο παρελθόν. Το μέλλον της ηπείρου μας και όχι μόνο θα γραφτεί μέσα από τη συνεργασία, την αλληλεγγύη και αλληλοβοήθεια, μακριά από κατηγοριοποιήσεις με βάση την εθνικότητα, τη θρησκεία, τις σεξουαλικές προτιμήσεις ή οποιονδήποτε άλλο διαχωρισμό. Και πάνω απ’ όλα το μέλλον ανήκει στις επόμενες γενιές, στα παιδιά, όπως αυτά τα μικρά προσφυγόπουλα που δέχτηκαν μια άνανδρη επίθεση απλώς λόγω της καταγωγής τους. Θα πρέπει να αναλογιστούμε όλοι μας αν θέλουμε να παραδώσουμε στα παιδιά μας μια κοινωνία μίσους ή μια κοινωνία αλληλεγγύης και συνύπαρξης και να πράξουμε ανάλογα.

Οι ευρωεκλογές αποτελούν τη μοναδική ευκαιρία να στείλουμε αντιπροσώπους μας στις Βρυξέλλες που θα γίνουν η φωνή όχι μόνο των Ελλήνων αλλά και όλων των ανθρώπων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη χώρα μας και δικαιούνται ίση μεταχείριση και δικαιώματα. Η ΕΕ είναι ο μόνος θεσμός που μπορεί να αντιμετωπίσει καθοριστικά το μεταναστευτικό και να προσφέρει διέξοδο σε εκείνους που έχουν υποφέρει εξαιτίας της απάνθρωπης μεταχείρισης ορισμένων κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανόμενης και της Ελληνικής. Γι’ αυτό θα πρέπει οι αντιπρόσωποι που θα στείλουμε στο Ευρωκοινοβούλιο να είναι έτοιμοι να έρθουν σε ρήξη και να συγκρουστούν με τις πρακτικές της σκοπίμως άθλιας μεταχείρισης των προσφύγων που εφαρμόζονται έως τώρα.

των Φωτεινή Μπακαδήμα και Έρικ-Μιλτιάδη Έντμαν, Υποψήφιων Ευρωβουλευτών ΜέΡΑ25

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο