Τομέας Υγείας: Η ύποπτη σιωπή της Κυβέρνησης για την ακούσια νοσηλεία στην Ψυχιατρική

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
20 Απρ, 2021

Το ΜεΡΑ25 έχοντας δομήσει μια ολοκληρωμένη πρόταση για την ψυχική υγεία και για το ρόλο της Ψυχιατρικής σε αυτήν, παρατηρεί με ιδιαίτερο προβληματισμό τη στάση αδράνειας μιας κατ’ όνομα και μόνον φιλελεύθερης κυβέρνησης απέναντι στη μακραίωνη και διαβρωμένη πλέον ψυχιατρική μεταρρύθμιση η οποία έχει μετατραπεί σε νόσο που χρονίζει.

Τούτο, μάλιστα, με τραγικές συνέπειες ως προς την υγεία και κατά περιπτώσεις ως προς την ακεραιότητα συμπολιτών μας.

Πριν από λίγες ημέρες, το Πανελλήνιο έμεινε εμβρόντητο απέναντι στην είδηση της θανάτωσης δύο αδερφών, όταν για τον θύτη εκκρεμούσε αίτημα για εισαγγελική παραγγελία με σκοπό την ακούσια νοσηλεία του σε Ψυχιατρική κλινική.

Ιδιαιτέρως ύποπτη κρίνεται η σιωπή του Υπουργείου Υγείας, καθώς και η αδράνειά του να προβάλλει την Υπουργική απόφαση βάσει της οποίας ήδη από τον Οκτώβριο του 2020 επιτρέπεται σε ιδιωτικές κλινικές η ακούσια νοσηλεία ασθενών που πάσχουν από ψυχιατρικά νοσήματα [(ΦΕΚ 4704/ Β’/ 23.10.2020]. Για μια πραγματικά φιλελεύθερη κυβέρνηση, η απόφαση θα ήταν τομή που θα επέφερε, υπό προϋποθέσεις, σημαντικά οφέλη για την εξέλιξη και την ολοκλήρωση της πολύπαθης ψυχιατρικής μεταρρύθμισης.

Η Κυβέρνηση δεν προβάλει την απόφασή της, διότι είναι εμφανώς ελλειμματική. Δεν υπηρετεί το δημόσιο αγαθό της υγείας, δεν υποστηρίζει την ελευθερία του ατόμου, δεν διέπεται από το πνεύμα και τις αρχές της σύγχρονης ψυχοφαρμακολογίας, δεν βασίζεται σε ένα σαφές σχέδιο ολοκλήρωσης της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, ούτε καν διέπεται από μία θεωρητική ιδεολογική βάση του φιλελευθερισμού.

Προβλέπει αποκλειστικά και μόνον την εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων.

Το ΜεΡΑ25 μέσω μια πλήρους και ολοκληρωμένης πρότασης για την ψυχική υγεία τάσσεται υπέρ της κοινοτικής ψυχιατρικής, της ακούσιας νοσηλείας στην κοινότητα (CTO), της δόμησης δικτύου depot clinics με μηνιαία χορήγηση αντιψυχωσικών φαρμάκων και του συντονισμού δημοσίου και ιδιωτικού τομέα με την καθολική εφαρμογή ηλεκτρονικού φακέλου υγείας στην Ψυχιατρική.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο