Βασίλης Νικητέας: 150 επικουρικοί εργαζόμενοι στα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας οδηγούνται στην απόλυση

Συνεντεύξεις - videos
08 Νοέ, 2021

Στο δρόμο οδηγούνται 150 επικουρικοί υπάλληλοι του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας παρότι καλύπτουν μόνιμες ανάγκες του Οργανισμού και ο αντιπρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο Κέντρο Βρεφών «Μητέρα», Βασίλης Νικητέας, εξηγεί στο Στίγμα της ΜέΡΑς ότι οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι, πέρα από το δίκαιο του αιτήματός τους, είναι απολύτως απαραίτητοι και για την ψυχική υγεία των παιδιών:

Αυτή τη στιγμή, περίπου 75 επικουρικοί υπάλληλοι της Πρόνοιας έχουν απολυθεί και τις επόμενες ημέρες επίκειται η απόλυση άλλων τόσων. Κάποιοι από αυτούς τους εργαζόμενους έχουν 7 έτη συνεχόμενης εργασίας, με παρατεινόμενες συμβάσεις, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Η ίδια η διοίκηση του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Αττικής έχει δώσει και έγγραφο το οποίο βεβαιώνει ότι αυτοί οι υπάλληλοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και είναι απολύτως απαραίτητοι για την ασφάλεια τόσο των παιδιών, αλλά και των άλλων ιδρυμάτων χρόνιων πασχόντων.

Στο «Μητέρα» συγκεκριμένα, με την απόλυση των επικουρικών η δομή αποδυναμώνεται σχεδόν τελείως από έμπειρο και νέο προσωπικό που μπορεί να ανταποκριθεί και να προσφέρει τα μέγιστα στα μικρά παιδιά τα οποία φιλοξενούμε.

Με μία προκήρυξη μόνιμων θέσεων που είχε βγει πριν από δύο χρόνια κάποιοι ελάχιστοι προσλήφθηκαν και όσοι έμειναν εκτός προκήρυξης πλέον απολύονται. Θεωρητικά, θα προσληφθούν κάποιοι ελάχιστοι εργαζόμενοι σε σχέση με αυτούς που απολύονται και η διοίκηση πιστεύει ότι με αυτόν τον τρόπο τα κενά καλύπτονται. Όμως αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Υπάρχουν πάρα πολύ μεγάλα κενά σε όλες της δομές της Πρόνοιας σε όλη την Ελλάδα και γι αυτό οι επικουρικοί υπάλληλοι έχουν συστήσει πανελλαδική επιτροπή αγώνα ώστε να παραμείνουν στην εργασία τους. Το αίτημα αυτό το υποστηρίζουμε και εμείς ως σωματείο, αλλά και η ΠΟΕΔΗΝ, αφού είναι απολύτως απαραίτητοι και επιπλέον είναι έμπειροι και τα παιδιά τους χρειάζονται.

Το επιστημονικό συμβούλιο του Κέντρου μας έχει τονίσει επανειλημμένα ότι η παρουσία τους είναι απαραίτητη γιατί επιπλέον έχει συναφθεί ένας δεσμός των παιδιών με αυτούς τους εργαζόμενους, ο οποίος δεν μπορεί να διαρραγεί. Θα είναι εις βάρος των ίδιων των παιδιών που φιλοξενούμε. Μιλάμε για ανθρώπους που έχουν ήδη μακροχρόνιο δεσμό με τα παιδιά και γνωρίζουν τις ανάγκες τους. Όπως ορίζει και η ψυχολογία, είναι εις βάρος των μικρών παιδιών η εναλλαγή των προσώπων που τα φροντίζουν.

Πρόκειται για σπουδαίους εργαζόμενους που έχουν βοηθήσει σε πολύ δύσκολες καταστάσεις, ενώ αν τελικά αποχωρήσουν οι ελλείψεις που θα προκύψουν θα είναι τραγικές.

Και βέβαια, θα πρέπει και το υπουργείο και η διοίκηση να σεβαστούν το δικαίωμα αυτών των εργαζομένων, μετά από τόσα χρόνια, να έχουν μια εργασία.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ:

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο