Τομείς Νησιωτικότητας & Περιβάλλοντος: Πυρκαγιά στην Πάρο – Μετά τα δάση σειρά έχει η χαμηλή βλάστηση

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
29 Ιούν, 2021

Οι δυνατοί άνεμοι των Κυκλάδων έρχονται να προστεθούν στην έλλειψη κυβερνητικού προγραμματισμού κατά των πυρκαγιών.

Η έλλειψη κάθε είδους ουσιαστικής προστασίας του φυσικού κεφαλαίου της χώρας και οι μόνιμες ελλείψεις του κρατικού μηχανισμού πολιτικής προστασίας, σε συνδυασμό με την Κλιματική αλλαγή, έχουν ως αποτέλεσμα τεράστιες καταστροφές στο φυσικό τοπίο. Η πυρκαγιά στην Πάρο η οποία ξέσπασε από άγνωστη αιτία το πρωί της Κυριακής 27 Ιουνίου σε θαμνώδη βλάστηση εξαπλώθηκε στην ευρύτερη περιοχή του Κώστου πέρασε την περιοχή του Χοιρόλακκα και το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής, και κατευθύνθηκε προς τις Λεύκες. Η καταστροφή δεν αφορά μόνο το φυσικό περιβάλλον: το σημαντικό βυζαντινό μονοπάτι καταστραφηκε.

Στην Ελλάδα της χρεοδουλοπαροικίας τα πυροσβεστικά μέτρα είναι ελλιπή γιατί δεν υπάρχουν κονδύλια, η δασοπροστασία απουσίαζε και απουσιάζει, οι δασικές υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες και απούσες από την διαδικασία δασοπυρόσβεσης, τα αυθαίρετα αποτελούν μόνιμη πληγή του φυσικού περιβάλλοντος. Όταν το ΜέΡΑ25 στις προγραμματικές του δηλώσεις στην Βουλή, ζητούσε με τον γραμματέα του Γιάνη Βαρουφάκη να αντιμετωπιστεί η Κλιματική Κρίση στην Ελλάδα, η κυβέρνηση κώφευε.

Είναι αναγκαίο να οργανωθεί έγκαιρα η Πολιτική Προστασία με εκσυγχρονισμό της Πυροσβεστικής υπηρεσίας, των εθελοντών και άλλων υπηρεσιών προστασίας. Να εκπονηθούν έγκαιρα σχέδια πρόληψης (καθαρισμοί, αντιπυρικές ζώνες, φροντίδα για τις παραμελημένες περιοχές, μέριμνα για την άγρια πανίδα, εκπαίδευση των πολιτών).

Το ΜέΡΑ25 έχει κατ’ επανάληψη καταδείξει την αναγκαιότητα μεγαλύτερης προφύλαξης των περιοχών από ατυχήματα και εμπρησμούς. Στο πρόγραμμα του το ΜέΡΑ25 αναφέρεται ρητά ότι πρέπει να ολοκληρωθούν και να εφαρμοστούν τα τοπικά και τα εθνικά πολεοδομικά και χωροταξικά σχέδια, προκειμένου να αποτραπούν καταστροφές του φυσικού περιβάλλοντος και να είναι ασφαλέστεροι οι άνθρωποι αλλά και οι οικισμοί τους.

 

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο