Συνέντευξη του Γιάνη Βαρουφάκη στην ιταλική “Il Messaggero” για τις πυρκαγιές

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
25 Ιούλ, 2018

Γιάνη, πρώτα απ ‘όλα, πώς είσαι; Πώς βίωσες αυτές τις δραματικές ώρες;

Μία βιβλική καταστροφή έπληξε την Αττική. Πολλοί από τους φίλους μας και κάποια από τα σπίτια των συγγενών μας καταστράφηκαν. Μία φίλη και ο σύζυγός της, των οποίων το σπίτι καταστράφηκε, αγνοούνται. Ένας ξάδελφος, το σπίτι του οποίου κάθεται πάνω σε ένα βράχο δίπλα στη θάλασσα, έπρεπε να πηδήξει από 70 μέτρα ύψος μέσα στο νερό, ενώ το σπίτι του κάηκε – ευτυχώς για να διασωθεί ψαράδες. Μέλη του DiEM25 που κατοικούσαν στην περιοχή απλώς διέφυγαν αφήνοντας τα πάντα πίσω τους, με τους γείτονές τους στο ακριβώς διπλανό σπίτι να βρίσκονται νεκροί – τα πτώματά τους ανακαλύφθηκαν σήμερα το πρωί, συμπεριλαμβανομένου κι ενός κοριτσιού τριών ετών. Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν αυτή την τραγωδία.

Οι ειδήσεις μιλάνε για 47 πυρκαγιές, 74 νεκρούς, 500 τραυματίες. Ξέρατε τι ακριβώς συμβαίνει και γιατί;

Τη Δευτέρα ο καιρός συνωμότησε με τις διαχρονικές αβελτηρίες της ελληνικής κοινωνίας και του κράτους μας για να δημιουργηθεί αυτή η καταστροφή. Μετά από έναν ιδιαίτερα ξηρό χειμώνα, ο συνδυασμός θερμοκρασίας 39o και ανέμων της τάξης των 120km/h, αποτελεί εξ ορισμού έναν υψηλότατο κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιών. Πέρα από αυτό, πρέπει να βρεθούν τα αίτια του συλλογικού εγκλήματος της ελληνικής κοινωνίας ενάντια στη φύση (τον τρόπο που οικοδομήσαμε εδώ και δεκαετίες και κυρίως παράνομα στα πευκοδάση), την αδιάλειπτη έλλειψη ετοιμότητας του ελληνικού κράτους (π.χ. την αποψίλωση εκτάσεων κατά τη διάρκεια του χειμώνα και της άνοιξης καθώς και η αποτυχία σχεδιασμού οδών διαφυγής σε περιπτώσεις πλημμυρών ή δασικών πυρκαγιών κ.λπ.) και, τέλος, οι ολιγαρχικές πρακτικές (π.χ. κάτοικοι προσπαθούσαν να φτάσουν στη θάλασσα για να ξεφύγουν από τις φλόγες, μόνο για να μπλεχτούν σε συρματοπλέγματα τις «ιδιωτικές παραλίες» των ολιγαρχών).

Οι ελληνικές αρχές θεωρούν ότι οι πυρκαγιές ξεκίνησαν σκόπιμα από κερδοσκόπους. Ποια η γνώμη σας για αυτό;

Δεν μπορώ να αποκλείσω την πιθανότητα εμπρησμού από κερδοσκόπους. Αλλά δεν είμαι πεπεισμένος για αυτό. Οι ελληνικές κυβερνήσεις κατά παράδοση βρίσκουν ότι είναι βολικό να κατηγορούν κερδοσκόπους, εμπρηστές, τρομοκράτες, ξένους πράκτορες ακόμη. Γιατί; Επειδή δεν χρειάζεται να ομολογήσουν την ευθύνη τους για την έλλειψη ετοιμότητας, για τις παραλείψεις τους να επιβάλλουν τη νομοθεσία και τους κανονισμούς ασφαλείας, επειδή δεν κατόρθωσαν να οργανώσουν ή να χρηματοδοτήσουν σωστά τις υπηρεσίες πολιτικής προστασίας σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης.

Είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπίσεις τέτοιου είδους πυρκαγιές. Μπορεί να υποτεθεί ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης σχετίζεται άμεσα με έλλειψη προσωπικού και ανθρωπίνων πόρων που προκαλείται από την λιτότητα;

Όχι, δεν το πιστεύω. Η λιτότητα δεν βοήθησε, σίγουρα. Η πυροσβεστική υπηρεσία είναι υποστελεχωμένη λόγω της λιτότητας, αναμφισβήτητα. Αλλά ακόμα κι αν είχαμε τρεις φορές το προσωπικό και τα αεροπλάνα, η έκταση της φωτιάς ήταν τέτοια που θα είχε κάνει ελάχιστη διαφορά. Η αλλαγή του κλίματος έχει υπερβεί τα χρόνια εγκλήματα και αποτυχίες του κράτους και της ελληνικής κοινωνίας στη Φύση. Η ευθύνη της κυβέρνησης έγκειται στην έλλειψη ετοιμότητας, στην αποτυχία αποψίλωσης της γης και των δασών και στην ανοχή του αυθαίρετου τρόπου με τον οποίο οι Έλληνες χτίζουν σπίτια και καταστήματα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έστειλε έκτακτα ορισμένα οχήματα για να βοηθήσει τους ανθρώπους. Ο Τσίπρας είπε ότι είναι η στιγμή για να πολεμήσουμε, αλλά μπορεί η Ελλάδα να σηκώσει τον εαυτό της πάνω χωρίς την Ευρώπη;

Η Ευρώπη έχει καταστήσει τον εαυτό της ανίκανο σε αυτό και σε πολλά άλλα ζητήματα. Είχαμε καταστροφικές πυρκαγιές στην Ελλάδα πριν εισέλθουμε στην ΕΕ, την Ευρωζώνη αλλά και μετά. Η Ευρώπη δεν έπαιξε κανένα ρόλο στην προσπάθειά μας να πολεμήσουμε τις πυρκαγιές, ούτε μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη γι αυτές.

Πιστεύετε ότι είναι η στιγμή να αναδειχθεί ότι οι Βρυξέλλες μπορεί να είναι πραγματικά υποστηρικτικές και ότι τώρα είναι η στιγμή να καταπραΰνουμε τις χρόνιες κακουχίες και κοινωνικές περικοπές που υποφέρει η Ελλάδα;

Κάθε στιγμή είναι κατάλληλη για να αντιμετωπίσουμε το κατεστημένο των Βρυξέλλών, του Βερολίνου, της Φρανκφούρτης κλπ., προκειμένου να ξεφύγουμε από το αδιέξοδο της λιτότητας και των μισανθρωπικών κοινωνικών πολιτικών που ευθύνονται για μια μόνιμη ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα. Εδώ και χρόνια έχουμε χάσει πολλούς περισσότερους ανθρώπους στην τραγωδία που προκάλεσε η το κατεστημένο της ΕΕ. Περισσότεροι από είκοσι χιλιάδες άνθρωποι έχουν αυτοκτονήσει από το 2011, ενώ περισσότερα από ένα εκατομμύριο έχουν μεταναστεύσει, λόγω της οικονομικής ύφεσης που επέβαλε η ΕΕ στην Ελλάδα. Ενώ περιμένω τα κροκοδείλια δάκρυα από τις Βρυξέλλες για τα θύματα που κάηκαν και παρόμοια υποκριτική στάση από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, δεν περιμένω καμία ανατροπή της μισανθρωπίας απλώς και μόνο επειδή εκατοντάδες περισσότεροι Έλληνες έχασαν τη ζωή τους χθες. Όσον αφορά την ΕΕ, μέχρι και αν οι προοδευτικοί συνασπιστούν μαζί για να απαιτήσουν αλλαγή πολιτικής, τίποτα δεν θα αλλάξει, εκτός από ίσως μια περαιτέρω ενίσχυση των φασιστών, όπως η Χρυσή Αυγή και ο Σαλβίνι.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο