Βασίλης Τσάπας, εντατικολόγος: Με προσχηματικούς λόγους αποδυναμώνεται η σημαντική ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη

Συνεντεύξεις - videos
30 Μαρ, 2021

Τις επικείμενες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στο μέτωπο του κορωνοϊού σχολίασε στο “Στίγμα της ΜέΡΑς” ο εντατικολόγος του νοσοκομείου Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης, Βασίλης Τσάπας, ο οποίος στηλίτευσε και την απίστευτη “πρωτοτυπία” της κυβέρνησης να προωθεί εν μέσω πανδημίας την αποδυνάμωση του εξειδικευμένου προσωπικού της ΜΕΘ του συγκεκριμένου νοσηλευτικού ιδρύματος:

Είναι προβληματικό να προχωρήσουμε σε άνοιγμα δραστηριοτήτων τη στιγμή που έχουμε μια έξαρση κρουσμάτων. Όσον αφορά στα self test, όταν πραγματοποιούνται μαζικά χωρίς να καταγράφονται κάπου επίσημα τα θετικά, ώστε να υπάρχει ιχνηλάτηση, αφήνουν κενά ασφαλείας. Με τον τρόπο που λειτουργούν, δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να θεωρηθούν πανάκεια. Επιπλέον, υπάρχουν πρόσθετα προβλήματα, όπως ο τρόπος υλοποίησης αυτού του σχεδιασμού και η ενδεχόμενη διενέργειά τους στα φαρμακεία, που δείχνουν ότι δεν υπάρχει κάποια σωστή οργάνωση.

Η χρονική στιγμή μάλιστα που επιλέγεται να εισαχθούν εγκυμονεί κινδύνους, παράλληλα με το πιθανό άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων και τα νοσοκομεία που πλέον έχουν ξεπεράσει τα όριά τους.

Στη συνέχεια, ο κ. Τσάπας αναφέρθηκε στην πρόσφατη μονιμοποίηση των επικουρικών εντατικολόγων που αποφάσισε επιτέλους η κυβέρνηση με δεδομένη την κατάσταση της πανδημίας, εξαιρώντας εντούτοις από τη ρύθμιση το νοσοκομείο Παπαγεωργίου, με πρόσχημα το νομικό του καθεστώς.

Αυτή τη στιγμή, το γνωστό νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης απασχολεί 9 εντατικολόγους, από τους οποίους, με τη νέα ρύθμιση, 3 θα αποχωρήσουν για να προσληφθούν σε άλλα νοσοκομεία. Πρόκειται για μια ουσιαστική αποδυνάμωση της μονάδας εντατικής θεραπείας του ιδρύματος, αφού χάνει το ένα τρίτο του άκρως εξειδικευμένου του προσωπικού.

Η ΕΝΙΘ και το υγειονομικό προσωπικό του νοσοκομείου, μέσω της δημοσιοποίησης του θέματος στο κοινοβούλιο και στην κοινωνία γενικότερα, ευελπιστεί ότι αυτή η προσχηματική διάταξη θα τροποποιηθεί έστω και την τελευταία στιγμή.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ:

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο