ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ: ΝΑ ΞΑΝΑΧΤΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΑΛΛΙΩΣ!

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
25 Ιούλ, 2018

Η μεγάλη τραγωδία, που έπληξε την Ανατολική Αττική (Μάτι, Βουτζάς, Κόκκινο Λιμανάκι, Καλλιτεχνούπολη) και βύθισε στο πένθος ολόκληρη την Ελλάδα, δημιούργησε, όπως ήταν φυσικό και την ανάγκη να αναζητηθούν τα αίτια, που μας έφτασαν σε αυτά τα τραγικά αποτελέσματα.

Πέρα από τις διάφορες υποψίες, που χρειάζονται στοιχεία σε ένα βάθος χρόνου για να μην αποκλειστούν και προφανώς μακριά από τις θρησκόληπτες ερμηνείες, για την τραγωδία, που συνέβη, αυτή η πύρινη λαίλαπα είχε συγκεκριμένα αίτια αδυναμίας αντιμετώπισης.

Η δυσκολία μετακίνησης των ανθρώπων κατά την διάρκεια των πυρκαγιών, είτε προς την θάλασσα, είτε οδικά, έξω από τους οικισμούς και μακριά από τα μέτωπα της φωτιάς, δεν δείχνει παρά την ύπαρξη οικιστικών δομών, που φτιάχτηκαν χωρίς κανένα σχέδιο, που να υπολόγισε τέτοιες περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, σε μια χώρα, όπου οι πυρκαγιές είναι, δυστυχώς, ένα συνηθισμένο, καλοκαιρινό φαινόμενο. Η πολεοδομική αυθαιρεσία είναι κανόνας αφού η Πολιτεία δεν έχει σχεδόν κανένα επαρκές σχέδιο, αν δεν αυθαιρετεί κάποιες φορές  ακόμη και αυτή!

Δυστυχώς στις πλημμύρες της Μάνδρας προστίθενται οι πυρκαγιές στο Μάτι, μετά τις πυρκαγιές στην Ηλεία το 2007, σε έναν μακρύ κατάλογο, που η αρχή είναι πολύ παλιά, καταδεικνύοντας ότι η ελληνική κοινωνία έχει αποτύχει στην σχέση της με την φύση. Η τοπική αυτοδιοίκηση και οι εκάστοτε κυβερνήσεις, έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης, γιατί έχουν την αρμοδιότητα για τον απαραίτητο, κεντρικό σχεδιασμό αυτής της σχέσης με την φύση.

Η τήρηση των πολεοδομικών κανόνων πρέπει να γίνει αυστηρότερη και επιτέλους να συμβαίνει! Είναι απίστευτο το ότι πολίτες στο Μάτι και στο Κόκκινο Λιμανάκι, δεν μπορούσαν να βρουν διέξοδο προς την θάλασσα γιατί παράνομα τους είχε αποκλειστεί η πρόσβαση!

Το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής (μην ξεχνάμε ότι είναι ανθρώπινο δημιούργημα και αυτό!), έρχεται να προστεθεί επιβαρυντικά με φονικότερες διαστάσεις στις εκδηλώσεις αυτών των καταστροφών, χωρίς όμως να αθωώνει τους αρμόδιους από τις ευθύνες τους, η πρωτόγνωρη εμφάνιση του. Αυτές οι φυσικές καταστροφές υπήρχαν και πριν την εντατικοποίηση της κλιματικής αλλαγής.

Στο πλαίσιο λοιπόν αυτής της έλλειψης σχεδίου για το πώς φτιάχνονται οι οικισμοί, όπως το Μάτι ή η Μάνδρα, κρίνονται και όλες οι ενέργειες, που θα πρεπε να κάνουν ή έκαναν οι αρμόδιοι φορείς (σχέδια εκκένωσης, ενέργειες αστυνομίας και πυροσβεστικής, εθελοντισμός, συνεργασία με σχετικούς ευρωπαίκούς φορείς, κ.α.). Υπάρχει ανάγκη διαχείρισης θεμάτων πολιτικής προστασίας με σαφές σχέδιο εκκένωσης και ξεκαθαρισμένες αρμοδιότητες. Η πολιτική προστασία θα πρέπει να σχεδιαστεί σαφώς και με βάση τα δεδομένα του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής. Δεν πρέπει βέβαια να ξεχνάμε την συνεχιζόμενη μνημονιακή καταστροφή, που αποδυνάμωσε τους αρμόδιους φορείς.

Η ενημέρωση των πολιτών για την ανάγκη πολεοδομικών ρυθμίσεων, που να αντιμετωπίζουν τέτοια φαινόμενα είναι προϋπόθεση και για την πρόληψη των καταστροφών. Δεν θα πρεπε οι κάτοικοι στο Μάτι να γνωρίζουν ότι κινδυνεύουν και να συζητηθούν με τους κατοίκους μέτρα προστασίας; Η ενημέρωση των πολιτών σε επίπεδο πρόληψης είναι απαραίτητη. Όποιος «χαϊδεύει αυτιά» σήμερα θα θρηνεί νεκρούς και χαμένες περιουσίες αύριο. Τα μέτρα ανακούφισης, που εξαγγέλθηκαν θα πρέπει να προσδιοριστούν περισσότερο. Η πολιτεία πρέπει να βοηθήσει με ανθρωπισμό τους πληγέντες αλλά να φροντίσει, κάνοντας το αυτό, να μη συντελέσει στη συνέχιση του εγκλήματος προστατεύοντας από τον αποχαρακτηρισμό τις δασικές περιοχές. Η σημερινή κυβέρνηση όμως, γνωρίζει ότι το πολεοδομικό χάος, που είναι προϋπόθεση τέτοιων καταστροφών, είναι ο κανόνας σε περιοχές όπως το Μάτι. Όχι μόνο δεν έκανε προτάσεις, αλλά ούτε καν νύξεις . Άραγε το Μάτι θα ξαναδημιουργηθεί όπως ακριβώς είχε χτιστεί; Αυτό θα είναι συνταγή μιας νέας καταστροφής.

Το ΜέΡΑ25, στο εκλογικό του πρόγραμμα, θα αποτυπώσει τις πολεοδομικές και θεσμικές αλλαγές που προτείνει καθιστώντας σαφές ότι πρόκειται για τομές που θα πλήξουν ταξικά, επιχειρηματικά και τοπικά συμφέροντα. Χωρίς σύγκρουση με τα συμφέροντα που δημιούργησαν τα αίτια της καταστροφής το πολιτικό σύστημα θα παραμένει μέρος του προβλήματος. Η εκπόνηση, αλλά και η τήρηση σχεδίου πολεοδομικών παρεμβάσεων και μετατροπών σε περιοχές όπως η ευρύτερη Αττική δεν είναι πια απαραίτητη μόνο για λόγους προστασίας του τοπίου αλλά και για την προστασία των πολιτών και της τοπικής, κοινωνικής συνοχής.

ΜέΡΑ25, Πράσινη Μετάβαση ΜέΡΑ25

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο