Γ. Βαρουφάκης στο Cambridge Union: “Παρ’ όλα τα δεινά του, το Brexit αναζωογόνησε τη Βρετανική Δημοκρατία”

Συνεντεύξεις - videos
12 Νοέ, 2019

Την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου, ο Γιάνης Βαρουφάκης έκανε μια ομιλία στους φοιτητές του Cambridge Union με θέμα το Brexit. Η ομιλία ξεκίνησε με το εξής ελπιδοφόρο σκεπτικό: «Αντί να θρηνούμε για την κατάντια των Βρεττανικών θεσμών, να το γιορτάσουμε καλύτερα! Γιατί παρ’ όλα τα δεινά του, το Brexit αναζωογόνησε τη Βρετανική Δημοκρατία».

Αντίθετα με την υπόλοιπη Ευρώπη, εκεί η Βουλή είναι το επίκεντρο των αποφάσεων και επίσης οι Άγγλοι συμμετέχουν ενεργά στην επανεξέταση του πολιτειακού και κοινωνικοοικονομικού μοντέλου της Μεγάλης Βρετανίας. Το μείον, φυσικά, είναι η τοξικότητα της δημόσιας συζήτησης και το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών του Δημοψηφίσματος.

Ξεκινώντας με μια ιστορική αναδρομή των βαθύτερων αιτιών του Αγγλικού ευρωσκεπτικισμού (με έμφαση στις προστριβές ανάμεσα στην Αγγλική και Ευρωπαϊκή εκδοχή του καπιταλισμού), ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 έκλεισε την ομιλία του με το ελπιδοφόρο συμπέρασμα ότι οι εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου δίνουν την ευκαιρία στους ψηφοφόρους να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο ξεκάθαρες λύσεις-που υπερβαίνουν το ζήτημα του Brexit καθώς αφορούν δύο διαφορετικά μονοπάτια για την Αγγλία: To ένα ακραιφνώς νεοφιλελεύθερο, ταγμένο σε ένα μοντέλο Σιγκαπούρες με χαμηλούς μισθούς, ισχνή παραγωγικότητα κα ανύπαρκτους ρυθμιστικούς κανόνες, κι ένα άλλο μοντέλο που θα Α) κρατήσει την Αγγλία πολύ κοντά στην Ε.Ε. την ίδια ώρα που Β)θα σπρώξει και την Ευρώπη προς την απολύτως απαραίτητη οδό προς μια γνήσια, γενναιόδωρα χρηματοδοτημένη, προοδευτική Πράσινη Συμφωνία.

Τέλος ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν έκρυψε και την προτίμησή του για το εκλογικό αποτέλεσμα: Μια κυβέρνηση των Εργατικών, με τον Κόρμπυν επικεφαλής, να σπρώχνει προς την εφαρμογή μιας Πράσινης Συμφωνίας!

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο